Vol trots door de Amsterdamse grachten

“Amsterrrrrrdam, hier-komt-Twen-te!” Met een stem vol trots kondigt Enschedeër Krijn Lock half schreeuwend de komst aan van de Twentse Pride-boot. De eerste gracht, het startpunt van de Canal Parade is in zicht. “Tukkers laat je horen!” En dat gebeurde. Met stampende muziek, swingende lijven, wapperende vaandels en vooral trotse gezichten. Een impressie…

In het kort

  • Twente vaart door de Amsterdamse grachten met een Pride-boot die het onderwijsklimaat in het zonnetje zet. 
     
  • Iedereen mag weten dat het in Twente veilig en fijn is voor iedereen, ongeacht zijn of haar seksuele geaardheid!

Global Goal

global goal icon
Tukkers present

Twentenaren zijn sinds jaar en dag present op Pride in Amsterdam: op diverse boten, overal langs de kant als toeschouwer, als sponsor en zelfs in de organisatie van het LHBT-festival (lesbiennes, homo’s, bi-seksuelen, transgenders). Maar voor het eerst in 11 jaar voer er zaterdag weer een volledige Twentse boot mee, uit naam van de hele regio.

Onze helden

Aan boord 50 opvarenden, waaronder veel studenten en docenten van Hogeschool Saxion en Universiteit Twente. De boodschap die ze uitdragen: Twente een veilige en tolerante regio. Een regio waar je anders mág zijn. Rondom de boot hingen spandoeken als: “onze helden, de docenten” en “Laat je horen voor onze leraren en professoren .” Maar op de boot zelf was het vooral feest. Kijken, genieten en gezien worden. Een soort carnaval, maar dan wel met een boodschap. 

 

Bij onderwijsinstellingen zoals ROC van Twente, Hogeschool Saxion en Universiteit Twente kan je zijn wie je bent en houden van wie je wil. Dit komt door de helden die voor de klas staan, de docenten. Veiligheid op school is een belangrijk thema. ‘Anders zijn’ is op school of universiteit altijd al lastig. Zeker als je jong bent. Afwijken van de ’norm’ is moeilijk en daarvoor moet je stevig in je schoenen staan. Om te benadrukken dat Twente een regio is waar je veilig kan studeren of naar school kan gaan stond de boodschap ‘Jezelf kunnen zijn op school en universiteit? Kom naar de innovatieve hightech regio Twente!’ centraal tijdens Pride Amsterdam.

Emotioneel

Stuk voor stuk beleefden de Tukkers aan boord de canalparade intensief. Sommigen zelfs enigszins emotioneel. Zoals Erik Jansen, voorzitter van de LHTB-studentenvereniging in Enschede. Hij is homoseksueel en al wel enige jaren uit de kast. Zijn vrienden en ouders weten het. Maar toch heeft hij zich zo gekleed dat hij niet op beeld herkend wordt. Het ‘waarom’ legt hij liever niet uit. “Maar dat ik hier nu op deze boot sta is geweldig, echt. Het voelt als een bevrijding. In het proces van zelfacceptatie is dit een nieuwe mijlpaal.” 

Twentse Pride boot in Amsterdam
Over de top

En zo was het voor veel meer opvarenden, waaronder ook de Hengelose Turkse zanger Burçak Sikar, een memorabele tocht langs een hartverwarmende mensenmassa door de grachten. Hij zing aan boord ook zijn ‘protestlied’: Diva’s on the dancefloor. “Dit is een feest van vrijheid”, zegt hij. “Niet overal in de wereld kun je zijn wie je bent. Het is geweldig dat het hier wel kan. Misschien is het over de top. Maar soms het dat nodig om een statement te maken.” 

 

De Twentse boot is mogelijk gemaakt door Enschede, Hengelo,Novel-T, Twente Branding, LHBTI-studentenvereniging Exaltio, COC Twente-Achterhoek, de Twentse Ambassade Amsterdam, Techniekpact Twente en de provincie Overijssel. Samen maken zij van Twente een veilige LHBTI-regio die bruist van de vooruitgang en innovatie!

Datum: 5 augustus 2018 |

Bron tekst: Tubantia |

Auteur: Twente.com