Werkzoekendenbegeleider

Word jij enthousiast van werken in een organisatie waar het draait om mensen? En houd je ervan om een bijdrage te leveren aan het optimaal ontwikkelen van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt? Dan ben jij de collega die het team van Gemeente Enschede kan aanvullen en versterken en horen zij graag van je! Zij zijn namelijk op zoek naar een Werkzoekendenbegeleider.

Lees hieronder de hele vacature

Vacature details

Geplaatst op
4-4-2023
Aantal uur
-
Vervaldatum
-
Opleidingsniveau
HBO

Functie omschrijving

Het begeleiden van werkzoekenden, dat staat centraal in jouw functie. Je stimuleert, motiveert en adviseert de werkzoekenden en begeleidt ze om aan het werk te gaan. Je ziet daarbij kansen in plaats van belemmeringen. Dit alles doe je vanuit de visie dat motivatie en zelfsturing van de werkzoekende belangrijk zijn. 

Zo weet je als geen ander dat motivering, activering en handhaving om verschillende gespreksvoeringen kunnen worden overbracht. In plaats van weg te duiken van situaties bespreek jij weerstanden en weet deze om te buigen in een positieve noot. Je hebt daarvoor een luisterend oor, respecteert hun ‘waarheid’, geeft feedback en bent in staat werkbare afspraken te maken zonder daarbij af te wijken van het hoofddoel.

Je stimuleert en ondersteunt de groep of individuele werkzoekenden bij het zetten van stappen. De begeleiding van werkzoekenden die juist al een plek hebben gevonden behoort ook tot je takenpakket. Dit doordat ze bijvoorbeeld aan het werk zijn met het instrument loonkostensubsidie of dreigen uit te vallen zijn op een participatie baan of een betaalde baan.

Je bent je bewust van het belang van een goede vastlegging van gegevens en handelt daarnaar. Jij weet wat de werkgevers in Enschede nodig hebben, daarover heb jij regelmatig contact met de Adviseurs Werk. Je houdt focus op het gewenste resultaat van de begeleiding: actieve deelname aan de arbeidsmarkt.

Functievereisten

In de eerste plaats draag jij Enschede en onze inwoners een warm hart toe. Daar doe je het tenslotte voor! Door je open mind pak je snel zaken op, maak je verbinding met mensen binnen en buiten de organisatie en benut je kansen om echt verandering tot stand te brengen. Deze functie past echt bij jou als je beschikt over onderstaande kennis en vaardigheden:

 • HBO-werk- en denkniveau;
 • Ruime werkervaring in een soortgelijke functie en/of in het werken met een vergelijkbare groep binnen sociale zekerheid;
 • Beschikbaarheid voor 32 uur per week;
 • Kennis van de problematiek van werkzoekenden en arbeidsongeschikten;
 • Kennis van de wet en regelgeving sociale zekerheid op het gebied van de P-Wet;
 • Je hebt goede computervaardigheden om in diverse systemen je weg te vinden;
 • Beschikt over goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden;
 • Je bent analytisch, voert regie, bent stressbestendig en neemt eigen verantwoordelijkheid
 • Je beschikt over een creatieve, enthousiaste en flexibele instelling en kan goed integraal en in teamverband werken.


Aanbod

Een baan die ertoe doet! Niet alleen maak je het verschil voor 160.000 inwoners, ook sta jij als medewerker bij ons centraal. Waar je dat aan merkt? Om te beginnen aan de opleidings- en doorgroeimogelijkheden om je verder te ontplooien in je vak en als persoon. Daarnaast krijg je veel ruimte om je werk-privébalans goed te regelen: je bepaalt zelf waar en wanneer je werkt. Wat je verder krijgt:

