Europastry investeert 50 miljoen in nieuwe Oldenzaalse fabriek

De producten van Europastry zijn overal verkrijgbaar. Bij bijvoorbeeld McDonalds, Subway en Starbucks, bij Albert Heijn en Jumbo, maar ook warme bakkers gebruiken het croissantdeeg uit de Oldenzaalse fabriek aan de Coulissenweg. De duizenden donuts, croissants en de zelfontwikkelde Pop Dots, een kleurig rond balletje met een smaakvolle vulling, vinden hun weg door het hele land en door de UK, de Scandinavische landen, Duitsland en België. Hoewel de consument er nauwelijks weet van heeft omdat het bedrijf niet rechtstreeks aan consumenten levert, verwerkt Eurpoastry hectares graan en duizenden kilo’s andere ingrediënten per jaar. Om haar ambities waar te maken, investeert Europastry de komende drie jaar op een verantwoorde en duurzame wijze 50 miljoen euro in nieuwe lijnen, een nieuw vrieshuis en een nieuwe bakkerij.

In het kort

  • In Oldenzaal staat over drie jaar de meest duurzame bakkerij van Europa. Europastry, producent van American bakery, pastry en brood, investeert de komende drie jaren 50 miljoen om deze belofte waar te maken.
  • Niet alleen worden interne processen gestroomlijnd om het milieu zo min mogelijk te belasten. Het Oldenzaalse bedrijf zet ook op anderen manieren in op een minimale ‘food-print’.

Global Goal

global goal icon
Honderd procent

“Het wordt de meest duurzame bakkerij van Europa”, weet directeur Sales & Marketing Mark Luft te vertellen. “We werken met honderd procent duurzame energie, we krijgen elektrische ovens, we maken minimaal gebruik van water doordat we processen optimaliseren en we verpakken onze producten in gerecycled verpakkingsmateriaal. Dat laatste doen we nu al voor tachtig procent, maar we werken toe naar de honderd procent.”

 

In het bestaande gebouw komen twee nieuwe productielijnen, wordt een nieuw vrieshuis gebouwd waarin de diepgevroren producten worden bewaard voor ze de deur uit gaan en komt er een experience center. En: er zal in Oldenzaal kwaliteitsbrood worden gebakken in een nieuwe bakkerij die op het terrein naast de huidige panden zal worden gerealiseerd.

Duurzame granen

Luft geeft aan dat er nóg een duurzaamheidsdoel is: het verminderen van de CO2 uitstoot door gebruik te maken van duurzame granen. “In 2020 gebruikten we 5 000 hectare duurzaam graan, in 2025 moet dat 25.000 hectare zijn”, zegt Luft. “We beseffen dat we een grote verantwoordelijkheid hebben wat betreft duurzaamheid. Ook in kwaliteit trouwens, dus als het duurzaam verbouwde graan niet aan onze standaarden voldoet, gebruiken we het niet en zoeken we het ondanks meer ‘kilometers’ verder van huis.”

 

Door de hele keten heen, van graan tot aan verpakkingsmateriaal en bakkerij, vraagt Europastry dus nogal wat van haar toeleveranciers. “We zijn constant in gesprek en we merken dat ook deze ondernemers druk bezig zijn met het duurzaamheidsvraagstuk. We willen allemaal ons steentje bijdragen.” Het bedrijf is overigens al lang begonnen duurzamer te werken; afgelopen jaar is er 13 procent minder water gebruikt, 8 procent minder gas en is 36 procent minder CO2 uitgestoten. “Duurzaamheid is bij ons een continu proces.”

Werk met betekenis

De zoektocht naar bedreven personeelsleden is ook een continu proces bij Europastry. Er zijn straks voor de nieuwe fabriek ruim honderd extra mensen nodig.

 

“Gelukkig is de tendens onder jonge werknemers dat ze een baan zoeken die niet alleen leuk is, maar daarnaast betekenis heeft. In deze krappe arbeidsmarkt, verwacht Luft daarom toch de benodigde mensen - vooral operators - te vinden. “We zijn nu al bezig met werven. De twee nieuwe productielijnen worden dit jaar en volgend jaar in het bestaande pand opgezet waardoor de eerste mensen al snel nodig zijn”, verklaart hij. “Werken voor ons bedrijf betekent werken met een leuk product in een platte organisatie waarin ruimte is voor autonomie. We vragen ‘speed & excellence’ omdat we 24/7 produceren voor veeleisende klanten en is ons werk is uitdagend. Mede doordat we dergelijke uitdagende klanten hebben, is het voor mij overigens ook geweldig om directeur Sales & Marketing te zijn bij Europastry. “We zijn groot genoeg om impact te hebben en tegelijkertijd zijn we ‘hands on’. En door de bereidheid te investeren kunnen we zeker in duurzaamheidsopzicht écht een verschil maken.”

Datum: 1 november 2021 |

Bron tekst: Europastry |

Auteur: Maaike Thüss

Lees meer over #duurzaam