Beleidsadviseur Sociaal Domein Aandachtsgebied Wijkontwikkeling & Welzijn

Binnen de themagroep Wijkontwikkeling & Welzijn zijn we op zoek naar een nieuwe collega. In deze verbindende rol zoeken we een organisator met een makkelijke pen en een verbindende rol waarbij je ook zelf verantwoordelijkheid durft te nemen. Interesse? Check dan zeker deze vacature van gemeente Enschede.

Lees hieronder de hele vacature

Vacature details

Geplaatst op
1-5-2023
Aantal uur
-
Vervaldatum
14-5-2023
Opleidingsniveau
HBO

Functie omschrijving

Als beleidsadviseur voelt het voor jou heel natuurlijk om in een politiek-bestuurlijke organisatie te werken. Vol enthousiasme buig jij je over de dossiers die onder jouw ‘eigenaarschap’ vallen. Welke dossiers dit precies gaan zijn, wordt in overleg met je collega’s Wijkontwikkeling & Welzijn bepaald. Dagelijks werk je samen aan adviezen over beleidsmatige ontwikkelingen, werk je keuzes uit tot concrete plannen en zorg je voor draagvlak in en buiten de gemeentelijke organisatie. Daarbij beweeg je je tussen de verschillende niveaus: van strategisch tot uitvoerend niveau. Je haalt bij de contactpersonen uit het werkveld op waar zij knelpunten zien en onderzoekt vervolgens welke concrete oplossingen we binnen ons beleid daarvoor kunnen bieden. Dat doe je ook voor de landelijke ontwikkelingen rondom wet- en regelgeving. Je werkt aan het kader voor de uitvoering van deze taken door het opstellen en herijken van verordeningen, beleidsregels en uitvoeringsbesluiten. Je onderzoekt de impact van deze kaders voor de uitvoering en draagt bij aan de implementatie ervan.


Concreet kan je denken aan het vertalen van landelijke opgaven naar lokaal Wmo beleid (verordeningen, beleidsregels). Het volgen van trends en ontwikkelingen over de (materiele) Wmo. Je voert overleg met leveranciers en uitvoerende organisaties, duidt en gaat op zoek naar rode draden voor verbeteren en door ontwikkelen en je monitort het gebruik en de kostenontwikkeling in de Wmo.  Je organiseert en faciliteert deze processen. We zoeken een organisator met een makkelijke pen en een verbindende rol waarbij je ook zelf verantwoordelijkheid durft te nemen.

Functievereisten

Als beleidsadviseur binnen een gemeente weet je, dat je gaat werken in een politiek-bestuurlijke omgeving. Dat vraagt om een hoge mate van sensitiviteit, oftewel oog voor de verschillende belangen in de organisatie en de omgeving. De Wmo kent veel regelingen: je moet het dus leuk vinden om in de wet te duiken! Je kunt de behoefte en wensen vanuit het bestuur, de uitvoering, de partners en de doelgroepen goed verwerken in beleid. Hierbij ben je altijd bezig met de vraag: wat is gepaste zorg op welk terrein? Wij zoeken een adviseur die vanuit kennis de samenwerking zoekt met collega's binnen de gemeente én in de regio. Daarnaast ben je communicatief en redactioneel goed onderlegd, kun je goed organiseren en herken je jezelf in het volgende: analytisch, samenwerkend, proactief en doelgericht. Ook ben je niet bang om buiten systemen te denken en functie-overstijgend te handelen. Verder breng je mee:

 • Hbo/academisch denk- en werkniveau.
 • Kennis van de Wmo.
 • Ervaring in het opstellen van verordeningen, beleidsregels en bestuurs-adviezen.
 • In staat om netwerken te bouwen en onderhouden en je te verplaatsen in de belangen van de uitvoering.
 • Goede onderhandelingsvaardigheden.
 • Belangrijke competenties zijn: analyseren, onafhankelijk, samenwerken, communiceren, initiatief nemen, omgevingssensitiviteit en visie.
 • Het is een pré als je werkervaring hebt als beleidsadviseur binnen een gemeente.

