Duurzame recycling van vliegtuigen door AELS

Wat gebeurt er eigenlijk met een vliegtuig als deze is afgeschreven en niet meer gebruikt wordt in de luchtvaart? Dat is waarschijnlijk een vraag waar niet veel mensen bij stil staan, maar wat wel een heel belangrijk item is voor de circulaire economie. Een vliegtuig is immens groot en bevat heel veel verschillende onderdelen en materialen. Bij AELS willen ze deze onderdelen en materialen zo veel als mogelijk hergebruiken en recyclen.

In het kort

  • Op vliegveld Twente demonteert AELS afgeschreven vliegtuigen vanuit de hele wereld. Het bedrijf zorgt ervoor dat de onderdelen en materialen zoveel mogelijk kunnen worden hergebruikt. 
  • AELS is een langdurige samenwerking aangegaan met het Almelose Riwald Recycling dat het bijzondere aluminium dat in vliegtuigen wordt gebruikt kan omvormen tot grondstof voor nieuw metaal.

Global Goal

global goal icon

Wanneer vliegtuigen niet meer gebruikt worden voor de luchtvaart, wil dat niet zeggen dat alle onderdelen zijn afgekeurd. AELS (Aircraft End-of-Life Solutions) heeft zich gespecialiseerd in het hergebruiken en recyclen van vliegtuigonderdelen, met als doel om de recycling van verkeersvliegtuigen op een volledig circulaire manier aan te pakken.

Hergebruiken

Bij AELS worden vliegtuigen gedemonteerd die vanuit de hele wereld naar vliegveld Twente in Enschede worden gevlogen. Hier worden de vliegtuigen gedemonteerd, de bruikbare onderdelen worden verwijderd. Deze onderdelen gaan dan een nieuw leven krijgen in andere vliegtuigen. Denk dan bijvoorbeeld aan onderdelen zoals de computers uit de cockpit, het landingsgestel en andere mechanische onderdelen. Deze onderdelen worden door AELS vakkundig uitgebouwd en vervolgens opnieuw gecertificeerd voor de luchtvaartwereld, zodat de onderdelen worden verkocht en op een veilige manier weer gebruikt kunnen worden.

Samenwerking

Wanneer alle bruikbare onderdelen uit het vliegtuig zijn gehaald, blijft er altijd nog materiaal over. AELS heeft als doel om alle vliegtuigen zo circulair mogelijk te verwerken. Voornamelijk blijft de aluminium romp van het vliegtuig over. Om ook deze materialen van het vliegtuig hoogwaardig in te zetten is AELS een samenwerking met Riwald gestart. Riwald is gespecialiseerd in metaalrecycling en zorgt er in deze samenwerking voor dat de bijzondere aluminiumlegeringen van de vliegtuigen gerecycled wordt. 

 

De samenwerking tussen AELS en Riwald onderscheidt zich door de innovatieve manier van de recycling van het aluminium. “Dit metaal heeft een andere legering dan regulier aluminium. Riwald kan dit metaal zo verwerken, waardoor het weer grondstof wordt voor nieuw aluminium”, aldus Coen Teeuw, Recycling Manager bij AELS. Deze manier van recyclen past bij de doelstelling van AELS om alle vliegtuigen op een volledig circulaire manier te hergebruiken of recyclen. 

 

Inmiddels hebben AELS en Riwald al meerdere keren samengewerkt om de materialen van verkeersvliegtuigen circulair recyclen.

Datum: 5 februari 2021 |

Bron tekst: Twente.com |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #circulair