Earth is calling... AELS

Recyclen vliegtuigen als bijdrage circulaire economie

 

Bij Twente Airport  op de Technology Base  staan op dit moment vier grote vliegtuigen die gedemonteerd en gerecycled worden door AELS. Een Boeing 747-400 is een van de vier vliegtuigen die het bedrijf  AELS, Aircraft End-of-Life Solutions, in Enschede demonteert. Met deze duurzame oplossing levert AELS een bijdrage aan de circulaire economie. Als wordt gesproken over duurzaamheid in de luchtvaart gaat het vaak over emissie en geluid, zelden over recycling. Veel mensen staan er niet bij stil dat er iets moet gebeuren met vliegtuigen aan het einde van hun levensduur.

In het kort

  • In vliegtuigen blijven kerosine, hydraulische vloeistoffen en batterijen achter die netjes gerecycled moeten worden
  • AELS ruimt het hele vliegtuig netjes op: onderdelen worden eruit gehaald en waar nodig gerepareerd en/of gereviseerd en na ‘her certificatie’ te koop aangeboden. Het karkas dat overblijft, wordt ‘opgeknipt’ en gerecycled

Global Goal

global goal icon
Maar hoe recycle je dan een vliegtuig?

Het vliegtuig wordt ‘gedeassembleerd’ en ontmanteld, omschrijft Derk-Jan het preciezer. Onderdelen worden eruit gehaald en waar nodig (door andere bedrijven) gerepareerd en/of gereviseerd en na ‘her certificatie’ te koop aangeboden. Het karkas dat overblijft, wordt ten slotte ‘opgeknipt’ en gerecycled. Dat recyclen gebeurt in samenwerking met een ander bedrijf. 

 

In de luchtvaartwereld is afgesproken dat versleten vliegtuigen netjes gerecycled worden. “In toestellen blijft kerosine achter, of hydraulische vloeistoffen en natuurlijk batterijen. Je wilt dus niet dat zo’n vliegtuig ergens achteraf staat weg te rotten met alle gevolgen van dien. Ontmanteling van vliegtuigen is dus ook een duurzame kwestie”.

Voor de allergrootste

Van de verkoop van onderdelen moet Van Heerden het hebben. “Voor luchtvaartmaatschappijen die met een kapot onderdeel zitten, kan het goedkoper zijn om bij ons een kant-en-klaar onderdeel te bestellen. Dan hoeft het vliegtuig niet (lang) stil te staan. Een reparatie kan bovendien duurder zijn dan het onderdeel dat wij te koop aanbieden.” 

 

Van Heerden heeft zijn onderneming twaalf vaste medewerkers en op dit moment 20 tijdelijke krachten) grotendeels naar Twente verplaatst, daarbij financieel gesteund door  Oost NL, de ontwikkelingsmaatschappij voor Oost-Nederland die de opdracht heeft de regionale economie te versterken.

AELS - Hét voorbeeld voor circulaire economie in Twente

Op Twente Airport heeft Van Heerden de mogelijkheid om de ‘allergrootste’ vliegtuigen met twee gangpaden, widebody’s genoemd, te laten landen. “Wij zijn het enige bedrijf in Europa dat ervoor zorgt dat luchtvaartmaatschappijen in een one-stop-shop van hun widebody af zijn.” De bedrijfslocatie bij de luchtmachtbasis in Woensdrecht in Noord-Brabant is opgeheven. In Zoetermeer heeft en houdt AELS een kantoor en opslag. 

 

Het aantal te ontmantelen vliegtuigen moet in tien jaar stijgen van vijf naar twaalf per jaar. AELS, opgericht in 2005, heeft tot nu toe twaalf vliegtuigen in eigen beheer ontmanteld en tientallen in opdracht. Daar zijn er dus afgelopen 2 maanden weer 4 in eigen beheer bijgekomen. “Wij zijn anders dan veel andere bedrijven in deze branche. De meesten zijn op zoek naar een goede deal; naar een vliegtuig waarvan de onderdelen te verkopen zijn. Wij zullen alle vliegtuigen netjes opruimen, ook toestellen waar niets meer van te verkopen valt. In dat geval betalen bedrijven onze diensten.”

Datum: 4 december 2018 |

Bron tekst: NRC Nieuws |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #Earth is calling