Inkoop trainee

Wil je aan het begin van je carrière weten wat er te koop is en je eigen marktwaarde verhogen? Word dan inkooptrainee bij gemeente Hengelo. Inkopen in de publieke sector gaat om grote bedragen en grote belangen. Als inkoopadviseur leid je aanbestedingen, waarbij kritisch zijn en regels volgen nét zo belangrijk is als verschillende partijen bij elkaar kunnen brengen.

Lees hieronder de hele vacature

Vacature details

Geplaatst op
16-5-2023
Aantal uur
-
Vervaldatum
-
Opleidingsniveau
HBO-WO

Functie omschrijving

Je werkt en leert tegelijk en wij investeren in jouw opleiding en ontwikkeling. Je maakt kennis met verschillende publieke organisaties en het inkoopvak. Daarnaast werk je aan je persoonlijke vaardigheden. Wekelijks volg je samen met de andere trainees een training of workshop. Bijvoorbeeld over maatschappelijk verantwoord inkopen, contractmanagement, aanbestedingswetgeving, adviesvaardigheden, datagedreven inkoop of lean werken. Doordat je ook vakgerichte modules aangeboden krijgt, heb je na twee jaar voldoende kennis om je traineeship met een NEVI 1 diploma af te ronden. Dit is een branche-erkend diploma waarmee je jouw vaardigheden op het gebied van inkoop en aanbestedingen aantoont, een uitstekende basis voor je verdere carrière. We dagen je uit om de theorie te vertalen naar de praktijk in de opdrachten die je krijgt. Je hebt een vaste begeleider die je helpt om je persoonlijk te ontwikkelen en die al je vragen tijdens het traineeship kan beantwoorden.   


Als Inkoop Trainee kun je aan de slag bij de volgende organisaties 

Als inkooptrainee draai je vanaf de start actief mee in de werkzaamheden binnen inkoop. Je combineert een vakgerichte opleiding met werken in de praktijk.   


Gedurende twee jaar werk je afwisselend binnen afdeling inkoop van één van de deelnemende organisaties; 

 • Universiteit Twente, 
 • Hogeschool Saxion, 
 • Waterschap Vechtstromen, 
 • Gemeente Hengelo of 
 • Gemeente Enschede. 


Tijdsduur Traineeship

Het programma van het traineeship duurt twee jaar en bestaat uit drie perioden van acht maanden. Als trainee rouleer je tussen de verschillende deelnemende organisaties. Daarbij is het uitgangspunt dat iedere organisatie gedurende de hele periode over een trainee beschikt. Tijdens het hele traineeship heb je een dienstverband bij de Universiteit Twente. Je werkt altijd samen met anderen aan oplossingen, of het nu gaat om collega's binnen je eigen organisatie, samen met de andere trainees, of soms ook met inwoners of andere organisaties. Je krijgt de vrijheid en verantwoordelijkheid om je doelen vorm te geven, in combinatie met de behoeften van de deelnemende organisaties. We bieden een open, inclusieve en ondernemende sfeer, waarin je zorgvuldig wordt gecoacht, begeleid en opgeleid. Je leert van de organisaties en van de andere trainees, je staat nooit alleen.


De rol van inkoopadviseur is divers en veelzijdig. De ene keer ben je betrokken bij de inkoop van bijvoorbeeld juridische adviesdiensten of de inhuur van personeel, de andere keer bij de ontwikkeling van een bouwkundig project. Als trainee-inkoopadviseur ontwikkel je je in onderstaande taken en rollen en lever je hieraan een actieve bijdrage binnen de afdeling waar je werkt.


Je ontwikkelt inhoudelijke kennis over het inkoopvak en over de publieke sector, zoals besluitvorming, politieke rol. Ook bouw je kennis op over het werken bij de deelnemende organisatie. Daarnaast word je gecoacht om de benodigde competenties verder te ontwikkelen, bijvoorbeeld op het gebied van samenwerking en creativiteit. Een overeenkomst die we hebben is dat we allemaal publieke organisaties zijn. Je krijgt daarmee kans om te werken aan projecten die maatschappelijke impact hebben. Verder krijgt iedere trainee minimaal één themaopdracht, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid, datagedreven inkoop of nieuwe manieren van aanbesteden.  


