Outdoor-producten van hoge kwaliteit ontwikkeld in Goor

Twente en textiel. Ze werden lange tijd in één adem genoemd, maar nu staat Twente vooral te boek als de meest innovatieve en technische regio van Nederland. Maar met alles wat er op textielgebied gaande is, zou het niet gek zijn als Twente weer bekend zou (komen te) staan als textielregio.

In het kort:

Rutger Springer is als buitenmens begaan met de natuur en dat is Ideavelop in Goor, het bedrijf waarvan hij mede-eigenaar is, ook.
Het mooiste stukje van het land is volgens hem Oost-Nederland. Door de omgeving, maar ook omdat er een mentaliteit van samenwerken en niet alleen praten, maar ook doen

Global Goal

global goal icon

Dit artikel is onderdeel van de reeks ‘Twente Leeft!’ Hier lees je persoonlijke verhalen over het wonen, werken en leven in Twente. Volgens de talenten die wij spreken is het in Twente goed toeven. De mooie natuur, de ruimte, de nuchtere mentaliteit; allemaal dingen die Twente kenmerken. Daarnaast zijn er carrièrekansen volop! Twente kent veel innovatieve, internationale en toekomstbestendige bedrijven die schreeuwen om personeel. Weten wat Twente te bieden heeft? Het verhaal van Dominique Clevers vind je hieronder.  ​

Neem Ideavelop in Goor: een team van zo’n vijftien mensen die het klimaat serieus neemt en vertegenwoordigt, ontwikkelt gerenommeerde outdoor-merken. 

 

In 2008 richtte Ideavelop het merk Blue LOOP Originals op, toen zij zich realiseerden hoeveel textielafval werd verbrand of terecht kwam op de vuilnisbelt. Slechts een klein percentage wordt daadwerkelijk gerecycled – meestal als isolatiemateriaal in auto’s. Eeuwig zonde! De medewerkers van Ideavelop zorgen ervoor dat innovatieve ideeën worden omgezet in mooie producten, grotendeels van afgedragen kleding. 

Invloed

“Als buitenmens ben je in contact met de natuur. Die gaat je automatisch aan het hart”, zegt Rutger Springer die bij Ideavelop verantwoordelijk is voor de marketing en samen met Gertjan Eshuis en Ron van de Wiel eigenaar is van het bedrijf. “Het is voor mij niet meer dan logisch om na te denken over de invloed die wij als consumenten hebben op de wereld. Privé denk ik na over hoeveel vlees we eten, hoeveel producten we écht nodig hebben en hoe vaak we de fiets kunnen pakken in plaats van de auto.” Die dagelijkse gedachtegang, heeft Rutger ook bij Ideavelop, net als de rest van zijn collega’s.

Sweatshirts

Een van de sprekende voorbeelden wijst hij aan in het magazijn aan de Klavermaten in Goor: een enorme stapel gebruikte jeans. “Die worden omgezet in denimpluis dat onder meer worden gebruikt om sweatshirts te maken die verkocht worden door onze retailers in de Benelux, Duitsland en Engeland.” Om tot deze innovatie te komen, is Ideavelop met verschillende partijen gaan praten. De oude spijkerbroeken worden verwerkt door  textielrecyclingbedrijf Frankenhuis in Haaksbergen, maar er is ook een samenwerking met een Altex net over de grens in Gronau. 


Rutger is trots op wat zijn bedrijf in alle landen bijdraagt aan het verminderen van het gebruik van nieuwe grondstoffen. “Een heel groot deel van onze producten kan zelfs na gebruik weer in de keten worden gebracht en worden gebruikt als grondstof voor andere producten."

Uitvalsbasis

De marketingmanager werkt in Goor, is verder vaak te vinden in de showroom van zijn bedrijf in Maarsbergen, komt uit Hardenberg en woont in Zwolle. “Geen echte Tukker dus, maar het Oosten van het land is toch wel echt mijn plek. Mijn vriendin Sharon en ik fietsen en wandelen veel op de Sallandse heuvelrug en in de buurt van Ootmarsum en de Holterberg.” Voor Ideavelop is Twente volgens Rutger ook een fantastische uitvalsbasis. “Omdat er veel bedrijven zijn met een enorme knowhow op het gebied van textiel, recycling en vernieuwing, maar ook omdat er in dit deel van het land een prettige mentaliteit heerst. Er wordt samengewerkt, ook tussen bedrijven onderling. Als de één een idee heeft, wordt gevraagd of de ander er misschien iets aan heeft. Ook hier bij ons is dat gemeengoed, net als niet alleen praten, maar ook gewoon doen en uitproberen. 

Footwear

“We zijn nu bijvoorbeeld bezig met de ontwikkeling van footwear; slippers, sloffen en sneakers, gemaakt van oude versleten wandelschoenen. Het idee ontstond toen we zagen hoeveel paar wandelschoen er werden ingezameld bij buitensportwinkel Bever. Daar zijn we mee aan de slag gegaan.”

 

Verschillende prototypes zijn gemaakt, maar ze voldoen nog niet aan de kwaliteitseisen. Rutger twijfelt er niet aan dat dat binnenkort wel zo is. “We hebben al zó veel goede producten ontwikkeld zoals hoge kwaliteit waterdichte jassen van oud textiel, wollen truien, noem het maar op. Ook dat footwear gaat er komen!” 

Volgens de talenten die wij spreken is Twente dé ideale plek om te wonen en werken. Weten waarom? Lees alle persoonlijke verhalen over leven en carrière maken in Twente op twente.com/twente-leeft. Meteen een baan zoeken? Bekijk dan onze uitgebreide vacaturebank.

Datum: 6 december 2022 |

Bron tekst: Ideavelop |

Auteur: Maaike Thüss

Contactinformatie

Klavermaten 37C
7472 DD Goor
+31 (0)547 352 727 info@ideavelop.net http://www.ideavelop.net/

Global Goals

Lees meer over #circulair