Adviseur datamanagement

Binnen de rol adviseur datamanagement zorg jij dat het onderwerp datamanagement op de kaart gezet wordt binnen gemeente Enschede. Een mooie adviserende functie waar je ook zeker de handen uit de mouwen steekt en energie krijgt als je samen met anderen tot mooie eindresultaten komt!

Lees hieronder de hele vacature

Vacature details

Geplaatst op
8-8-2023
Aantal uur
-
Vervaldatum
29-10-2023
Opleidingsniveau
HBO-WO

Functie omschrijving

Als Adviseur Datamanagement:

 • ben je verantwoordelijk voor het bedenken, ontwikkelen en toepassen van datamanagement binnen de kaders van de data-architectuur en bredere referentiearchitectuur binnen de organisatie;
 • ben je verantwoordelijk voor het ontwikkelen en beheren van standaarden en informatiemodellen voor basisregistraties en bedrijfsvoeringsdata. Breng je samenhang in de data door bijvoorbeeld het organiseren van metadata, publiceren van begrippen, definities en het implementeren van informatiemodellen.
 • Faciliteer en stimuleer je dat collega's ook daadwerkelijk met datamanagement aan de slag gaan, en daarom geef je presentaties/trainingen.
 • modelleer je data en stelt definities op, waarbij je rekening houdt met de toezichthouder en de partij die de data heeft aangeleverd; 
 • geef je invulling aan datamanagement en datagovernance op basis van kaders en richtlijnen en help je de organisatie bij het opstellen van use-cases.

Functievereisten

Je bent een ervaren adviseur die maximaal rendement haalt uit het samenwerken met interne en externe belanghebbenden in de verschillende ketens. Je bent service- en klantgericht en communicatief zeer sterk. De laatste (inter)nationale trends weet je goed te vertalen naar jouw eigen organisatie en relevante netwerken. Daarnaast ben je een kennisbron, verbinder en aanspreekpunt voor collegae binnen en buiten de organisatie. Verder heb je:

 • een afgeronde HBO/WO-opleiding op het gebied van (bedrijfskundige) informatiekunde of management, informatica, computer science, verandermanagement of een daarmee vergelijkbaar niveau van kennis en vaardigheden;
 • minimaal 3 jaar ervaring met minimaal 3 dataspecifieke disciplines, zoals datamodellering, informatieanalyse, data governance, metadatamanagement, datakwaliteit en data-architectuur;
 • brede kennis van informatietechnologie en datamanagement, business intelligence systemen, data-analytics en big data;
 • kennis van informatiemodellering en taxonomieën;
 • uitstekende beheersing van de Nederlandse taal, zowel in woord als geschrift;
 • sterke adviesvaardigheden, zowel op managementniveau als richting de operationele uitvoering.

Aanbod

Een baan die ertoe doet! Niet alleen maak je het verschil voor 160.000 inwoners, ook sta jij als medewerker bij ons centraal. Waar je dat aan merkt? Om te beginnen aan de opleidings- en doorgroeimogelijkheden om je verder te ontplooien in je vak en als persoon. Daarnaast krijg je veel ruimte om je werk-privébalans goed te regelen: je bepaalt zelf waar en wanneer je werkt. Wat je verder krijgt:

 • Een brutomaandsalaris in schaal 10 tussen € 3.396,- en € 5.009,- op basis van een 36-urige werkweek. Deze functie moet nog worden gewaardeerd. Op basis van deze waardering kan het salaris afwijken.
 • 26 vakantiedagen (bij een fulltime dienstverband).
 • Bovenop het salaris krijg je ook een individueel keuzebudget (IKB) van 17,05% van je brutojaarsalaris. Hiermee kun je bijvoorbeeld verlofdagen (ver)kopen en opleidingen volgen. Ook mooi: je kunt je IKB inzetten om je woning te verduurzamen!
 • Goede ondersteuning van jouw opleidingswensen via onze eigen Enschede Academie of via Twentse Kracht, waar wij onderdeel van zijn.
 • Ga je voor je werk op pad? Dan zorgen wij dat er duurzame vervoersmiddelen voor je klaar staan (ov, elektrische fiets of e-auto). Als het om je eigen woon-werkverkeer gaat, kun je met belastingvoordeel je IKB inzetten.
 • Een goede pensioenregeling.
 • De voorzieningen die je nodig hebt om, als je dat wilt, vanuit huis te werken. Van een computerscherm tot een goed bureau.
 • Goede carrièrekansen met doorgroeimogelijkheden in je eigen én andere vakgebieden. In onze veelzijdige gemeente kun je alle kanten op!
 • In eerste instantie een contract van een jaar, met de bedoeling dit om te zetten in een contract voor onbepaalde tijd.
 • Op deze functie zijn de cao Gemeenten en aanvullende arbeidsvoorwaarden Enschede van toepassing.

Bedrijfsprofiel

Hier ga je werken

Werken bij de grootste stad van Overijssel betekent werken aan ambities. Onze gemeente is een werkgever voor iedereen. We geloven in het talent van onze professionals. En in veelzijdigheid, zowel als het gaat om onze mensen en hun persoonlijkheden als om functies, projecten en werkzaamheden. Bij ons is altijd ruimte voor nieuwe initiatieven en nieuwe krachten. De ideale omgeving dus om het verschil te kunnen maken. We zijn volop in beweging, kijk alleen al naar de vele creatieve broedplaatsen die onze medewerkers opzetten. Jouw ideeën zijn van harte welkom! Lees wat de gemeente Enschede jou nog meer te bieden heeft.


Jouw team

Koers data architectuur gemeente Enschede

In 2022 is het ‘koersdocument dataorganisatie’ vastgesteld en we willen de organisatie nu inrichten zodat we met elkaar een nieuw fundament neerzetten om op een gestandaardiseerde manier meer met data te doen. De data architectuur maakt in dit nieuwe fundament onderdeel uit van het IT bedrijf, van het Data Architectuur en Distributie Team, welke een centrale plek in het datagedreven in de organisatie inneemt. De DADT werkt samen met de datainzichtteams (DIT) in de businessdomeinen. Ook zitten we midden in een cloudtransitie en bewegen we ons naar een hybride cloudinfrastructuur waarbinnen een doordachte data-infrastructuur voor datagedreven werken onmisbaar is. Je bent niet de enige architect, want je zal ook deel uit gaan maken van het architectuuroverleg waar de informatie-, technisch-, veiligheid- en enterprisearchitecten de samenhang van de ontwikkelingen die allemaal spelen en nog gaan spelen bewaken.

Solliciteren

Via onderstaande sollicitatie button kom je terecht op de site van de gemeente Enschede. Mocht de vacaturelink niet meer werken, dan is de vacature verlopen en kun je niet meer solliciteren. Wij proberen uiteraard ons vacaturebestand zo actueel mogelijk te houden. Wil je ons daarmee helpen en ons een bericht sturen als een link niet meer werkt? Dit kun je doen door ons te mailen op vacatures@twente.com.

Wil je op de hoogte blijven van andere interessante vacatures in Twente? Met onze nieuwe slimme tool, 'De Twentse Matchmaker', koppelen we je kosteloos aan organisaties en vacatures uit de regio. Schrijf je in hier in!