4Silence: Twents succesverhaal door efficiënte oplossing tegen geluidsoverlast

Het Twentse bedrijf 4Silence maakt door middel van hun ‘lage’ en zeer effectieve geluidswallen een slimme bijdrage aan efficiëntere en duurzamere gemeenschappen. 4Silence draagt dus een steentje bij aan een betere wereld, en is daarnaast erg succesvol geworden door hun duurzame oplossing. Het bedrijf is zo gegroeid dat het is verhuisd naar Technology Base, waar zij meer dan 200m2 tot hun beschikking hebben. Het succes werd dit jaar ook nog eens bekroond met een plaats in de KVK Innovatie Top 100.

In het kort

  • Traditionele geluidswallen gebruiken veel materiaal doordat ze erg hoog zijn (ca. 3 meter)
  • Geluidsoverlast veroorzaakt gezondheidsproblemen volgens de Wereldgezondheidsorganisatie
  • Twents bedrijf 4Silence maakt duurzame, innovatieve en doeltreffende geluidswallen van maar 1 meter hoog

 

Twente als proeftuin voor ideeën die bijdragen aan duurzame gemeenschappen! Lees meer over Sustainable Communities op twente.com/sustainable-communities.

Global Goal

global goal icon
Revolutionair systeem tegen geluidshinder

De producten van 4Silence richten zich op het reduceren van geluidshinder door auto’s en treinen. Het innoverende aan de geluidswallen van 4Silence ligt hem in het feit dat ze de geluidsgolven afbuigen in plaats van alleen tegenhouden, zoals het geval is bij traditionele geluidswallen. De WHISwall geluidswallen van 4Silence bestaan uit betonnen constructies met een metalen bak erop. In de metalen constructie zitten gebogen gleuven van verschillende dieptes. “Door deze gleuven worden de geluidsgolven afgebogen naar boven. De luchtmoleculen komen daar in botsing en volgen de weg van de minste weerstand en dat is omhoog”, legt directeur Eric de Vries uit.

Een efficiënte en duurzame oplossing

Het gevolg hiervan is dat de geluidswallen van 4Silence veel lager zijn. De WHISwall is namelijk maar zo’n 1 meter hoog, terwijl normale geluidswallen al snel 3 meter hoog moeten zijn om het geluid tegen te kunnen houden. “Met een WHISwall van een meter hoog behaal je hetzelfde geluidsreducerende effect als met een gewone geluidswal van drie meter”, vertelt De Vries. Doordat er minder materiaal nodig is gaan de kosten omlaag en hoeven er minder grondstoffen geproduceerd en gebruikt te worden. Op de lange trajecten langs onder ander snelwegen en spoorwegen lopen deze aantallen al snel op, daarmee maakt de technologie van 4Silence dus een significant verschil met oog op efficiëntie en duurzaamheid. Bovendien leidt een te hoge geluidsbelasting tot serieuze gezondheidsproblemen volgens de Wereldgezondheidsorganisatie. De slimme WHISsolutions van 4Silence dragen daarmee bij aan een betere volksgezondheid.

Internationale lof 4Silence

Deze innovatieve oplossing van 4Silence is ook in het buitenland niet onopgemerkt gebleven. Het project van 4Silence in het Verenigd Koninkrijk werd onlangs genoemd in een artikel in The Times. Daarnaast heeft 4Silence recentelijk een contract getekend met het Duitse spoorwegbedrijf Deutsche Bahn en loopt er ook een project in Denemarken. Directeur de Vries is optimistisch over de toekomst van zijn WHISsolutions: “Europa heeft onze eerste focus, maar ook vanuit Japan en de Verenigde Staten is er belangstelling. We zijn stilletjes op weg om uit te groeien tot mondiale speler.” Zo zie je maar weer dat Twents vernuft een mondiaal potentieel heeft. De wereld staat voor uitdagingen en Twente biedt de oplossing.

Datum: 4 september 2019 |

Bron tekst: 4Silence |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #duurzaam