Het duurzaamste stadhuis van Nederland

Slimme, innovatieve technieken die de werkomgeving verbeteren zijn geïntegreerd in het meest duurzame stadhuis van Nederland; het stadhuis in het Twentse Almelo. Het uitgangspunt bij het ontwerp van het stadhuis was om zo min mogelijk fossiele brandstoffen te gebruiken en het gebouw op een slimme manier energiezuinig te maken.

In het kort

  • Om energie te besparen en de CO2-uitstoot te verminderen is het belangrijk om slimme gebouwen te ontwikkelen.
  • Het stadhuis in Almelo is een 'Smart Building'. Bij de bouw zijn duurzame materialen en slimmem toepassingen gebruikt om het gebouw zo duurzaam mogelijk te maken.

Global Goal

global goal icon
Slim gebouwd

In het stadhuis zijn verschillende duurzame technieken toegepast. Het gebouw beschikt over een warmtekoudeopslagsysteem (WKO), een hoge isolatiewaarde en drievoudig glas in combinatie met betonkernactivering zorgen ervoor dat het gebouw op een duurzame manier gekoeld of verwarmd kan worden. Door deze technieken kan er jaarlijks wel 100.000 kWh elektriciteit worden bespaard. De gevels van het stadhuis zijn optimaal georiënteerd op de zon, waardoor rekening wordt gehouden met de lichtinval. Er wordt onder meer gebruik gemaakt van natuurlijke zonwering, daglichtoptimalisatie, ledverlichting en daglichtsensoren. Op het dak van het stadhuis is rekening gehouden met de ecologie, het meer dan 1.000 m2 groene dak biedt ruimte voor vogels, bijen en diverse soorten planten. 

Samen werken

Verbinding, verantwoordelijkheid, vertrouwen en vrijheid; de centrale begrippen binnen het stadhuis in Almelo. Met behulp van vides aan de Noord en Zuid zijde van het gebouw zijn de ruimtes letterlijk en figuurlijk met elkaar verbonden. Het is één grote driedimensionale verbonden werkruimte. De open inrichting van het gebouw zorgt ervoor dat flexibel werken wordt gestimuleerd. Het stadhuis telt 600 flexibele werkplekken en daarnaast kunnen meer dan 1.000 mensen een plek vinden in vergaderruimtes, op overlegplekken, in de raadzaal en het personeelsrestaurant. Voor de werkplekken is gebruik gemaakt van warme en zachte stoffen met veel textiel. De plekken die wat meer gemeenschappelijk zijn, die zijn met wat harder materiaal uitgevoerd; keramiek, linoleum en corian.

Groene locatie

Niet alleen het slimme gebouw ademt duurzaamheid, maar ook de locatie. Het plein waar het stadhuis zich bevindt is voorzien van gebakken bestrating en het stadhuis ligt in het groen en aan het water waardoor het omwonenden een zeer aangenaam uitzicht biedt. Ooit had Almelo de grootste katoenhaven van Europa. Met het project Waterboulevard wordt het water nu teruggegeven aan de stad. Het parkeerterrein voor het stadhuis kreeg haar historische waterfunctie terug en werd weer onderdeel van het oude Overijsselse water. 

Duurzaamste stadhuis

Voordat de gemeente werd beloond met een BREAAM-NL Excellent-oplevercertificaat, werd er gekeken naar negen verschillende aspecten. Aspecten van duurzaamheid in het gebouw, zoals energie, materialen, gezondheid en ruimtelijke organisatie. Het stadhuis is pas sinds maart 2015 in gebruik, maar het ontwerp werd al in 2012 beloond. 

Datum: 7 februari 2019 |

Bron tekst: Gebouw van het jaar |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #smartcities