Vanessa doet onderzoek naar thermoplastische composieten

Vanessa Marinosci is van Italië naar Twente verhuisd om onderzoek te doen naar thermoplastische composieten bij het ThermoPlastic composities Research Center (TPRC). Dit onderzoeksgebied spreekt Vanessa aan vanwege de directe toepasbaarheid in het bedrijfsleven en de directe impact die je ermee kan maken op maatschappij en klimaat. Het is ook een zeer uitdagend onderzoekgebied, omdat het zo nieuw is, maar dat is voor Vanessa alleen maar meer reden om zich er helemaal in te storten. Twente bood haar niet alleen uitdaging, maar ook een thuis. 

In het kort

  • Vanessa komt uit Italië en zocht de ideale plek om onderzoek te doen naar thermoplastische composieten
  • TPRC in Enschede was voor Vanessa de perfecte plek om dit te doen
  • Vanessa is erg tevreden in Twente en zou hier graag blijven

 

Ligt jouw carrière ook in Twente? Ontdek de grootste vacaturebank van Twente! 

Global Goal

global goal icon

Dit artikel is onderdeel van de reeks ‘Twente Leeft!’ Hier lees je persoonlijke verhalen over het wonen, werken en leven in Twente. Volgens de talenten die wij spreken is het in Twente goed toeven. De mooie natuur, de ruimte, de nuchtere mentaliteit; allemaal dingen die Twente kenmerken. Daarnaast zijn er carrièrekansen volop! Twente kent veel innovatieve, internationale en toekomstbestendige bedrijven die schreeuwen om personeel. Weten wat Twente te bieden heeft? Het verhaal van Vanessa Marinosci vind je hieronder. 

Italiaanse roots

Vanessa Marinosci komt uit Italië, maar woont momenteel in Twente. Ze is hier om haar PhD te halen. Vanessa is 28 jaar jong en geboren in een klein dorp in het zuidoosten van Italië, regio Apulië. Haar hobby's zijn turnen en ballet. Onlangs heeft ze zich ook aangesloten bij een paaldansgroep op de campus van de Universiteit Twente. “Uit puur toeval ging ik het een keer proberen. Het is een mix van turnen, dansen en krachttraining. Ik vond het heel erg leuk!” Hoe is Vanessa dan tot de keuze gekomen om naar Twente te verhuizen? Vanessa heeft een bachelor Industrial Engineering en een master in Materials Engineering in Italië behaald. Daarna verlangde ze naar een grote uitdaging, een uitdaging in het buitenland. Vanessa ging op zoek naar de ideale plek waar ze zich nog meer kon specialiseren in de materiaalwetenschap.

Nederland, en Twente specifiek, zijn the place to be als je meer wilt leren over thermoplastische composieten.

Thermoplastische composieten

Nederland, en Twente specifiek, zijn the place to be als je meer wilt leren over thermoplastische composieten. Dus kwam Vanessa naar Twente. Het onderzoek voor haar masterscriptie deed ze bij luchtvaartbedrijf GKN Fokker in Hoogeveen. Nadat ze haar masterdiploma op zak had zocht Vanessa een nieuwe uitdaging in Nederland, omdat ze erg tevreden was over haar ervaring bij GKN Fokker. Op die manier kwam Vanessa in Twente terecht. Ze wilde namelijk nóg meer leren over thermoplastische composieten. En de beste plek om dat te doen? Het ThermoPlastic composities Research Center (TPRC) in Enschede.

TPRC

“De Universiteit Twente heeft mij samen met TPRC de kans gegeven om een PhD te doen in thermoplastische composieten.” Dit was een droom die uitkwam voor Vanessa. TPRC was voor haar niet alleen de perfecte plek om haar kennis uit te breiden, maar het werd ook haar thuis. Vanessa is niet de enige international die bij het onderzoekscentrum werkt. “Ons team bij TPRC bestaat uit Nederlanders, maar ook medewerkers en studenten uit Italië, Frankrijk, Duitsland, Indonesië en India. We wonen allemaal in en rond Twente.” Ze doen van alles samen, zoals hardlopen in de Twentse natuur. “De mensen waarmee ik werk zijn heel ruimdenkend. Ik voel me hier thuis, ook door de positieve sfeer die er hangt.”

Geweldige kans

Vanessa was erg blij dat ze de kans kreeg om in Twente te werken. “Ik was meteen enthousiast, omdat er bij het TPRC zoveel expertise op het gebied van thermoplastische composieten is. Daarnaast is het een erg mooie kans om daar een PhD te doen, omdat ik meteen academisch onderzoek kan combineren met de industriële toepassing van materiaaltechnologie.” De UT biedt een unieke connectie tussen de academische wereld en het bedrijfsleven. Niet voor niets is de UT voor de vierde keer op rij verkozen tot meest ondernemende universiteit van Nederland. TPRC is een onderzoekscentrum en is opgericht door de Universiteit Twente en Boeing, GKN Fokker en Toray Advanced Composites. Intussen is het netwerk gegroeid en werkt het onderzoekscentrum samen met in totaal 22 organisaties wereldwijd. Op deze manier is Vanessa meteen in contact met veel relevante spelers in haar veld.

Duurzaamheid in de luchtvaartindustrie

Waarom is onderzoek naar thermoplastische composieten zo belangrijk voor Vanessa? Composiet is een lichtgewicht materiaal en heel aantrekkelijk voor de luchtvaartindustrie. Vliegtuigonderdelen die van composieten zijn gemaakt zijn erg licht, en daarom een mooie oplossing om brandstofverbruik en schadelijke uitstoot te beperken. Op dit moment is het nog moeilijk om alleen gebruik te maken van composieten bij de productie van vliegtuigonderdelen, meestal wordt het gecombineerd met het gebruik van metaal. “Ik vond dit onderwerp leuk, omdat het heel uitdagend is en er nog veel ruimte is voor nieuw onderzoek. Thermoplastische composieten zijn ook recyclebaar, theoretisch gezien is er geen sprake van afval na productie of na gebruik van een onderdeel.”

Thuis in Twente

Dus, is Vanessa intussen verliefd geworden op Twente? “Toen ik hier voor het eerst kwam had ik wat tijd nodig om me aan te passen. Ik kom uit Zuid-Italië, voor mij waren het warme weer en het eten daar erg belangrijk. Uiteindelijk heb ik erg goede ervaringen met Twente opgedaan, het is een prachtige plek om te wonen.”

 

“Vooral in Twente liggen mooie kansen voor mij.”

 

De mooie natuur, de mogelijkheid om buiten te sporten, en naar het werk fietsen zijn de dingen die Vanessa het leukst vindt. Naast haar werk bij TPRC natuurlijk. Door de faciliteiten van de UT voelde Vanessa zich hier ook snel thuis. “De sfeer op de campus van de UT is erg leuk, jong en dynamisch. Ze beschikken over goede sportfaciliteiten. Ik heb hier mijn nieuwe balans gevonden, ik heb het dus erg naar mijn zin. Ik zou graag in Nederland blijven en met thermoplastische composieten blijven werken. Vooral in Twente liggen mooie kansen voor mij.”

Datum: 28 april 2020 |

Bron tekst: twente.com |

Auteur: twente.com

Lees meer over #twenteleeft