Earth is calling... Denimtex

Een item op de radio waarin werd vermeld dat zeventig procent van het afgedankte textiel op aarde wordt verbrand, triggerde de Enschedese ondernemer Bas van der Geest. Na een periode van trial and error is zijn bedrijf Denimtex, handelsnaam van Van der Geest, bezig om in rap tempo de markt te veroveren met een volledig circulair product: wandbekleding gemaakt van vezels uit afgedragen kleding, oude gordijnen of versleten lakens.

In het kort

  • De enorme textielberg in de wereld wordt vanuit het Enschede een stuk kleiner: Denimtex ontwikkelde een manier om van textielvezels wanddecoratie te maken. Hergebruiken dus, en niet meer de oven in. 
  • De producten zijn volledig circulair: bij een verhuizing haal je de textielstuc zo weer van de muur om het op een andere locatie weer aan te brengen. 

Global Goal

global goal icon
Oude spijkerbroeken

ABN Amro, het Holland Casino, ASML en dichterbij huis Saxion, hebben allemaal al een duurzame eyecatcher in huis: een muur gestuukt met textielvezels. Kathrin Vulic, R&D specialist en verantwoordelijk voor de groei bij Denimtex: “Door studenten van het Saxion, R&D managers en door laboratoriumonderzoek, werd het idee van Bas omgezet naar een product. De eerste muren zijn gemaakt van oude spijkerbroeken. Studenten van het Saxion hebben het idee van Bas omgezet naar een product. De eerste muren zijn gemaakt van oude spijkerbroeken. Inmiddels maken we van allerlei soorten stof producten, zijde, polyester, katoen; alle vezels zijn geschikt. We werken samen met Het Frankenhuis (textielrecycling) in Haaksbergen, onze grondstoffen komen dus van dichtbij.”  

Denimtex mixt de vezels met een speciaal ontwikkelde biologisch afbreekbare lijm. “We leveren een kwalitatief hoogwaardig product”, vertelt ze. “Het is brandvertragend, isolerend, vochtregulerend en geluiddempend. Bovendien is het volledig circulair. Stel dat je de substantie weer van de muur schraapt, kun je het op een andere wand weer aanbrengen of weer verwerken tot bijvoorbeeld pigment voor verf.”  

Trendkleuren

De innovaties bij Denimtex gaan door. Kathrin is onder meer bezig met productontwikkeling. Andere structuren en trendkleuren bijvoorbeeld, behang gemaakt van vezels en straks zelfs verf. “We werken nu aan een manier om alleen droge vezels in een emmer te krijgen. De gebruiker hoeft dan alleen nog zelf water toe te voegen. Dat scheelt enorm in kilo’s en dus in vervoerskosten. Een emmer materiaal (natte stuc) weegt nu zo’n 13 kilo, dat kan flink worden teruggeschroefd.” 

Het Enschedese bedrijf beweegt zich nu nog alleen op de B2B markt. “Maar het zou geweldig zijn als mensen over een aantal jaren onze producten bij Ikea kunnen kopen om zo op een duurzame manier hun huis mooi te maken.” Kathrin is bij Denimtex verantwoordelijk voor de financiële groei, maar ook voor de groei van het team. Ze stuurt de vakmannen aan en heeft meetings met architecten door het hele land om het product verder op de kaart te zetten.

Tommy Jeans

Voorlopig heeft het team het echter druk genoeg. Vier mensen reizen het land door om muren te stuken bij bedrijven. Ook vanuit Dubai en vanuit London komen al aanvragen en bij wereldwijd zijn vestigingen van Tommy Jeans verfraaid met behang van textielvezels dat ook is ontwikkeld bij Denimtex. “Je ziet dat er overal steeds meer aandacht komt voor duurzaamheid dat ondernemers het belangrijk vinden om een bijdrage te leveren. Onze producten zijn hiervoor heel geschikt. Het is fantastisch om hier dagelijks mee bezig te zijn”, vindt Kathrin. 

Maatschappelijke bijdrage

Het kost anderhalf uur om genoeg textielstuc te produceren voor één vierkante meter. “De vezels moeten worden uitgepluisd en er moet gemixt worden. We doen dit nu nog hier, maar we zijn bezig om een samenwerking aan te gaan met een lokale organisatie die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleidt. Naast een bijdrage aan de circulaire economie, kunnen we zo nog een maatschappelijke bijdrage leveren. We blijven door ontwikkelen, hoewel onze klanten nu al erg tevreden zijn. Niet alleen over de uitstraling, en vanwege het circulaire aspect, maar ook vanwege de akoestiek die sterk verbetert als een of meerdere muren gedaan zijn. Door onze textielstuc komt de honderd procent circulaire economie die er in 2050 moet zijn, een stuk dichterbij.” 

Datum: 9 februari 2022 |

Bron tekst: Maaike Thüss |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #textiel