Senior beleidsadviseur Landelijk Gebied

Zorg jij dat Enschede de groenste stad van Nederland blijft? Maak werk van je eigen toekomst en werk mee aan het Enschede van morgen! Interesse? Check dan zeker deze “groene” vacature!

Lees hieronder de hele vacature

Vacature details

Geplaatst op
1-5-2023
Aantal uur
-
Vervaldatum
15-5-2023
Opleidingsniveau
HBO-WO

Functie omschrijving

Als Senior beleidsadviseur Landelijk Gebied…

 • ga je in elk geval aan de slag met onze integrale gebiedsprocessen. Op dit moment is het gebiedsproces in Enschede-Zuid (Broekheurne) een eind op weg. Later dit jaar volgen de gebieden in het oosten en westen van Enschede.
 • ben je de spin in het web bij de gebiedsaanpak;
 • zorg je voor de verbindingen van de gemeente met alle betrokkenen, zonder zelf aan het stuur te zitten. Die rol beleggen wij heel bewust bij een onafhankelijke gebiedsregisseur;
 • ben je een belangrijke adviseur van de wethouder voor diverse vraagstukken in het landelijk gebied. Welke onderwerpen je precies gaat doen hangt af van de actualiteit. Denk aan Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG), de transitie in de landbouw, verdroging, nieuwe initiatieven etc. Wat nodig is pak je op.

Functievereisten

Als rasechte verbinder zie je de samenhang, overzie je het speelveld en weet je welke relaties je kunt leggen om onze doelen te realiseren. Je hebt affiniteit met landschap, landbouw, natuur en water. Je kent de vraagstukken van het platteland en bent op de hoogte van de actuele discussies over de verbreding van de landbouw, stikstof, droogte, natuurherstel en de energietransitie. In het netwerk van het buitengebied (Rijk, provincie Overijssel, waterschap, landbouw-, natuur- en milieuorganisaties) weet je de weg en weet je de juiste samenwerking te creëren. Je staat stevig in je schoenen en je hebt hart voor de groene zaak. Je weet je weg te vinden in de gemeentelijke organisatie: ambtelijk en bestuurlijk. Verder heb je:

 • een relevante opleiding gevolgd (HBO of WO niveau);
 • ervaring met het werken in het bestuurlijk domein.  

Aanbod

Een baan die ertoe doet! Niet alleen maak je het verschil voor 160.000 inwoners, ook sta jij als medewerker bij ons centraal. Waar je dat aan merkt? Om te beginnen aan de opleidings- en doorgroeimogelijkheden om je verder te ontplooien in je vak en als persoon. Daarnaast krijg je veel ruimte om je werk-privébalans goed te regelen: je bepaalt zelf waar en wanneer je werkt. Wat je verder krijgt:

 • Een brutomaandsalaris in schaal 12 tussen € 4.781 en € 6.470,- op basis van een 36-urige werkweek.
 • 26 vakantiedagen (bij een fulltime dienstverband).
 • Bovenop het salaris krijg je ook een individueel keuzebudget (IKB) van 17,05% van je brutojaarsalaris. Hiermee kun je bijvoorbeeld verlofdagen (ver)kopen en opleidingen volgen. Ook mooi: je kunt je IKB inzetten om je woning te verduurzamen!
 • Goede ondersteuning van jouw opleidingswensen via onze eigen Enschede Academie of via Twentse Kracht, waar wij onderdeel van zijn.
 • Ga je voor je werk op pad? Dan zorgen wij dat er duurzame vervoersmiddelen voor je klaar staan (ov, elektrische fiets of e-auto). Als het om je eigen woon-werkverkeer gaat, kun je met belastingvoordeel je IKB inzetten.
 • Een goede pensioenregeling.
 • De voorzieningen die je nodig hebt om, als je dat wilt, vanuit huis te werken. Van een computerscherm tot een goed bureau.
 • Goede carrièrekansen met doorgroeimogelijkheden in je eigen én andere vakgebieden. In onze veelzijdige gemeente kun je alle kanten op!
 • Een team waar met passie en enthousiasme wordt gewerkt aan en in het landelijk gebied.
 • In eerste instantie een contract van een jaar, met de bedoeling dit om te zetten in een contract voor onbepaalde tijd.
 • Op deze functie zijn de Cao Gemeenten en Aanvullende Arbeidsvoorwaarden Enschede van toepassing.

Bedrijfsprofiel

Werken bij de grootste stad van Overijssel betekent werken aan ambities. Onze gemeente is een werkgever voor iedereen. We geloven in het talent van onze professionals. En in veelzijdigheid, zowel als het gaat om onze mensen en hun persoonlijkheden als om functies, projecten en werkzaamheden. Bij ons is altijd ruimte voor nieuwe initiatieven en nieuwe krachten. De ideale omgeving dus om het verschil te kunnen maken. We zijn volop in beweging, kijk alleen al naar de vele creatieve broedplaatsen die onze medewerkers opzetten. Jouw ideeën zijn van harte welkom!


In de groenste stad van Nederland is het landelijk gebied nooit ver weg. Met ruim 221 m2 groen per inwoner is de natuur (buiten én binnen de stad) een belangrijke kracht van Enschede. Maar liefst tweederde van de gemeente Enschede bestaat uit landelijk gebied. Met ook nog eens veel kwaliteit door de afwisseling van grasland, akkers, beken, houtwallen en natuurgebied. Geen enkele gemeente heeft meer historische landgoederen dan Enschede. Dat schept verplichtingen en biedt uitdagingen. Hoe om te gaan met de achteruitgang van natuur en landschap en met verdroging, wat is de toekomst van de landbouw en wat is nodig voor de leefbaarheid van het platteland? De stad legt claims op het landelijk gebied: duurzame opwekking van energie, woningbouw, drinkwaterwinning, infrastructuur en bedrijventerreinen. Dat alles komt bij elkaar in het buitengebied van Enschede.


In onze  ‘Visie Landelijk Gebied Enschede’ uit februari 2021 staan de opgaven en dilemma’s van onze groene toekomst beschreven. Wij kijken ook over onze eigen grenzen heen en zoeken samenwerking met andere overheden en maatschappelijke organisaties. Wij geloven in de gebiedsgerichte aanpak. Daarin zetten we inwoners, (agrarische) bedrijven en andere grondeigenaren centraal. Met onze hulp vragen wij hen tot een samenhangend toekomstbeeld te komen en daarbij effectieve maatregelen te vinden. Met deze aanpak lopen wij landelijk voorop.

Solliciteren

Via onderstaande sollicitatie button kom je terecht op de site van de gemeente Enschede. Mocht de vacaturelink niet meer werken, dan is de vacature verlopen en kun je niet meer solliciteren. Wij proberen uiteraard ons vacaturebestand zo actueel mogelijk te houden. Wil je ons daarmee helpen en ons een bericht sturen als een link niet meer werkt? Dit kun je doen door ons te mailen op vacatures@twente.com.

Wil je op de hoogte blijven van andere interessante vacatures in Twente? Schrijf je dan in hier in!