Blue LOOP maakt impact met duurzame werkkleding

In Twente textielregio wordt op een toekomstbestendige manier nieuwe kleding van oud textiel gemaakt. De hoeveelheid textielafval over de hele wereld is een catastrofe voor natuur en klimaat. Dat kan beter, Twentse initiatieven als Blue LOOP, SaXcell, Frankenhuis, Texperium en Enschede Textielstad doen allen hun bijdrage. Door circulair te handelen ga je van textielafval, naar oud textiel als grondstof voor nieuwe kleding. Hieronder lees je meer over de impact van de circulaire werkkleding van Blue LOOP, een merk van Twentse groothandel Ideavelop.

In het kort

  • De grote hoeveelheid textielafval is een groot maatschappelijk probleem met negatieve consequenties voor natuur en klimaat
  • Blue LOOP maakt kleding die voor een deel bestaat uit gerecyclede vezels
  • Door werkkleding te verkopen vergroot Blue LOOP haar impact; een heel bedrijf is meteen voorzien van duurzame kleding

Global Goal

global goal icon
Ideavelop

Blue LOOP Originals is een merk dat onder de Twentse groothandel Ideavelop valt. Ideavelop vertegenwoordigd acht duurzame merken. “Wij vinden het belangrijk dat er een mooi en duurzaam verhaal achter een merk zit, of dat nou om dierenwelzijn gaat, het maken van thermosflessen zodat je geen plastic fles hoeft te kopen of het maken van gerecyclede kleding”, zegt Ron van der Wiel, samen met Gertjan Eshuis eigenaar van Ideavelop. Ideavelop heeft een stevige voet in de buitensportbranche, maar vertegenwoordigd een heel scala aan duurzame producten. Waaronder dus de kleding van BLUE Loop, die deels uit gerecycled textiel bestaat.

Werkkleding

Blue LOOP maakt naast kleding voor de consumentenmarkt, ook werkkleding. “Het mooie aan de markt voor werkkleding is dat het heel vraag-gericht is, je produceert alleen waar vraag naar is. De consumentenmarkt is aanbod-gericht. Je produceert iets wat in een winkel komt en vervolgens moet je geluk hebben dat een klant het uit het rek pakt, het mooi vindt en gaat kopen. Bij bedrijfskleding is dat anders, daardoor kun je ook direct een grote impact maken omdat je in grote aantallen functionele kleding levert die is gemaakt van gerecycled textiel. Als bedrijf kan je dus meteen positief impact maken bij het opruimen van de textielafvalberg.”

Spijkerbroek

Blue LOOP is begonnen met het gebruiken van gerecyclede denim. “Het kwam mooi uit want dat recyclen gebeurt bij ons om de hoek, namelijk bij Frankenhuis in Haaksbergen.” Inmiddels maken ze o.a. ook gebruik van gerecycled katoen. De kleding van Blue LOOP bestaat voor 25-40% uit gerecycled materiaal, er is altijd nog een deel nieuw materiaal nodig om te kunnen garanderen dat het kledingstuk lang meegaat. “Het bestaat dus niet volledig uit gerecycled materiaal, maar wel voor een significant deel. Zo dragen wij toch bij aan het opruimen van de textielafvalberg”, zegt Ron. Blue LOOP heeft een sterk netwerk in Twente als textielregio, zo heeft het merk ook connecties met SaxCell. Ron van der Wiel kijkt er samen met SaXcell naar hoe ingespeeld kan worden op toekomstige innovaties. “Wij produceren onze kleding zo dat het in de toekomst makkelijk gerecycled kan worden door middel van chemische recycling, dat zijn innovaties die nog in het verschiet liggen maar wij zijn er al op voorbereid”.

Geen plastic

Blue Loop ziet het als missie om geen, of zo weinig mogelijk, gebruik te maken van plasticsoorten zoals polyester bij de productie van kleding. Daarom maakt het merk inmiddels ook geen gebruik meer van gerecyclede PET-flessen. Het is nog niet altijd even makkelijk om plastic helemaal uit te bannen, zegt Ron van der Wiel. Polyester zorgt namelijk voor een hoge mate van kleurechtheid. Het is Blue LOOP echter gelukt om ook zonder polyester een goede kleurechtheid te behalen, hiervoor heeft het bedrijf erg veel testen gedaan en is constant bezig met innoveren. 

Datum: 30 juni 2020 |

Bron tekst: Ideavelop |

Lees meer over #textiel