Earth is calling... Veolia

Een wereld zonder afval kan alleen bestaan als producten en materialen volledig gerecycled worden. De fabriek van Veolia in Vroomshoop verwerkt jaarlijks 50.000 ton plastic uit consumentenafval tot nieuwe grondstof. Veolia zet zich in voor vermindering van de koolstofdioxide-uitstoot, bescherming van het milieu en het opbouwen van de circulaire economie.

In het kort

  • Een wereld zonder afval kan alleen bestaan als producten en materialen volledig gerecycled worden.
  • Veolia in Vroomshoop verwerkt gebruikt plastic tot een nieuwe grondstof
  • Achterliggende doel is een circulaire economie waarin plastic steeds opnieuw wordt gebruikt.

Global Goal

global goal icon
Plastic is onmisbaar

Het bedrijf, dat enkele jaren geleden werd overgenomen door de Franse milieuorganisatie Veolia, bestaat al vijftig jaar. Gerrit Klein Nagelvoort, manager Business Development bij Veolia in Vroomshoop, praat met liefde over het product dat Veolia ontwikkelt; ‘kunststofrecyclaat’: plastic korrels, gemaakt van plastic afval, die geschikt zijn voor het maken van nieuwe producten. “Plastic is een onmisbare grondstof”, aldus Klein Nagelvoort. “Stel je voor dat we weer terug zouden gaan naar glazen flessen, of dat auto’s weer twee keer zo zwaar zouden worden. Dat is niet haalbaar. Wel moeten we plastic zoveel mogelijk opnieuw gebruiken. Zo’n waardevolle grondstof hoort toch niet thuis in de verbrandingsoven of op de vuilstortplaats?” Toch gebeurt dat nog altijd veel te vaak, ook in Europa. In 2016 werd in Europa 31 procent van het consumentenafval gerecycled, 42 procent verbrand in energiecentrales, en 27 procent belandde op de stortplaats. “Veolia wil plasticrecycling naar 100 procent krijgen en een circulaire economie realiseren.”

Nieuwe producten

Afval hergebruiken door er nieuwe dingen van te maken. Het is voor Klein Nagelvoort inmiddels geen baan meer, maar een way of life. De stofzuigers van Philips zijn een bekend voorbeeld. Daarnaast worden de compounds gebruikt voor huishoudelijke artikelen, tuinmeubilair, afwateringsystemen, elementen die zich onder de motorkap van een auto bevinden en bijvoorbeeld verfpotten. Maar ook onder de grasmat van de Engelse topclub Liverpool FC liggen plastic krattenbodems van Veolia uit Vroomshoop voor een goede waterhuishouding.

Recyclen is hip

Het recyclen van afval is big business geworden. „Je merkt dat de laatste jaren de mindset van de consument is veranderd. Gooiden we vroeger alle afval weg, nu worden we er ons steeds meer van bewust hoe slecht dat is voor het milieu. En door onze innovatieve technieken gaan we duurzaam om met plastic.” Klein Nagelvoort verbaast zich erover dat gerecycled plastic nog steeds niet wordt gezien als mooie grondstof. Bovendien bedraagt de CO2-uitstoot van gerecycled plastic slechts de helft van ‘virgin’ plastic, nieuw plastic dat wordt gemaakt van aardolie, zo blijkt uit een rapport van CE Delf.

Circulair

“Ons product heeft een enorm milieuvoordeel en zorgt voor minder CO2-uitstoot. Daarnaast liegt de kwaliteit van het eindproduct er niet om. We zien de vraag naar secundaire grondstoffen alsmaar toenemen en steeds meer bedrijven zien de voordelen van onze compounds. Zij leveren op deze manier ook direct een bijdrage aan de milieudoelstellingen van hun organisatie. Er zou een wettelijke verplichting moeten zijn om alle plastic producten van recyclaat te maken, zolang het maar enigszins kan. Dat is de enige manier om helemaal circulair te worden.”


Twentse oplossingen

Ondernemers in Twente ontwikkelen dagelijks slimme oplossingen op het gebied van alternatieve energiebronnen, toekomstgerichte voedselvoorziening, verantwoord produceren en leefbare gemeenschappen. Laat je inspireren en ontdek welke slimme oplossingen in Twente ontwikkeld worden voor wereldwijde vraagstukken.


 

Datum: 29 november 2019 |

Bron tekst: Veolia |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #circulair