Senior Informatiearchitect

De gemeente Enschede zoekt een Senior Informatiearchitect. Innovatieve projecten met een informatiekundige opgave, daar draait het om in deze dubbelfunctie als senior informatiearchitect. Een dubbelfunctie want je werkt zowel lokaal aan Enschedese projecten als landelijk in GBI-verband namens de gemeenten Enschede, Lelystad en Zwolle.


Lees hieronder de hele vacature

Vacature details

Geplaatst op
19-8-2022
Aantal uur
40
Vervaldatum
30-9-2022
Opleidingsniveau
HBO-WO

Functie omschrijving

Als informatie architect bij gemeente Enschede voer je impactanalyses uit en lever je input bij het opstellen van programma’s van eisen. Je stelt de project-startarchitectuur (PSA) op. Tijdens de uitvoering van projecten kijk je over de schouder mee of informatiekundige oplossingen nog voldoen aan de informatiearchitectuur en aan de geldende (kwaliteit) eisen. In het logisch verlengde van de gevraagde ervaring voor de rol binnen GBI, zal je ook binnen Enschede meewerken binnen het Sociaal Domein van gemeente Enschede.


Als Senior Informatiearchitect…..


 • Werk je in multidisciplinaire teams mee aan de beste oplossingsrichting.
 • Kijk je of deze oplossingsrichting past binnen de informatiearchitectuur als geheel en adviseer je alle betrokkenen hierover en beoordeel je oplossingen op kwaliteit.
 • Zorg je ook dat een oplossing toekomstbestendig is en de informatievoorziening flexibel blijft, om zo snel te kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen.
 • Ben je altijd alert op raakvlakken en onderlinge impact tussen de verschillende lopende én geplande projecten.
 • Ben je op de hoogte van de informatiekundige ontwikkelingen en de beschikbare en in ontwikkeling zijnde componenten en standaarden Common Ground. Je past deze toe om de veranderwensen van de organisatie te vertalen naar consequenties voor de informatiearchitectuur en borg je de samenhang.
 • Houd jij je in het bijzonder bezig met het onderzoeken, voorbereiden en implementeren van (Dimpact-)oplossingen en / of componenten van Common Ground. Je onderhoudt hiervoor contacten met andere gemeenten en met Dimpact.
 • In proefopstellingen realiseer je werkende processen en begeleid je het testen hiervan door betrokken (inhouds)deskundigen.
 • Beschrijf en realiseer je de randvoorwaarden voor het in productie nemen van de nieuwe werkwijzen.


Al met al een brede en verantwoordelijke functie waarin je directe invloed hebt op de kwaliteit van de informatievoorziening van onze gemeente. Voor nu en voor de toekomst

Functievereisten

We vragen minimaal 5 jaar werkervaring (WO werk- en denkniveau) als informatiearchitect maar je persoonlijkheid en competenties zijn voor ons doorslaggevend! We zoeken namelijk een nieuwe collega die analytisch en conceptueel kan denken. Je kan prima schakelen tussen details en helicopterview. Je hebt natuurlijk talent om te organiseren en bent gericht op samenwerking, waarbij je makkelijk schakelt met mensen op verschillende niveaus en draagvlak weet te creëren. Je bent bestuurlijk sensitief, overtuigend in je manier van optreden en in staat om visie en beleid te ontwikkelen en uit te dragen. Dit met veel gevoel voor een organisatie waar je nogal eens te maken hebt met complexe besluitvorming en processen. Je bent thuis in functionaliteiten op dit vlak en overziet informatiestromen.


Verder heb je:


 • Afgeronde HBO/WO-opleiding richting Informatiemanagement of vergelijkbaar.
 • Minimaal 5 jaar relevante werkervaring op het gebied van gemeentelijke informatievoorziening bijvoorbeeld door het werken met GEMMA en/of gemeentelijke informatiemodellen en -standaarden.
 • Minimaal 3 jaar werkervaring: als informatiearchitect met de processen/informatiesystemen die gebruikt worden binnen het sociaal domein bij gemeenten.
 • Met het opstellen van referentiearchitecturen en -componenten.
 • Met (het werken met) standaarden op het gebied van informatiearchitectuur en gegevensuitwisseling tussen gemeenten onderling en met hun ketenpartners, waaronder GEMMA, SGR, SUWI, RSGB, RGBZ


Verder heb je ervaring met:


 • Het opstellen en bewaken van PSA’s.
 • Met het werken met ArchiMate.
 • Projectmatig werken, Agile / Scrum, en met adviestrajecten.
 • Het opstellen en toepassen van architectuur binnen een gemeentelijke organisatie.
 • Kennis van architectuurmethoden en -raamwerken, zoals TOGAF en DYA.
 • Kennis en begrip van de ontwikkelingen binnen Common Ground.
 • Kennis en begrip van het Sociaal Domein is een pré.

