Griffier

Gemeente Twenterand is op zoek naar een Griffier.

Lees hieronder de hele vacature

Vacature details

Geplaatst op
18-4-2023
Aantal uur
-
Vervaldatum
-
Opleidingsniveau
HBO-WO

Functie omschrijving

In het kort: Twenterand zoekt…

… een deskundige en integere griffier met een goed gevoel voor onderlinge verhoudingen. Een griffier die met beide benen op de grond staat, een stevige adviseur durft te zijn en oog heeft voor de strategische doorontwikkeling van de gemeenteraad. Iemand die in staat is om de politiek-bestuurlijke processen in de gemeente snel eigen te maken en een verbindende rol kan bekleden in de organisatie.


Functievereisten


Onze griffier

Twenterand is op zoek naar een stevige en nuchtere griffier die geïnteresseerd en gemotiveerd is om deze gemeente aan de slag te gaan. Je bent nieuwsgierig naar de gemeente, de thema’s die spelen en begrijpt de dynamiek die hoort bij een plattelandsgemeente. Je bent een weloverwogen persoon die rust uitstraalt, hebt oog voor het menselijke aspect en weet goed verbinding te maken met verschillende typen personen. Je bent prettig in de omgang, maar kan indien nodig ook tegengas geven en staat sterk in je schoenen. 

Het organiseren en faciliteren van vergaderingen van de raad behoren tot de primaire taken van de griffie. Deze vormen de basis van het werk en dienen te allen tijde op orde te zijn. Je voert deze taken samen met de plaatsvervangend griffier en de griffiemedewerker uit. Daarnaast zoekt Twenterand een griffier met een assertieve houding, die zowel de raad als raadsleden individueel op onafhankelijke wijze van advies voorziet en de raad weet mee te nemen en enthousiasmeren bij nieuwe ontwikkelingen. Je bent daarbij zowel georiënteerd op het gemeentehuis als richting de samenleving met haar inwoners, instellingen en betrokkenen, waarbij je de belangen en positie van de raad bewaakt


Functieprofiel

Het generieke functieprofiel voor de griffier in het advies ‘Op weg naar gelijkwaardige verhoudingen’ van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en de VNG is van toepassing op onze griffier.


Competenties

Als griffier ben je zelfstandig, onafhankelijk en integer. Je fungeert op de achtergrond, maar gaat proactief te werk.


Je bent…

deskundig. Je bent bekwaam en vaardig in het faciliteren van het politieke besluitvormingsproces en weet daarin goed je weg te vinden. Je bent bekend met alle werkzaamheden die een griffier moet uitvoeren en regelingen die voor de gemeenteraad van toepassing zijn. Je bent in staat om in korte tijd een strategische bijdrage te leveren om zo te zorgen dat de raad zo goed mogelijk in positie blijft. Je hebt een visie op ontwikkeling en professionalisering van de raad, het veranderend samenspel met inwoners, de positie van de raad en weet dit samen met de griffiemedewerkers effectief te faciliteren.

coachend en verbindend. Je kan mensen stimuleren, enthousiasmeren en op een effectieve, waarderende manier feedback geven. Je kan goed luisteren, hebt oog voor ontwikkelbehoeften en geeft eerlijke en opbouwende feedback. Je bent in staat om bij weerstand of onverwachte omstandigheden over te schakelen op een andere aanpak, je gedrag aan te passen als de situatie daar om vraagt en weet hierop te reflecteren. Je weet mensen bij elkaar te brengen, laat mensen samenwerken, versterkt het groepsmoreel en geeft aandacht en vertrouwen.

politiek-bestuurlijk sensitief. Je bent communicatief vaardig en stelt je onafhankelijk op. Je hebt sterk ontwikkelde voelsprieten en weet wat er leeft, ook als er sprake is van impliciete zaken. Je hebt een onafhankelijke rol, bent je bewust van je positie binnen de raad en daarbuiten en handelt diplomatiek en met tact. Je doorziet complexe processen en stelt je neutraal op. Je bent in staat om snel te kunnen schakelen en jezelf flexibel op te stellen. Je stelt je als belangenbehartiger van de raad stevig op, waarbij je met tact handelt en  in houding en gedrag daarop weet aan  te sluiten.

betrokken. Je voelt je verbonden met Twenterand, de mensen die er wonen en werken en de opgaven die er liggen. Je maakt eenvoudig verbinding, bent een warme persoonlijkheid, hebt oog voor anderen, bent benaderbaar en haalt plezier uit het bouwen en onderhouden van relaties, zowel binnen als buiten het gemeentehuis.


Functie-eisen

  • Kennis van/ervaring met gemeentelijke processen.
  • Ervaring als (plaatsvervangend) griffier/raadsadviseur is een pré; de selectiecommissie staat open voor andere relevante ervaring

Aanbod

De functie wordt gewaardeerd in salarisschaal 13 van de CAO gemeenten. Het salaris bedraagt, afhankelijk van de mate waarin wordt voldaan aan de functie-eisen, maximaal € 6.616,- bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband (36 uur).

Je ontvangt bij gemeente Twenterand een Individueel Keuzebudget van 17,05%, en een telefoon die je ook privé mag gebruiken en een laptop. Je hebt de mogelijkheid om deels thuis te werken of elders. Inherent aan de functie van griffier is dat je ook buiten reguliere werktijden werkt, op bijvoorbeeld vergaderavonden. Daarnaast investeren wij in de ontwikkeling van medewerkers.