 • Een brutomaandsalaris in schaal 9 tussen tussen € 2.865,- en € 4.208,- op basis van een 36-urige werkweek.
 • 26 vakantiedagen (bij een fulltime dienstverband).
 • Bovenop het salaris krijg je ook een individueel keuzebudget (IKB) van 17,05% van je brutojaarsalaris. Hiermee kun je bijvoorbeeld verlofdagen (ver)kopen en opleidingen volgen. Ook mooi: je kunt je IKB inzetten om je woning te verduurzamen!
 • Goede ondersteuning van jouw opleidingswensen via onze eigen Enschede Academie of via Twentse Kracht, waar wij onderdeel van zijn.
 • Ga je voor je werk op pad? Dan zorgen wij dat er duurzame vervoersmiddelen voor je klaar staan (ov, elektrische fiets of e-auto). Als het om je eigen woon-werkverkeer gaat, kun je met belastingvoordeel je IKB inzetten.
 • Een goede pensioenregeling.
 • De voorzieningen die je nodig hebt om, als je dat wilt, vanuit huis te werken. Van een computerscherm tot een goed bureau.
 • Goede carrièrekansen met doorgroeimogelijkheden in je eigen én andere vakgebieden. In onze veelzijdige gemeente kun je alle kanten op!
 • In eerste instantie een contract van een jaar, met de bedoeling dit om te zetten in een contract voor onbepaalde tijd.

Bedrijfsprofiel

Werken bij de grootste stad van Overijssel betekent werken aan ambities. Onze gemeente is een werkgever voor iedereen. We geloven in het talent van onze professionals. En in veelzijdigheid, zowel als het gaat om onze mensen en hun persoonlijkheden als om functies, projecten en werkzaamheden. Bij ons is altijd ruimte voor nieuwe initiatieven en nieuwe krachten. De ideale omgeving dus om het verschil te kunnen maken. We zijn volop in beweging, kijk alleen al naar de vele creatieve broedplaatsen die onze medewerkers opzetten. Jouw ideeën zijn van harte welkom!


De afdeling Werk en Inkomen voert voor de gemeente Enschede de Participatiewet uit. De afdeling Werkbegeleiding  bestaat in totaal uit circa 40 medewerkers en zorgt dat werkzoekenden arbeidsfit blijven of worden gemaakt en begeleidt de werkzoekenden richting de arbeidsmarkt. Zij werken nauw samen met andere afdelingen van het cluster Werk en Inkomen:

 • Afdeling Claimbeoordeling beoordeelt aanvragen voor uitkeringen (Participatiewet, de IOAW en de IOAZ).
 • Afdeling Inkomensvoorziening zorgt voor de tijdige en correcte betaling van uitkeringen en verwerkt mutaties.
 • Dat gebeurt in samenwerking met de Afdeling Werkgeversdienstverlening en Detacheringen die zorgt voor de matching van mensen met een uitkering op (regulier) werk en voor de detachering van circa 700 SW-medewerkers bij werkgevers (inleners).
 • Afdeling Inburgering en Participatie houdt zich bezig met de inburgering van statushouders en de participatie van uitkeringsgerechtigden met een lange afstand tot de arbeidsmarkt.
 • Afdeling Onderwijs investeert – ook in regionaal verband – in de jeugd door o.a. het voorkomen van schoolverzuim en schooluitval (uitvoering van de Leerplichtwet en het Regionaal Meld- en Coördinatiepunt Vroegtijdig Schoolverlaters).
 • Afdeling Bedrijfsbureau adviseert en ondersteunt de uitvoerende afdelingen op het terrein van procesinrichting, kwaliteit (rechtmatigheid en doelmatigheid), informatievoorziening en ICT-ondersteuning.

Solliciteren

Via onderstaande sollicitatie button kom je terecht op de site van de Gemeente Enschede. Mocht de vacaturelink niet meer werken, dan is de vacature verlopen en kun je niet meer solliciteren. Wij proberen uiteraard ons vacaturebestand zo actueel mogelijk te houden. Wil je ons daarmee helpen en ons een bericht sturen als een link niet meer werkt? Dit kun je doen door ons te mailen op vacatures@twente.com.

Wil je op de hoogte blijven van andere interessante vacatures in Twente? Schrijf je dan in hier in!