Recycling van katoen met SaXcell

Er is sprake van een alsmaar groeiende berg textielafval. Dit kan anders en - volgens SaXcell - moet dit ook anders. Het lectoraat Sustainable & Functional Textiles van Saxion ging op zoek naar een oplossing. Inmiddels bestaat SaXcell al enkele jaren en opent binnenkort een proeffabriek in Goor.

In het kort:

  • Het grootste gedeelte textielafval beland in een verbrandingsoven.
  • In 2015 is SaXcell opgericht door Hogeschool Saxion om een innovatief proces op te zetten, zodat textiel goed gerecycled kan worden.
  • Binnenkort wordt  -met hulp van nieuwe investeerders- een proeffabriek geopend in Goor.

 

Twente is dé geleider voor slimme oplossingen van toekomstbestendige bronnen voor energie. Voor meer informatie ga naar twente.com/renewable-energy!

Global Goal

global goal icon
Groeiende berg textielafval

Gemiddeld gezien gooien Nederlanders jaarlijks veertig kledingstukken weg. Een deel daarvan wordt doorgegeven voor een tweede leven of wordt gerecycled. Maar het grootste deel komt bij het rest afval en verdwijnt in een verbrandingsoven. Onderzoekers die betrokken zijn bij het lectoraat Sustainable & Functional Textiles van Hogeschool Saxion gingen op zoek naar een oplossing.

Gerecycled textiel

Het team van onderzoekers ontwikkelde in 2012 een garen dat volledig uit textielafval was gewonnen. In 2015 werd SaXcell opgericht door de onderzoekers samen met Hogeschool Saxion. De textielvezels van SaXcell worden gemaakt van chemisch gerecycled huishoudelijk katoenafval. In dit nieuwe innovatieve recycleproces, dat ontwikkeld is door SaXcell in het laboratorium, ontstaat een nieuwe cellulosevezel. Hierbij wordt de oorspronkelijke katoen omgezet in pulp voor nieuwe textielvezels. Dit innovatieve proces is een stuk milieuvriendelijker dan de productie van regulier katoen. Voor SaXcell is namelijk geen landbouwgrond en pesticiden nodig en wordt er minder water gebruikt. Daarnaast kan het benodigde oplosmiddel voor meer dan 99% worden hergebruikt.

Mooie samenwerkingen

Om een volgende stap te maken in dit proces zijn er mooie samenwerkingsverbanden tot stand gekomen. Zo zijn -naast de onderzoekers en Hogeschool Saxion- WeVoTex, Sympany en drie Turkse textielbedrijven ingestapt als nieuwe aandeelhouders. De nieuwe aandeelhouders zorgen voor de middelen om de proeffabriek op te zetten. Daarnaast is ook de stichting TexPlus (bestaand uit zes Overijsselse leiders op het gebied van circulaire textiel) betrokken geraakt bij deze samenwerking. Mede door deze wordt binnenkort het regiodeallab bij Saxion geopend, waar de Texpluspartners gebruik van kunnen maken.

Proeffabriek in Goor

Hoewel het de bedoeling was om de proeffabriek van SaXcell te vestigen in textielstad Enschede, is er inmiddels een alternatief gevonden in Goor. Het idee is om in de loop van november de productie hier gaat draaien, zodat aan het einde van het jaar de eerste batches garen opgeleverd worden.

Datum: 23 september 2020 |

Bron tekst: SaXcell |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #textiel