Campus Café - 20 januari

Campus Café verbindt de Twentse innovatiecommunity

Het Campus Café brengt de innovatiecommunity van Twente bij elkaar met breakoutsessies over nieuwe technologieën, innovatief en internationaal ondernemen en het binden van talent. Ondernemers, professionals, onderzoekers en talent krijgen hier de mogelijkheid om elkaar te inspireren, van elkaar te leren en elkaar beter te leren kennen.

Campus Café: Future Forecast - een terugblik

Op donderdag 20 januari was het tijd voor het eerste Campus Café van 2022. Een mooie gelegenheid om de blik op de toekomst te werpen. Want wat heeft dit jaar voor ons in petto? Een terugblik op deze Future Forecast editie.

Digitale transitie: 8 bouwstenen op weg naar 2030
In de eerste sessie nam Pim Korsten ons mee op weg naar 2030. Pim is van de denktank Freedom Lab en co-auteur van de Toekomstverkenning Digitalisering 2030. Hij vertelde over The Stack: een model van verschillende niveaus waarmee je technologie kunt analyseren.Van onder naar boven kijk je naar de aspecten grondstoffen, harde infra, zachte infra, data, intelligentie, diensten, user interfaces, smart habitat, neo-collectives, en neo-governance. Pim: "Het wordt interessant wanneer de ontwikkeling uit de verschillende lagen bij elkaar komen. Kijk bijvoorbeeld naar smartphones. Die zijn ineens gigantisch populair geworden. Dat had alles te maken met de samenkomst van verschillende ontwikkelingen: de komst van cloud computing, de ontwikkeling van touch screens, een goedwerkend serviceplatform (de app store), en de komst van 3G-internet. Al die verschillende aspecten die bij elkaar kwamen gaf deze technologie echt tractie. Waar meerdere lagen bij elkaar komen, dat is waar het spannende gebeurt."

The Stack is dus voor iedereen om na te denken over digitalisering, en om sturing te geven aan de ontwikkeling van de supercomputer van de toekomst. En de trends die we in de gaten moeten houden? “Allereerst zien we mega ecosystemen ontstaan. Daarnaast vindt er ook decentralisatie plaats (denk aan blockchain). Tot slot speelt data-soevereiniteit een steeds belangrijkere rol,” vertelt Pim. Wat die trends precies inhouden, kun je lezen in het rapport Toekomstverkenning Digitalisering 2030.

World of photonics in 2022
Wat gebeurt er in 2022 op het gebied van fotonica? Douwe Geuzenbroek, VP Marketing en Sales bij Lionix, neemt ons mee in de wereld van fotonica in 2022. Voor degene die een opfrisser nodig heeft: fotonica is de technologie van het genereren en benutten van licht en andere vormen van stralingsenergie waarvan de kwantumeenheid het foton is. In die zin lijkt het erg op elektriciteit. Bij Lionix zorgen ze niet alleen voor de chip met de technologie, maar voor een complete module, zodat je de technologie makkelijker toe kunt passen.

Zo’n module is een chip gecombineerd met een interface, assembly technologies en een driver. Maar wat kun je er nou precies mee? Meer dan je misschien denkt, laat Douwe ons zien. Want fotonica is al verweven in ons dagelijks leven. Voorbeelden van technologieën waarin fotonica is toegepast zijn namelijk gezichtsherkenning (om je smartphone te ontgrendelen), glasvezel, maar ook je tv. En wat brengt het in 2022? Douwe:"We transporteren meer data en dat willen we overal hebben, ook in het vliegtuig. Dat is waar 5G in het spel komt. 5G zoals we het nu kennen is nog maar het puntje van de ijsberg. De echte belofte van 5G moet nog komen, en fotonica gaat daarvoor zorgen." Ook in de medische hoek en in de voedselindustrie kunnen we nog veel verwachten van fotonica. “Fotonica is namelijk overal. En in Twente mogen we trots zijn op ons fotonica-ecosysteem. Laten we dus vooral de samenwerking opzoeken!”

17 februari - Energy & Battery
Wat geeft onze toekomst nieuwe energie? Waar staan we met ontwikkelingen als waterstof en batterij-opslag? Gaan we door de uitvinding van UT-professor Mark Huijben een ongekende revolutie in batterijwereld tegemoet? En wat gebeurt er allemaal in Almelo? Binnen de waterstof-hub H2 Hub werken onderwijsinstellingen en ondernemers samen aan onderzoek, ontwikkeling en toepassing van waterstoftechnologie. Technologie waar onder andere Green Team Twente weer van profiteert. Deze themasessie op 17 februari bruist dus van de energie. Zorg dat je wat van die energie meekrijgt!