Milieubewuste biologische houtbescherming

Het verduurzamen van hout in buitentoepassingen is mogelijk met volledig natuurlijke grondstoffen volgens een milieuvriendelijk procedé. De innovatieve biofinish van Xyhlo uit Goor in Twente vormt een levende beschermlaag die zichzelf herstelt bij eventuele beschadigingen door scheuren of barsten. Zo wordt het buitenhout jarenlang milieuvriendelijk beschermd door een matzwarte, transparante afwerking. Dit duurzame bouwmateriaal wordt duurzaam gewonnen in Twente, schaadt het milieu niet, is onderhoudsarm, bladdert niet en verkleurt nauwelijks. Deze bijzondere vorm van houtbescherming is FSC© en PEFC™ gecertificeerd.

In het kort

  • Om houten bouwwerken goed te kunnen beschermen tegen het weer is lak nodig
  • De biofinish van XHYLO hersteld zichzelf bij beschadigingen en is ultra duurzaam 

Global Goal

global goal icon
Biobronnen

Door hout te beschermen met biobronnen – het doel van een biobased economie – worden positieve effecten bereikt op de CO2-huishouding wereldwijd. In tegenstelling tot synthetische beschermingsmaterialen, zijn hout en de biofinish van Xyhlo grotendeels opgebouwd uit vastgelegde atmosferische CO2. Aan het einde van de levenscyclus van het natuurlijk behandelde hout, voegt het geen extra CO2 toe. Het beschermde houtproduct is volledig CO2-neutraal.

Biologische beschermlaag

Voordat het hout in de houtfabriek wordt verwerkt, wordt eerst een biologische beschermlaag op het hout gecreëerd door het te bewerken met een natuurlijke lijnzaadolie, om vervolgens de biologische coating aan te brengen op basis van een ongevaarlijke en in de natuur voorkomende schimmel, de Aureobasidium pullulans. Zo kunnen inheemse, minder duurzame houtsoorten – dan (tropisch) hardhout – toch langdurig worden beschermd, zonder dat milieubelastende technologieën of (verf)stoffen nodig zijn. De biofinish wordt in de eerste gebruiksjaren zelfs beter dan in de oorspronkelijke staat, in tegenstelling tot conventionele coatings die vanaf het eerste moment achteruitgaan en in de loop van de tijd per definitie moeten worden vernieuwd. De levensduur van behandeld hout wordt volgens de producent door de biofinish verlengd met minimaal 5 jaar. Ook het onderhoud van het hout en de onderhoudskosten worden verder teruggebracht, wat tevens een duurzaam effect heeft. Omdat geen toxische stoffen nodig zijn voor het onderhoud, wordt ook daar milieuwinst behaald. 

Duurzame bescherming

Het werkingsprincipe van de beschermende, biologische coating is gebaseerd op de aanwezigheid van actieve schimmelcellen en chlamydosporen, die door biopolymeren aan het hout hechten. De biofinish beschermt niet alleen tegen klimatologische omstandigheden, maar ook tegen degradatie door UV-straling en andere schimmels. Het inzetten van een natuurlijk beschermingsprincipe voor hout op basis van lijnolie en functionele micro-organismen combineert natuur met wetenschap. Ook al is de afgelopen decennia veel onderzoek gedaan naar biofilms, de meeste onderzoeksprojecten zijn juist gericht op de preventie van de vorming van biofilm. Het doelgerichte gebruik door Xyhlo van ‘biofilm’ vanwege de functionele eigenschappen, is uniek gebleken en wereldwijd een innovatieve vorm van houtbescherming. Verder onderzoek wordt gedaan om andere kleuren dan zwart te kunnen produceren.

Natuurlijke kringloop

Na vele jaren van gebruik en het verstrijken van de technische levensduur van het behandelde hout of na eventuele sloopwerkzaamheden, kan de biofinish tezamen met het gebruikte hout volledig en biologisch worden teruggebracht in de natuurlijke kringloop. Dit afvalhout wordt weer voedsel voor nieuwe organismen in de natuur: ‘waste equals food’. Zowel de biofinish als het bewerkte hout hoeven dus niet te worden verbrand. Aan de atmosfeer wordt geen extra CO2-uitstoot toegevoegd, ook niet als het hout eventueel toch wordt gebruikt voor energieopwekking. Hiermee draagt de biofinish van Xyhlo bij aan een circulair economie en is naast CO2-neutraal ook klimaatneutraal. Het afvalhout kan bijvoorbeeld versnipperd worden teruggegeven aan de natuur, zodat ook een volgende generatie bomen kan groeien op basis van de vrijkomende voedingsstoffen. Hout met de biofinish van Xyhlo creëert geen afval- of milieuvraagstuk. Bij het terugbrengen in de natuurlijke kringloop blijft de vastgelegde CO2 gewoon vastgelegd in de houtresten, waarmee het dan zelfs bijdraagt aan de reductie van CO2 in de atmosfeer.

Datum: 1 juli 2018 |

Bron tekst: Xyhlo |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #duurzaam