TPRC recyclet smart materials

Smart Materials, daar wordt bij TPRC, het ThermoPlastic composites Research Center in Enschede, dagelijks onderzoek naar gedaan. Maar wat zijn thermoplastische composieten? De met vezel versterkte kunststoffen die veel lichter zijn dan veel bestaande gangbare materialen, zijn te vinden in hedendaagse high-end toepassingen in luchtvaart, transport, industrie, energie en gezondheidszorg. Denk bijvoorbeeld aan auto- en vliegtuigonderdelen om gewichtsreductie te realiseren.

In het kort

  • Thermoplastische composieten zijn versterkte kunststof vezels. Ze hebben veel high-end toepassingen  

  • Deze composieten hebben erg veel voordelen, zo zijn ze bijvoorbeeld goed recyclebaar en passen ze goed binnen een milieubewuste waardeketen

Global Goal

global goal icon
Composieten recyclen

Een voordeel van thermoplastische composieten is dat deze kunnen worden gerecycled, een steeds belangrijker factor bij de keuze van materiaaloplossingen in een milieubewuste waardeketen. Samen met partners GKN-businessunit Fokker en TenCate Advanced Composites ontwikkelde TPRC een geavanceerd koolstof / PPS (C / PPS) toegangsdeurpaneel voor een vliegtuig, waarvoor gebruikt wordt gemaakt van gerecyclede thermoplastisch composieten. Het toegangsdeurpaneel is gemaakt met TenCate Cetex® TC1100 (C / PPS) geweven thermoplastisch composietmateriaal, teruggewonnen bij de productie van een hoogteroer, dat daarna wordt verhakseld, geperst en vervolgens opgenomen in de algehele roerconstructie. Het paneel is zeer licht en heeft een hoge mate van functie-integratie. Het project werd dan ook beloond met de prestigieuze JEC 2016 Innovation Award in de categorie Aeronautics.

Expertise leidt tot innovatie

Binnen TPRC werken de experts uit de industrie nauw samen met onderzoekers van verschillende universiteiten om specifieke kennis te ontwikkelen op het gebied van onder andere persvormen, overmolding, verbindingstechnologie, laser tape placement en simulatie van deze processen. TPRC-onderzoeker Iqbal Rasheed over het toegangsdeurpaneel: "Het is een vruchtbare uitkomst van de uitstekende samenwerking tussen TPRC en haar leden. De brede expertise van de betrokken partners heeft tot deze innovatie geleid.” Nick Tiffin, directeur sales & marketing van TenCate Advanced Composites EMEA, stelt: ‘We zijn verheugd dit project te kunnen ondersteunen en juichen de uitkomst en de erkenning ervan toe, omdat het de end-of-life mogelijkheden aantoont naast het optimaliseren van “buy to fly” recyclingopties voor thermoplastisch composietmaterialen’.

Gebruik maken van de kennis van TPRC?

TPRC stelt hun expertise en laboratorium ook beschikbaar aan partijen die geen lid zijn van het consortium en biedt advies en kleinschalige, toepassingsgerichte onderzoeksprojecten. 

 

Interesse? Lees hier meer!

Datum: 17 oktober 2016 |

Bron tekst: TPRC |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #materiaaltechnologie