Twentse jongeren zoeken werkgevers met purpose

Twentse jongeren werken het liefst bij een bedrijf met een maatschappelijk doel. Tegelijkertijd vinden ze regionale werkgevers zeker niet onaantrekkelijk en de meerderheid ziet kansen om carrière te maken in deze regio. Dat blijkt uit de tweede survey van de Young Twente Board, over de Twentse arbeidsmarkt.

In het kort

  • Twentse jongeren werken het liefst bij een bedrijf met een maatschappelijk doel. 
  • Meerderheid ziet kansen om carrière te maken in deze regio

Global Goal

global goal icon
Twentse jongeren zoeken werkgevers met purpose

Wat vinden jongeren het belangrijkst in hun leven? In ieder geval niet carrière maken of in de zomers festivals afstruinen. Met stip op één voor jonge Tukkers staat hun sociale kring (vrienden en familie), gevolgd door fijn wonen.

Op een schaal van 1 tot 10 vroegen we de Young Twente Panelleden hoe aantrekkelijk ze Twentse werkgevers vinden ten opzichte van andere regio’s in Nederland. De Twentse werkgevers krijgen een gemiddelde rapportcijfer van 6,6. Van de respondenten gaf 21,6 procent de Twentse werkgevers een onvoldoende. 27,6 procent geeft ze een 8 of hoger.

 

Maatschappelijk doel op één

Dan de vraag: eerst wonen en dan werk zoeken, of eerst werk zoeken en dan wonen? 78 procent geeft aan zich eerst ergens te willen vestigen en van daaruit werk te zoeken. 22 procent van de respondenten benadert het liever andersom. Een duidelijk signaal dus: de aantrekkelijkheid van het werkaanbod is zeker niet allesbepalend.

 

Als jongeren eenmaal klaar zijn voor de arbeidsmarkt, wat voor werkgever zoeken ze dan? Met ruime voorsprong op één staat een bedrijf met purpose, een maatschappelijk doel. Op gepaste afstand gevolgd door bekende bedrijven, MKB, een duurzaam bedrijf, eigen bedrijf en hightech bedrijf. Onderaan het wensenlijstje staan de grote bedrijven. Ook start-ups vallen niet bij iedereen in de smaak en zijn op de één-na-laatste plek terug te vinden.

Carrière maken in Twente?

Zijn er eigenlijk genoeg kansen om levenslang carrière te maken in Twente? Dat was de laatste vraag in deze survey. 73 procent van de respondenten denkt van wel. De argumentatie was onder andere: ‘Genoeg bedrijven, genoeg opleidingsmogelijkheden’, ‘een mooi regionaal netwerk’, ‘je kunt altijd zelf ondernemen’, ‘je bouwt eerder een band op met collega's en werkgever’ en ‘ik zie carrière maken als gelukkig zijn in het werk wat je doet en iets kunnen betekenen voor een ander’.

 

27 procent denkt echter dat er genoeg werk aan de winkel is op het gebied van carrièreperspectief. ‘Ouderwetse cultuur’ en ‘oude mindset’ worden genoemd. Een ander zegt dat je je als hbo’er of wo’er heel moeilijk een echte omscholing kan volgen. Het meest opgevoerde argument van de panelleden die vinden dat er te weinig mogelijkheden in deze regio zijn om een leven lang carrière te maken was echter: er zijn te weinig grote bedrijven in Twente.

 

Young Twente Panel

Dit voorjaar lanceerde de Young Twente Board het Young Twente Panel: jongeren ontvangen zes keer per jaar een korte survey via een sms’je en kunnen op die manier meedenken over de toekomst van de regio Twente. Dit was de tweede survey, de eerste ging over Twente en de coronacrisis. Al tweehonderd Twentse jongeren hebben zich voor het panel aangemeld. Laat jouw stem horen. Meld je aan voor het panel.

Datum: 27 mei 2020 |

Bron tekst: Young Twente Board |

Lees meer over #studeren