Aanbod

Natuurlijk is dit een uitdagende functie, waarbij je ons meeneemt in jouw visie op het sociaal domein. Een baan die ertoe doet! Niet alleen maak je het verschil voor 170.000 inwoners, ook sta jij als medewerker bij ons centraal. Waar je dat aan merkt? Om te beginnen aan de opleidingsmogelijkheden en -budgetten om je verder te ontplooien in je vak en als persoon. Daarnaast krijg je veel ruimte om je werk-privébalans te bewaken; je bepaalt zelf waar en wanneer je werkt. Wat je verder krijgt:

 • Een aantrekkelijk salaris (schaal 10) afhankelijk van je opleiding en ervaring tussen € 3.396, – en € 5.009, – bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek.
 • 26 vakantiedagen (bij een fulltime dienstverband).
 • Bovenop het salaris krijg je ook een individueel keuzebudget (IKB) van 17,05% van je brutojaarsalaris. Hiermee kun je bijvoorbeeld verlofdagen (ver)kopen en opleidingen volgen. Ook mooi: je kunt je IKB inzetten om je woning te verduurzamen!
 • Goede ondersteuning van jouw opleidingswensen via onze eigen Enschede Academie of via Twentse Kracht, waar wij onderdeel van zijn.
 • Ga je voor je werk op pad? Dan zorgen wij dat er duurzame vervoersmiddelen voor je klaar staan (ov, elektrische fiets of e-auto). Als het om je eigen woon-werkverkeer gaat, kun je met belastingvoordeel je IKB inzetten.
 • Een goede pensioenregeling.
 • De voorzieningen die je nodig hebt om, als je dat wilt, vanuit huis te werken. Van een computerscherm tot een goed bureau.
 • Goede carrièrekansen met doorgroeimogelijkheden in je eigen én andere vakgebieden. In onze veelzijdige gemeente kun je alle kanten op!
 • In eerste instantie een contract van een jaar, met de bedoeling dit om te zetten in een contract voor onbepaalde tijd.
 • Op deze functie zijn de Cao Gemeenten en Aanvullende Arbeidsvoorwaarden Enschede van toepassing.

Bedrijfsprofiel

Werken bij de grootste stad van Overijssel betekent werken aan ambities. Onze gemeente is een werkgever voor iedereen. We geloven in het talent van onze professionals. En in veelzijdigheid, zowel als het gaat om onze mensen en hun persoonlijkheden als om functies, projecten en werkzaamheden. Bij ons is altijd ruimte voor nieuwe initiatieven en nieuwe krachten. De ideale omgeving dus om het verschil te kunnen maken. We zijn volop in beweging, kijk alleen al naar de vele creatieve broedplaatsen die onze medewerkers opzetten. Jouw ideeën zijn van harte welkom! Lees wat de gemeente Enschede jou nog meer te bieden heeft.


De grootste opgaven van de stad liggen in het aantrekken en vasthouden van talent, duurzaamheid en de participatie van inwoners zonder werk of met een zorgvraag. Vergroten van Bestaanszekerheid, Positieve gezondheid en Kansengelijkheid van met en voor inwoners vormen de drie hoofddoelen van ons Sociaal beleid. Enschede loopt vaak voorop bij ontwikkelingen in het sociaal domein. Binnen dat takenpakket hebben we professionals nodig die met ons durven te vernieuwen. Die durven te innoveren binnen – en buiten – het sociaal domein. Dat vraagt wat van ons als organisatie, maar ook van de professionals die bij en met ons werken. Binnen de organisatie werken we volgens de volgende waarden: vertrouwen, verbinden, vrij zijn en voorbeeld geven. We zetten daarbij vol in op persoonlijke ontwikkeling.


Jouw team

Je komt te werken binnen het cluster Strategie & Beleid Sociaal Domein. Jij maakt deel uit van een van de vier afdelingen. Binnen de afdelingen is een sub verdeling op thema. Je directe team wordt gevormd door de collega’s van de themagroep Wijkontwikkeling & Welzijn. Het cluster is verantwoordelijk voor de uitvoering van taken rondom de thema’s werk & inkomen, onderwijs, asiel & integratie, jeugdhulp & veiligheid, gezondheid sport & leefstijl, zorg & wonen, integrale zorg, wijkontwikkeling & welzijn. Innovatievraagstukken lopen als een rode draad door deze thema’s heen. Dat vraagt van jou als beleidsadviseur dat je over grenzen heen kunt kijken en een actieve, vernieuwende bijdrage levert aan vraagstukken buiten je eigen domein. We verwachten van onze beleidsadviseurs dat ze integraal werken over de grenzen van het eigen aandachtsgebied heen en bijdrages leveren aan vraagstukken ook buiten het eigen domein. Wat ons kenmerkt? De informele manier van samenwerking, onze betrokkenheid bij de gemeente en haar inwoners en onze interesse in elkaar en in elkaars werk.

Solliciteren

Via onderstaande sollicitatie button kom je terecht op de site van de gemeente Enschede. Mocht de vacaturelink niet meer werken, dan is de vacature verlopen en kun je niet meer solliciteren. Wij proberen uiteraard ons vacaturebestand zo actueel mogelijk te houden. Wil je ons daarmee helpen en ons een bericht sturen als een link niet meer werkt? Dit kun je doen door ons te mailen op vacatures@twente.com.

Wil je op de hoogte blijven van andere interessante vacatures in Twente? Schrijf je dan in hier in!