Aanbod

 • Een aantrekkelijk salaris in schaal 12 afhankelijk van je opleiding en ervaring tussen €4.447,- en € 6.103,- bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek.
 • Een arbeidsovereenkomst voor de duur van één jaar, met de mogelijkheid tot verlenging.
 • Een prettig werkklimaat met een open en informele sfeer, gericht op professionele dienstverlening in een zelf organiserend team.
 • Een werkweek van 32-36 uur met flexibele werktijden in een hybride werkomgeving.
 • Nu nog 22 vakantiedagen (bij een fulltime dienstverband), vanaf 2023 krijg je er 26!
 • Ook heb je de mogelijkheid om verlofdagen te (ver)kopen binnen je individueel keuzebudget (IKB) van 17,05% van je bruto jaarsalaris dat je voor meerdere doeleinden kunt gebruiken.
 • We staan voor duurzaam deelvervoer. Voor zakelijke kilometers stimuleren we reizen met het openbaar vervoer. Hiervoor kun je gebruikmaken van een NS Businesscard. Ook kun je een (elektrische) fiets of auto lenen.
 • Een goede pensioenregeling.
 • Ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en opleidingsmogelijkheden. Bijvoorbeeld opleidingen op maat bij onze eigen Enschedese School of bij de Twentse School waarmee we samenwerken.
 • Op deze functie zijn de Cao Gemeenten en Aanvullende Arbeidsvoorwaarden Enschede van toepassing.

Bedrijfsprofiel

Wie zijn wij?


Werken bij de grootste stad van Overijssel betekent werken aan ambities. Onze gemeente is een werkgever voor iedereen met een duidelijke visie gericht op vooruitgang. Bij ons is altijd ruimte voor nieuwe projecten, nieuwe initiatieven en nieuwe krachten. De ideale omgeving dus om het verschil te kunnen maken. We zijn volop in beweging, kijk alleen al naar de vele creatieve broedplaatsen die onze medewerkers opzetten. Jouw ideeën zijn van harte welkom!


Jouw team


Binnen gemeente Enschede is de functie van informatie architect gepositioneerd binnen het IT Bedrijf. Met zo’n 150 collega’s ondersteunen en adviseren we in de breedste zin op het gebied van (geautomatiseerde) informatievoorziening. Aan de gemeente zelf, maar ook aan een groot aantal overheid relateerde organisaties in de regio. Bijvoorbeeld het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente, de Stadsbank Oost Nederland en de Gemeente Losser. Dat doen we vanuit drie deskundige teams: Beheer, Informatietechnologie & Services en Beleid & Integratie.


Jij gaat aan de slag binnen het team Beleid & Integratie, gemeente Enschede (2 a 3 dagen per week). Binnen het team Beleid & Integratie, gemeente Enschede, ligt de nadruk op beleid en advies op het gebied van IT binnen het Sociaal Domein. Een divers team met in totaal ongeveer 55 medewerkers. Het is een team waarin we op een open en prettige manier met elkaar omgaan, kennis met elkaar delen en elkaar ondersteunen en verder helpen. Geen toeval dus dat wij veel waarde hechten aan samenwerking. Als informatiearchitect maak je deel uit van het sub-team Advies, waarbinnen nauw wordt samengewerkt met verschillende disciplines, informatieanalisten en projectleiders. Ook buiten het sub-team werk je samen met collega’s uit andere IT-disciplines, zoals integratie-specialisten en applicatiebeheerders.


Daarnaast ga je (2 dagen per week) namens 3 gemeenten (Enschede, Lelystad en Zwolle)  deelnemen aan een prachtige samenwerking, GBI (Gemeentelijke Basisprocessen Inkomen) waarin gewerkt wordt aan de versterking van een krachtige lokale overheid. Hiërarchisch valt deze functie wel onder gemeente Enschede maar je zult ook moeten afstemmen met de andere twee gemeenten.

Solliciteren

Via onderstaande sollicitatie button kom je terecht op de site van de gemeente Enschede. Mocht de vacaturelink niet meer werken, dan is de vacature verlopen en kun je niet meer solliciteren. Wij proberen uiteraard ons vacaturebestand zo actueel mogelijk te houden. Wil je ons daarmee helpen en ons een bericht sturen als een link niet meer werkt? Dit kun je doen door ons te mailen op vacatures@twente.com.

Wil je op de hoogte blijven van andere interessante vacatures in Twente? Schrijf je dan in hier in!