logo
None

Smart-app geeft fietsers sneller groen

creatievetechnologie

Enschede zet technologie in voor goede en veilige fietsvoorzieningen. Want fietsen is in: ruim een kwart van alle verplaatsingen in Nederland gaat per fiets en sinds 2005 is het fietsgebruik met 12% toegenomen (Rai vereniging). Binnen de campagne Enschede Fietsstad 2020, waarin de gemeente Enschede samenwerkt met SMART en Vialis, worden verschillende technologieën en projecten getest om het fietsen te promoten en inwoners en werknemers te stimuleren vaker de fiets te pakken. Met behulp van de SMART-app geeft de gemeente Enschede fietsers sneller groen bij verkeerslichten. 

Datum van publicatie: 22 februari 2019

Luister naar audio

Lees tijd +/- 2,3 minuten

Sneller groen

De SMART-app maakt het fietsers zo aangenaam mogelijk om door de stad te fietsen: wachttijden bij een groot aantal verkeerslichten worden verkort, fietsers krijgen meer prioriteit en kunnen vlotter doorfietsen. De app geeft jou de mogelijkheid groen ‘aan te vragen’ bij stoplichten. Stel dat je smartphone ziet dat je op de fiets zit en een verkeerslicht nadert. Je telefoon stuurt dan automatisch een berichtje naar de centrale die de verkeerslichten aanstuurt. De centrale weet dat je eraan komt en zorgt ervoor dat je groen krijgt. Ook al zit je telefoon in je tas. Het klinkt als toekomstmuziek, maar sinds kort is deze innovatie gerealiseerd in Enschede. Een primeur in Nederland. 

 

De uitrol van het systeem is gestart bij een aantal verkeerslichten op Kennispark Twente, de hightech innovatiecampus van Enschede. 

Smart groen

De SMART app daagt reizigers in Twente uit om duurzamer te reizen. De app verbetert de bereikbaarheid in Twente. Wanneer er 10 procent minder autoverkeer op de weg is, is het net zo rustig op de weg als in de vakantie. Met de app worden reizigers getriggerd om op een andere manier te reizen en beloond de gemeente Enschede mensen die duurzaam reizen. Lees hier meer over de SMART-app (linken artikel Twente.com).

Smart city Enschede

De technologie ontwikkelt zich razendsnel, zo ook op het gebied van verkeerslichten. Het experiment opent de weg naar nieuwe toepassingen; denk aan ouderen en mindervaliden die een langere groentijd kunnen aanvragen. 

 

De gemeente Enschede wil hierin voorop blijven lopen, daarom werken diverse organisaties en instellingen samen om van de stad een echte Smart City te maken. Door data slim te combineren kun je veel nuttige informatie verzamelen. Hoe meer gegevens beschikbaar zijn, hoe slimmer de stad kan worden. Zo kunnen met deze toepassing fietsers comfortabeler door de stad fietsen.

Up to date blijven?

“Ik vind security, van een hoger niveau, interessant”

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy and Servicevoorwaarden apply.