Aan het eind van het traineeship ben je in staat om:

 • zelfstandig meervoudig onderhandse en  Europese inkooptrajecten te begeleiden 
 • een belangrijke rol te vervullen in de bijbehorende projectteams, vaak als projectleider 
 • processen zo soepel mogelijk te laten verlopen binnen de soms strakke planningen 
 • de verbindende schakel tussen (politieke) ambities, inkoopbeleid en de wensen van je interne opdrachtgevers te zijn 
 • om een door een ervaren inkoopadviseur opgestelde inkoopstrategie te vertalen naar de praktijk. Hiervoor stem je samen met de interne stakeholders af hoe je eisen en wensen vertaalt naar de markt 
 • een actieve rol in het betrekken van potentiële leveranciers te vervullen. Bijvoorbeeld door het organiseren van marktconsultaties 
 • op het juiste moment te weten welke expertise je moet inzetten. Zoals een jurist, een contractmanager of een betrokken collega inkoopadviseur

Functievereisten

Jij hebt het talent om je kennis en onderzoekende en ondernemende houding in te zetten om projecten of opdrachten binnen organisaties in beweging te brengen. Je bent een positieve, enthousiaste verbinder en bent zowel een denker als een doener. Je bent in staat om vooruit te denken en te plannen. In je gesprekken ben je overtuigend en in staat om door te vragen om behoeften te achterhalen 


Wat wij verder belangrijk vinden voor dit specifieke traineeship is het volgende:

 • Je hebt minimaal een afgeronde hbo- of wo- opleiding; de studierichtingen economie, bedrijfskunde, facilitaire dienstverlening of bestuurskunde hebben een pré. Maar ook andere studierichtingen zijn zeker welkom. 
 • Je bent niet langer dan 2 jaar geleden afgestudeerd. 
 • Je beheerst de Nederlandse taal in woord en geschrift en Engels is een pré. Je Nederlands is minimaal B2 niveau, Engels bij voorkeur C1 niveau. 
 • Je bent in staat om initiatieven zelf op te starten én af te ronden. 
 • Je gelooft in jezelf, maar bent ook in staat om goed op jezelf te reflecteren. 
 • Je beschikt over de juiste combinatie tussen bestuurlijke sensitiviteit en doorzettingsvermogen en bent je bewust van jouw plek in de organisatie. 
 • En tot slot vinden we het belangrijk om te zeggen dat iedereen die aan de eisen voldoet welkom is. Wij vinden het mooi om van elkaar te leren en geloven dat je samen het meeste groeit. 

Aanbod

 • Een dienstverband voor twee jaar gedurende het traineeprogramma 
 • Drie verschillende projecten/opdrachten van acht maanden bij de deelnemende organisaties 
 • Vakgerichte en erkende opleidingen en trainingen gedurende het hele traineeship, welke je afsluit met een certificaat 
 • Mogelijkheden tot het volgen van organisatiegerichte trainingen en workshops bij je opdrachtgevers 
 • Het startsalaris is voor alle trainees gelijk en bedraagt € 3167- bruto per maand o.b.v. 36 uur per week. Na één jaar wordt dit in principe met 1 periodiek verhoogd naar € 3291,- bruto per maand o.b.v. 36 uur per week 
 • Een 36- urige werkweek, waarbinnen ook jouw ontwikkelprogramma valt
 • 220 vakantieuren bij een 36-urige werkweek 
 • Vakantie-uitkering van 8% en een eindejaarsuitkering van 8,3% 
 • Beschikking over laptop en thuiswerkfaciliteiten, zoals een bureaustoel en een beeldscherm.

Bedrijfsprofiel

Centraal gelegen in Twente ligt Hengelo, een stad met 80.000 inwoners en veel evenementen. Hengelo is een stad in beweging die hard werkt aan haar toekomst, zoals de binnenstad en de transformatie van het sociaal domein. De gemeente Hengelo vindt het belangrijk dat mensen kunnen blijven meedoen aan de samenleving en gaat daarbij uit van de eigen kracht en zelfredzaamheid van mensen. Daarnaast is de gemeente een vangnet, die zorgt voor ondersteuning voor mensen die dat al dan niet tijdelijk nodig hebben.


Bij gemeente Hengelo zetten we ons in voor alle Hengelose inwoners en bedrijven. Dat doen we vanuit onze vier leidende motieven: persoonlijk, duidelijk, betrouwbaar en respectvol. Ze zijn de basis voor onze dienstverlening en geven richting aan de manier waarop we met onze inwoners, maar ook met elkaar willen omgaan. Want: prettig contact zorgt voor meer waardering, begrip en een positieve ervaring met onze dienstverlening.

Solliciteren

Via onderstaande sollicitatie button kom je terecht op de site van de gemeente Hengelo. Mocht de vacaturelink niet meer werken, dan is de vacature verlopen en kun je niet meer solliciteren. Wij proberen uiteraard ons vacaturebestand zo actueel mogelijk te houden. Wil je ons daarmee helpen en ons een bericht sturen als een link niet meer werkt? Dit kun je doen door ons te mailen op vacatures@twente.com.

Wil je op de hoogte blijven van andere interessante vacatures in Twente? Schrijf je dan in hier in!