Historisch bouwmateriaal wordt hergebruikt voor herstel monumentale panden in Twente

Oud wordt nieuw


Bij het restaureren van monumentale panden komen we voor een aantal problemen te staan. Eén daarvan: hoe zorgen we ervoor dat het er authentiek uit blijft zien? Daarnaast moeten we uiteraard rekening houden met duurzaamheid. Daar heeft Martin Bellers van stichting RIBO een antwoord op. Tijdens Social Impact Day op 19 november 2019 deelde hij in het kader van GROW Green zijn ideeën met ons. Stichting RIBO biedt oude bouwmaterialen aan voor het opknappen van oude gebouwen en monumenten. Dit circulaire bouwen zorgt er niet alleen voor dat oude gebouwen hun charme niet verliezen, maar is ook meteen duurzaam omdat er geen of minder nieuw materiaal geproduceerd hoeft te worden.

 

In het kort

  • GROW Green zoekt duurzame doeners met ideeën die oplossingen aandragen gericht op de circulaire economie 
  • Martin Bellers deelde tijdens Social Impact Day de oplossingen die hij implementeert via stichting RIBO
  • Stichting RIBO stelt afgedankt historisch bouwmateriaal beschikbaar om oude gebouwen en monumenten te restaureren  

Global Goal

global goal icon
Inclusiviteit

Stichting RIBO is in de jaren ‘80 opgericht, naar aanleiding van de toenmalige economische crisis. Destijds waren er veel werkloze bouwvakkers. Aan de andere kant stonden veel monumentale panden in Twente te verpauperen. Met Stichting RIBO werd er voor beide problemen een oplossing gevonden: werkloze bouwvakkers werden aangenomen voor het herstel van monumenten en gelijktijdig kregen ze een goede opleiding, zodat ze na dit traject een baan konden krijgen in de bouw. Bij de eerste projecten die toen plaats hebben gevonden werden 20 werklozen via RIBO aan een tijdelijke baan geholpen, 95% kreeg na afloop een diploma en vond een baan in de bouw. Vanaf 1990 lag de focus op het opleiden van leerlingen die voor een bouwopleiding hadden gekozen en zich verder wilden bekwamen in het restauratievak.

Hergebruik

Uit dit initiatief kwam zoveel goeds dat Martin Bellers en RIBO het voort wilden zetten, toen kwam ook het idee naar voren om oude bouwmaterialen te redden en ze voor hergebruik geschikt te maken. Opleiding, training en het hergebruiken van historisch bouwmateriaal zijn nog steeds de kernactiviteiten van de stichting. Sinds plusminus 15 jaar is RIBO pachter op landgoed Twickel, waar de werkplaats en opslag zijn ondergebracht. Het is mooi dat RIBO en Twickel samen zijn gebracht, want Martin Bellers lost zo ook meteen een probleem op waar Jacco Hulst van landgoed Twickel mee worstelt. Op landgoed Twickel staan uiteraard veel monumentale panden die onderhoud en herstel nodig hebben, waarvoor via Stichting RIBO nu gebruik kan worden gemaakt van historisch bouwmateriaal om de authenticiteit te van deze gebouwen te waarborgen. Lees hier meer over hoe Jacco Hulst van landgoed Twickel ook bijdraagt aan een betere wereld via circulaire initiatieven en activiteiten.

 

RIBO ‘redt’ materialen van sloopprojecten. “Een mooi voorbeeld is deze oude schuur (zie afbeelding), door slim demonteren hebben we 90% van het materiaal kunnen hergebruiken om monumenten en een eeuwenoude bouwtraditie in stand te houden”, aldus Martin Bellers. Het afvalproduct van de één dient dus juist als grondstof voor RIBO. Deze gedachte is waar het om draait bij GROW Green: versneller voor doeners en ideeën. Er wordt minder druk op onze leefomgeving gezet door ideeën die bijdragen aan een circulaire economie.

Opleiding

Tegenwoordig leidt RIBO geen werkloze bouwvakkers op, maar leerlingen van het ROC van Twente. Samen met het ROC hebben ze een nieuwe opleiding bedacht, deze heet ‘technicus hout en restauratie’. Het is een driejarige opleiding waar in de woorden van Martin leerlingen het mooie van werken met hout gezien laat worden. De opleiding stelt werken met massief hout centraal, dit werk is ambachtelijk maar ook heel innovatief, aldus Martin. “We werken met nieuwe machines om eigenlijk producten te maken die vroeger heel veel tijd kosten om te maken. Deze kortere productietijd zorgt ervoor dat het ook betaalbaarder is. Opleiden en bouwen met hout heeft de toekomst, omdat dit de CO2 uitstoot sterk vermindert en er bij de productie van hout  geen stikstof vrijkomt! Bovendien is hout een bijzonder duurzaam materiaal dat goed kan worden hergebruikt."

En nu vooruit?

RIBO  heeft vele mooie ideeën, maar heeft nog wel wat hulp nodig om de bestaande projecten te kunnen voortzetten en uitbreiden. Momenteel is RIBO gehuisvest op een erf aan de Haarweg 3 in Hengelo, op landgoed Twickel. Nu ze daar 15 jaar zitten begint het gebrek aan ruimte nijpend te worden en zijn er plannen voor een uitbreiding. Voor de opslag van de historische bouwmaterialen is uiteraard veel ruimte nodig. Ook wil de stichting dat het depot professioneler en commerciëler gaat worden, maar daarvoor moet bepaald worden of het haalbaar is en hoe het in de markt ligt. Daarnaast loopt RIBO tegen het probleem aan dat vanwege nieuwe privacywetgeving het moeilijk is om erachter te komen waar sloopprojecten plaats gaan vinden. Voorheen had RIBO nog afspraken met gemeenten in Overijssel, waardoor ze getipt werden als er ergens iets gesloopt zou worden. Nu dit niet meer zo is, is de aanwas van materialen stil komen te liggen. Er gaat dus veel materiaal verloren dat in principe hergebruikt zou kunnen worden. Help jij Martin Bellers en Stichting RIBO een handje? Of heb jij een idee dat bijdraagt aan een circulaire economie? Neem dan vooral contact met ons op en stuur een mail naar growgreen@twente.com! 

Datum: 28 januari 2020 |

Bron tekst: Twente.com |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #circulair