Nieuwe invulling RED Engineers Challenge

De vierde editie van de RED Engineers Challenge in Twente krijgt een nieuwe invulling. In samenwerking met het televisieprogramma GreenTech dat wordt uitgezonden bij RTL 4 is gekozen voor een uitvinderswedstrijd met een bredere focus op duurzaamheid, innovatie en ontwerpend leren. 26 Twentse teams van basis- en voortgezet onderwijs strijden zaterdag 9 juli van 10.00 – 16.00 uur in The Gallery Enschede om een plek in het televisieprogramma. De dag staat vol duurzame activiteiten, proefjes en workshops.

In het kort

  • De RED Engineers Challenge is vernieuwd! Het programma is uitgebreid met proefjes en gastlessen 

  • De Challenge is een mooie en laagdrempelige manier om kinderen kennis te laten maken met techniek onderwijs 

Global Goal

global goal icon
RED Engineers Challenge

Deelnemende leerlingen uit groep zes van de basisschool t/m de tweede klas van het voortgezet onderwijs hebben eind mei en begin juni twee gastlessen gevolgd over duurzaamheid, duurzame oplossingen en ontwerpen. Met de speciale lesmodule prikkelden studenten van Saxion en Universiteit Twente, samen met de leerkrachten, de kinderen om het meest duurzame idee van Nederland te bedenken. Tijdens de RED Engineers Challenge op 9 juli worden de ideeën, die de wereld een stukje groener moeten maken, aan de GreenTech jury gepresenteerd. De vier teams met het beste idee gaan door naar de uitzending van GreenTech om in de studio een echt werkend prototype te bouwen. De teams zullen Twente na de zomervakantie vertegenwoordigen op landelijke televisie.

GreenTech

In iedere aflevering van GreenTech werken drie kandidatenteams onder begeleiding van een eigen GreenCoach aan een prototype of schaalmodel van hun uitvinding. Aan het einde van de aflevering presenteren de kandidaten hun idee aan de vakjury, die vervolgens bepaalt wie er doorgaat naar de finale. De vier Twentse teams gaan de strijd aan met teams uit de regio’s rondom Groningen en Rotterdam. De uiteindelijke hoofdprijs is een 3D-printer. Eén van de afleveringen van GreenTech wordt opgenomen in Enschede, in het Designlab van de Universiteit Twente.

Groeiende vraag naar technici

De RED Engineers Challenge wordt georganiseerd door Twente Branding, Saxion programma Bètatechiek en het Pre-University College van de Universiteit Twente en wordt gesponsord door o.a. vliegtuigfabrikant Boeing. Het doel is om de ontwikkeling van zo genaamde 21e eeuwse vaardigheden bij kinderen te stimuleren en om hen te enthousiasmeren voor technologie en maatschappelijke uitdagingen. Het evenement is onderdeel van een breder programma dat tot doel heeft op de lange termijn de kijk van jongeren op techniek, de maatschappelijke betekenis daarvan en een breder perspectief op mogelijke vervolgstudies te verbeteren. Dat is hard nodig gezien de groeiende vraag naar goedgeschoolde technici in de toekomst, zowel in Twente als wereldwijd.

Datum: 27 juni 2016 |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #RED Engineers