De rode jurk van de toekomst

In het theaterspektakel STORK! draagt het meisje Toekomst een heel bijzondere, rode jurk. Als een ware ‘Lady in RED’. De vezels waarvan het weefsel van deze jurk is gemaakt, zijn volledig circulair, dus helemaal nieuw van gerecyclede, afgedankte kleding. En dat is heel bijzonder, want tot voor kort kon dit nog helemaal niet, nergens ter wereld. Hogeschool Saxion in Enschede heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan deze baanbrekende innovatie die de textielindustrie wereldwijd compleet zal veranderen. En bovenal: duurzamer gaat maken, sterker nog: volledig circulair. Deze unieke, cellulose vezel heet ‘SaXcell’.

In het kort

  • Veel afgedankte kleding eindigt op de vuilnisbelt, omdat recycling van deze vezels nog niet mogelijk was  

  • Saxion heeft veel onderzoek gedaan naar de recycling van textiel en heeft hiervoor een oplossing gevonden: de SaXcell vezel

Global Goal

global goal icon
Knappe koppen

Door die uitvinding van de knappe koppen van Hogeschool Saxion, kan alle afgedankte kleding uit de hele wereld eigenlijk vrij eenvoudig worden omgezet in een vloeistof. Die kan vervolgens weer tot een stevige draad worden ‘gespoten’, om tenslotte te worden verwerkt in nieuwe weefsels. De kleur maakt niet uit. Rood kan ook. De afvalberg aan kleding wereldwijd bedraagt tenminste 600 miljoen ton afgedankt textiel!

Thuis in Twente

Speciaal voor de jubileummusical over 150 jaar STORK! in Hengelo, is voor hoofdrolspeelster Madelief Smalbil een rode vezel gemaakt, waarmee de prachtige stof voor dit unieke jurkje is geweven. Gedurende het hele theaterspektakel draagt dit meisje Toekomst deze symbolische jurk, die symbool staat voor de Twentse textielindustrie, van weleer én van de toekomst. Terwijl zij beetje bij beetje haar ‘nest’ bouwt – het ‘huis en thuis’ Twente. Haar nest ligt boven op de schoorsteen van Stork, die symbool staat voor de hele Twentse maakindustrie van toen, nu en in de toekomst.

Kleuren van de regenboog

Met de unieke cellulosevezel van Saxion kan de textielindustrie in beginsel weer volledig terugkeren in Twente. Door de knappe koppen – de RED Engineers – van Saxion wordt momenteel geprobeerd om in Twente een schone proeffabriek te bouwen, zodat op grote schaal kan worden getest met deze circulaire SaXcell-vezels op basis van textielafval. In alle kleuren van de regenboog, zoals de Twents rode jurk van het meisje Toekomst: de ‘RED Dress for the future’.

Datum: 20 juli 2018 |

Auteur: Twente.com