Landgoed Twickel omarmt circulariteit en duurzaamheid

Landgoed Twickel: het historische hart van Twente. Twickel is al bijna 7 eeuwen oud en ligt in het midden van Twente. Het kenmerkende kasteel is beeldbepalend voor Twente en bekend in de vele windstreken van Nederland. Het is de plek waar cultuur en natuur harmonieus samengaan. Twickel is het grootste particuliere landgoed van Nederland, bestaande uit 4300 hectare en 200 gebouwen, waarvan 80% monumentaal. De schaal, leeftijd van de gebouwen en de behoefte tot conservatie roepen echter ook meteen weer problemen op. Hoe kun je in de wereld van vandaag, waarbij duurzaamheid cruciaal is, zo’n landgoed op een toekomstbestendige manier runnen? Daar heeft Jacco Hulst, beheerder bouw op het landgoed, een aantal oplossingen voor gevonden. Tijdens zijn pitch voor GROW Green op 19 november 2019 deelde hij deze mooie ideeën met ons.  

In het kort

  • GROW Green zoekt duurzame doeners met ideeën die oplossingen aandragen gericht op de circulaire economie 
  • Jacco Hulst deelde tijdens Social Impact Day de oplossingen die hij implementeert op Landgoed Twickel  

Global Goal

global goal icon
Houtgestookte ketel

Zo’n prachtig landgoed moet natuurlijk behouden worden, dit vergt onderhoud en herbouw. Jacco is verantwoordelijk voor al het vastgoed binnen de organisatie. Tijdens Social Impact Day vertelde Jacco welke oplossingen zij op dit gebied aandragen, en waar de knelpunten liggen. Oude gebouwen zijn uiteraard niet energiezuinig, om het landgoed te verduurzamen is er in 2013 een houtgestookte ketel geplaatst. Deze ketel verwarmt het kasteel, de bijgebouwen en de werkplaatsen. “Wij verstookten voorheen 60.000 kub gas, op dit moment doen we dat met 800 ton hout. Het hout komt allemaal uit het eigen bos van landgoed Twickel. Het is allemaal afvalhout, wij snoeien of kappen hier geen gezonde bomen voor.” Hier zien we weer de essentie van GROW Green: inzetten op een circulaire economie. Afvalproduct wordt grondstof, in dit geval wordt afvalhout grondstof voor de productie van warmte. Ook het feit dat de warmte wordt geproduceerd uit lokale afvalproducten is van belang. Het niet hoeven vervoeren van goederen en/of energie bespaart de wereld uiteraard ook weer heel wat CO2-emissie. Jacco zegt erg blij te zijn met deze investering, dat het goed werkt, en dat er zelfs nog gekeken wordt naar uitbreiding. Andere gebouwen, zoals het hotel in Delden, kunnen misschien ook van deze duurzame warmte gaan profiteren.

Duurzame monumentale gebouwen

Telkens als er een boerderij vrijkomt op het landgoed wordt deze verduurzaamt. “Daar ligt onze drive: hoe kunnen wij verduurzamen in de bouw”, aldus Jacco. “Zojuist hebben wij het eerste rijksmonument op Twickel energieneutraal opgeleverd.” Er is een horizontale bodemwarmtewisselaar in de bodem aangebracht. Deze zorgt voor de verwarming van water, en daarmee voor de warmte in woningen. Voor de rest hebben ze gebruik gemaakt van de oplossingen die meer voorhanden liggen, zoals zonnepanelen, warmtepompen, vacuümglas en kleine windmolens.  

Lokale voedselkringloop

De laatste oplossing waar Jacco op Twickel mee bezig is een lokale voedselketen. “We hebben een eigen moestuin en boerderijtuinen, daar verbouwen we groente en fruit. We kijken of er mogelijkheden zijn om dit te verkopen en of er genoeg mensen af willen nemen binnen de regio.” Lees hier het verhaal van Willem Kruidhof, wie ook tijdens Social Impact Day in kader van GROW Green pitchte, over het belang van een lokale voedselkringloop. Veel toegevoegde waarde vloeit uit Twente weg door alleen halffabricaten te verkopen, en eten te importeren. Daarnaast is het voor het milieu uiteraard beter als (een deel van) ons groente en fruit niet uit andere continenten hoeft te komen. 

Dilemma's

Jacco speelt met enkele dilemma’s. Hoe behoud je de balans tussen het gebruik van oude materialen en verduurzaming? Dit spanningsveld tussen verduurzaming en de wil om van historisch erfgoed te conserveren behoeft lastige beslissingen. Daarnaast is een probleem waar Jacco tegen aanloopt het betaalbaar houden van al deze projecten. Het verduurzamen van deze oude boerderijen kost enorm veel geld, hoe kan het vervolgens weer voor een redelijke prijs op de markt worden gezet? Bovendien is het uiteraard erg belangrijk om er (op den duur) ook aan te kunnen gaan verdienen. Dit soort projecten blijven alleen interessant als er winst gemaakt kan worden. “De barones heeft ons één opdracht meegegeven: het in stand houden van het landgoed. Dus hoe mooi is het als we dat kunnen doen met een energieneutraal Twickel?” Help jij Jacco een handje? Mocht jij goede ideeën hebben neem dan vooral contact met ons op en stuur een mail naar growgreen@twente.com! 

Datum: 13 januari 2020 |

Bron tekst: Twente.com |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #circulair