DeSpray van Boessenkool genomineerd voor Sustainable Innovation Award

Machinefabriek Boessenkool is genomineerd voor de internationale Sustainable Innovation Award met Despray, een installatie waarmee jaarlijks miljoenen spuitbussen gerecycled kunnen worden.

In het kort

  • 18 miljard spuitbussen komen jaarlijks op de steeds groter wordende afvalhopen terecht
  • De Despray-installatie kan vloeistoffen, gassen en metaal scheiden en voor 100 procent tot herwinbare grondstoffen omvormen

Global Goal

global goal icon
Bijdrage circulaire economie

De Despray-installatie kan vloeistoffen, gassen en metaal scheiden en voor 100 procent tot herwinbare grondstoffen omvormen. Het maakt hierbij niet uit of het nu om een bus haarlak gaat, een spuitbus met smeerolie, of een bus met verf. 

 

Het volledig zelf ontwikkelde en gebouwde recyclingsysteem perst grote volumes spuitbussen uit de afvalstroom samen. De pakken staal of aluminium die het resultaat zijn, kunnen omgesmolten worden voor hergebruik. De gassen en vloeistoffen die veelal nog in de bussen aanwezig zijn, worden afgevangen en kunnen bijvoorbeeld als brandstof worden verkocht. Zo wordt van een vervuilingprobleem een verdienmodel gemaakt.

18 miljard spuitbussen bij het afval

Potentiële klanten zijn multinationals als Proctor & Gamble en Unilever, die voor hun verschillende merken jaarlijks een groot deel produceren van de in totaal 18 miljard spuitbussen, die op de steeds groter wordende afvalhopen terecht komen. Daarnaast zijn er nog miljoenen spuitbussen die gedurende de productie wegens fabricagefouten uitvallen.

 

Met de kleinere Despray-installatie heeft Boesssenkool begin oktober al de Sustainability-prijs van de European Aerosol Federation (FEA) gewonnen. Tijdens de Pollutec 2018, van 27 tot 30 november in Lyon, wordt de winnaar van de Sustainable Innovation Award bekendgemaakt.

Recycling, renewable energy en e-motion

DeSpray is niet de enige oplossing waarmee Boessenkool een bijdrage levert aan de Global Goals. Boessenkool is onderdeel van de Osse Group, een groep innovatieve industriële bedrijven, die bijdragen aan een circulaire economie door middel van recycling, renewable energy en e-motion. Dit kan bij de productie zelf zijn, maar ook door middel van de ontwikkeling van slimme, duurzame producten, zoals de elektrische tractor MultiToolTrac, de mega transportdrone Drone4Emergency en de vliegwielen van S4Energy die stroom en frequentiepieken in elektriciteitsnetten of bij elektro intensieve fabrieken met grillig gebruik opvangen en uitvlakken, maar waar ook energie in opgeslagen kan worden. De combinatie van accu’s en een vliegwiel is bij uitstek geschikt om een substantiële bijdrage te leveren aan de energietransitie.

Datum: 23 november 2018 |

Bron tekst: Boessenkool |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #innovatie