Hergebruik van gebruikte auto’s

Hergebruik is in een circulaire economie het toverwoord. In Twente circuleert een Fiat Doblo die in z’n derde leven nu door ROC van Twente gebruikt gaat worden. Zo zetten we in Twente de toon om duurzaam met materialen om te gaan.

In het kort

  • In een circulaire economie wordt het ontstaan van afval eerst zoveel mogelijk vermeden door hergebruik van materialen en producten, preventie, en het voorbereiden van afval voor hergebruik.
  • Twente Milieu overhandigde een Fiat Doblo aan ROC van Twente. Uniek aan deze auto is dat het oorspronkelijk een benzine- en aardgasvoertuig was. De auto was al afgeschreven.
  • Nu krijgt het een derde leven: de auto wordt voortaan door ROC van Twente ingezet tijdens praktijklessen autotechniek en fungeert daarnaast als milieuvriendelijke boodschappenauto.

Global Goal

global goal icon
Uniek proces en resultaat

Al in 2014 liet Twente Milieu bij wijze van experiment een afgeschreven Fiat Doblo ombouwen naar een elektrisch voertuig. Het was daarmee de eerste omgebouwde auto in Twente. Twee jaar lang hebben studenten van ROC van Twente eraan gewerkt om van de Fiat om te bouwen in een elektrische auto. Het was een proces van vallen en opstaan, want de hele auto was er niet op gebouwd. In samenwerking met autobedrijf Stepelo ontstond de eerste omgebouwde auto in Twente. Van een voertuig dat oorspronkelijk op benzine en aardgas liep naar een volledig elektrische auto. Een uniek ombouwproces, temeer ook vanwege de betrokkenheid van studenten.

Derde leven

Nu de Fiat elektrisch is, gebruikt ROC van Twente de auto om te oefenen met meten en diagnosticeren van elektrische auto’s. Dat moet een monteur tegenwoordig kunnen. Met de ombouw van de afschreven auto kreeg het een tweede leven. Nu het voertuig voortaan door ROC van Twente ingezet wordt tijdens praktijklessen autotechniek en fungeert als milieuvriendelijke boodschappenauto, krijgt het zelfs een derde leven!

Nauwe samenwerking

Twente Milieu en ROC van Twente werken vaak samen. Zo zorgt ROC van Twente voor de scholing van de monteurs en cursussen die specifiek zijn opgesteld naar de behoefte van Twente Milieu, waaronder de NEN-certificering voor het onderhoud aan de elektrische voertuigen. Twente Milieu stelt op zijn beurt voertuigen beschikbaar voor specifieke lessen aan de toekomstige automonteurs. Daarnaast is Twente Milieu actief als leerbedrijf en denkt Twente Milieu regelmatig mee over hoe de opleidingen van ROC van Twente verbeterd kunnen worden.

Datum: 23 mei 2019 |

Bron tekst: Twente Milieu |

Auteur: Twente.com

Lees meer over.. #duurzaam