Er wordt gestart met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd voor de duur van één jaar met de intentie om deze bij goed functioneren om te zetten naar een vast dienstverband.


Bedrijfsprofiel

Gelegen in Twente is de gemeente Twenterand een unieke plek in Nederland. Twenterand heeft de rust en ruimte van het platteland, een prachtige natuur, veel bedrijvigheid en alle voorzieningen om fijn te kunnen wonen.

Er wonen ongeveer 34.000 inwoners in de gemeente, dat bestaat uit negen kernen en buurtschappen:  Bruinehaar, Den Ham, Geerdijk, De Pollen, Vriezenveen, Vroomshoop, Weitemanslanden, Westerhaar-Vriezenveensewijk en Westerhoeven. Inwoners staan bekend als nuchter, bescheiden, hardwerkend en gastvrij. De strategische ligging aan de Duitse grens en tussen Enschede en Zwolle biedt veel kansen en uitdagingen. Het is een kleine gemeente, maar kent grootstedelijke problematiek. Het zet zich in voor een goed vestigingsklimaat en heeft een divers bedrijfsleven dat zorgt voor veel dynamiek en levendigheid. Met een grote agrarische sector en een weids buitengebied herbergt het landschap veel diversiteit. Binnen de gemeente is er ook veel natuur te vinden, zoals het hoogveengebied Engbertsdijkvenen dat een Natura 2000 status heeft. Twenterand kent een actief verenigingsleven, veel evenementen en talloze mogelijkheden tot recreatie. Samen met de rijke historie en bijzondere natuurgebieden maakt het een ideale plek om te wonen en werken!  


De raad

De gemeenteraad bestaat uit 23 zetels, verdeeld over 7 fracties. De sfeer is gemoedelijk en collegiaal, maar tegelijkertijd kritisch en betrokken. Er is behoefte aan een griffier die de kracht van de raad kan benutten, kan aanvoelen wat er speelt en raadsleden ondersteunt en adviseert om meer regie te pakken in de kaderstellende rol. Je fungeert als sparringspartner en durft een spiegel voor te houden. Daarnaast houd je je bezig met de professionalisering en doorontwikkeling van de raad en deins je niet terug om vernieuwingen voor te stellen, zowel in de structuur als cultuur. Je adviseert over de inzet van raadsinstrumenten en houdt relevante maatschappelijke trends en ontwikkelingen in de gaten.

Het samenspel tussen de gemeenteraad en inwoners verdient continu aandacht, waarbij de plek van inwoners in het besluitvormingsproces een belangrijk vraagstuk is. Je blijft in verbinding met de raad, weet hen te inspireren en stimuleren, zonder al te ver voor de troepen uit te lopen.


Samenwerken

De griffie is een klein team bestaande uit een raadsadviseur/plaatsvervangend griffier en griffiemedewerker. Als leidinggevende fungeer je als meewerkend voorman of -vrouw in een team dat goed op elkaar is ingespeeld en elkaar makkelijk weet te vinden. De sfeer op de griffie is informeel, waarbij collegialiteit en flexibiliteit belangrijke waarden zijn. Vanuit deze informele setting is vertrouwen de basis voor het werk. Je komt terecht in een ervaren en hardwerkend team. Als griffier stuur je de medewerkers aan, ben je duidelijk en neem je verantwoordelijkheid. Je bent stressbestending en bewaakt grenzen, ook die van je collega’s. Je bent juridisch goed onderlegd en zorgt voor ordentelijke en juiste processen. Je bent een teamplayer die op basis van zijn/haar persoonlijkheid dingen voor elkaar krijgt.


Als griffier ben je de schakel tussen de gemeenteraad en de ambtelijke organisatie. Je bent een belangrijke samenwerkingspartner voor de burgemeester en gemeentesecretaris en hecht aan goede onderlinge verhoudingen. Vanuit een verbindende en innovatieve houding initieer je strategische, procedurele en inhoudelijke vraagstukken betreffende de raad in de bestuurlijk-ambtelijke driehoek. Samen met de burgemeester vorm je de agendacommissie en draag je zorg voor de opbouw van raadsagenda’s, waarbij je de positie van de raad scherp hebt.  Je bent zuiver in je rol, maar hebt oog voor andermans belangen. Je bent benaderbaar en legt makkelijk contact met de ambtelijke organisatie om samen te werken. Je behartigt de belangen van de raad binnen de organisatie en gaat daadkrachtig te werk om de gemeenteraad als een zelfstandig orgaan neer te zetten.


Solliciteren

Via onderstaande sollicitatie button kom je terecht op de site van de Gemeente Twenterand. Mocht de vacaturelink niet meer werken, dan is de vacature verlopen en kun je niet meer solliciteren. Wij proberen uiteraard ons vacaturebestand zo actueel mogelijk te houden. Wil je ons daarmee helpen en ons een bericht sturen als een link niet meer werkt? Dit kun je doen door ons te mailen op vacatures@twente.com.

Wil je op de hoogte blijven van andere interessante vacatures in Twente? Schrijf je dan in hier in!