Lid Rekenkamer

De rekenkamer van gemeente Almelo zit in de verandering van rekenkamercommissie naar rekenkamer. Deze wetswijziging gaat in per 1 januari 2024. De rekenkamer van Almelo is voornemens de wijzigingen, d.w.z. nieuwe verordening en (her)benoemingsbesluiten, voor het zomerreces naar de raad te brengen. De rekenkamer is op dit moment nog in gesprek met de gemeenteraad hoe de ambities en wijze van inrichting vorm krijgen. Vooruitlopend op verwachte (her)benoeming van de huidige drie leden heeft één lid aangegeven niet voor herbenoeming in aanmerking te willen komen. Daarom zoeken we een nieuw lid per (uiterlijk) juni 2023.

Lees hieronder de hele vacature

Vacature details

Geplaatst op
3-4-2023
Aantal uur
-
Vervaldatum
5-4-2023
Opleidingsniveau
HBO-WO

Functie omschrijving

De rekenkamer voert ter ondersteuning van de raad van de gemeente Almelo onafhankelijk onderzoek uit op diverse terreinen. We zijn een 'dynamische' rekenkamer die oog heeft voor de bestuurlijke ontwikkelingen in Nederland. Steeds meer voeren we bijvoorbeeld quickscans uit waarbij we de raad proactief, aan de voorkant, informatie aandragen die bijdraagt aan de besluitvorming. Uiteraard conform de wet- en regelgeving waarbij rechtmatigheid, doelmatigheid en doeltreffendheid de belangrijkste ijkpunten zijn.


De rekenkamer bepaalt in samenspraak met de gemeenteraad zelf haar onderzoekagenda en doet minimaal twee onderzoeken per jaar die de leden zelf uitvoeren of uitbesteden (en dus begeleiden). Daarnaast voeren de leden van de rekenkamer elk jaar een aantal quickscans uit, wordt er jaarlijks een onderzoek gedaan met de samenwerkende rekenkamers in regionaal verband en behoort het doen van onderzoek in co-creatie tot de mogelijkheden.

Functievereisten

Veel onderzoeken worden uitbesteed; soms doen de rekenkamerleden zelf (kortdurend) onderzoek.


Daarom zoeken we een lid met aantoonbare onderzoekservaring (ook met het zelf doen van kortdurend onderzoek, zoals quickscans). De voorkeur gaat uit naar een samenstelling van de rekenkamer met een differentiatie van kennis en ervaring. Jij:

  • hebt affiniteit met het lokale bestuur, daarbij is politieke en maatschappelijke betrokkenheid een voorwaarde.
  • bent onafhankelijk ten opzichte van de gemeenteraad, het college van B&W en de ambtelijke organisatie van Almelo.
  • bent bereid om een deel van de werkzaamheden in de avonduren te verrichten. Afhankelijk van de fase waarin het onderzoek zich bevindt varieert de tijdsbelasting.
  • bent sterk in analyseren, oordeelsvorming en schriftelijke communicatie.

Aanbod

Je komt te werken in een proactieve rekenkamer die weleens buiten de gebaande paden treedt. Je wordt benoemd en beëdigd door de gemeenteraad voor een periode van zes jaar. De gemiddelde inzet is 200 uur op jaarbasis. Op basis van ervaring wordt de vergoeding per uur vastgesteld gelijk aan een inpassing in schaal 12, welke vergoeding naar een maandbedrag op basis van eerdergenoemde 200 uur per jaar wordt berekend.

Bedrijfsprofiel Almelo

Almelo heeft ruim 73.000 inwoners en er zijn zo’n 5000 bedrijven. Almelo is een stad waar je fijn woont, werkt en recreëert. Met inwoners die ondanks hun Twentse nuchterheid trots zijn op hun geschiedenis, Heracles, de prachtige bedrijven en de steeds mooiere binnenstad. Daar doen we het voor!


Als gemeente denken we graag mee met inwoners en ondernemers. Daarom proberen we minder in regels te denken en meer in oplossingen. Je ziet dat aan onze kernwaarden: we zijn nabij, aanspreekbaar, geïnteresseerd, denken mee en werken op basis van vertrouwen.

Solliciteren

Via onderstaande sollicitatie button kom je terecht op de site van de gemeente Almelo. Mocht de vacaturelink niet meer werken, dan is de vacature verlopen en kun je niet meer solliciteren. Wij proberen uiteraard ons vacaturebestand zo actueel mogelijk te houden. Wil je ons daarmee helpen en ons een bericht sturen als een link niet meer werkt? Dit kun je doen door ons te mailen op vacatures@twente.com.

Wil je op de hoogte blijven van andere interessante vacatures in Twente? Schrijf je dan in hier in!

Meer informatie

Haven Zuidzijde 30
7607 EW ALMELO
0546 - 541 111