Mensen opleiden om bedrijven beter te maken, dát is waar FastSwitch in gelooft

Gemiddeld spenderen we zo’n 90.000 uren van ons leven op werk. Dan is het niet heel gek dat we graag een baan hebben waar we blij van worden, voldoening uit kunnen halen en kunnen groeien. Juist nu, in tijden van Corona, de energietransitie en klimaat, digitale innovaties, is het belangrijker dan ooit om te blijven leren en ontwikkelen. FastSwitch levert een bijdrage aan een leven lang ontwikkelen (LLO) door mensen om te scholen in de Stedendriehoek en Twente. Martijn Braber en Willeke van Uum vertellen je er alles over.

global goal icon

global goal icon
Leven Lang Ontwikkelen

“Er vinden grote en structurele verschuivingen op de arbeidsmarkt plaats”, begint Martijn Braber, manager van de Saxion Parttime School. “In de komende jaren zullen er banen in bepaalde sectoren, zoals door de digitalisering, verdwijnen. In andere sectoren, zoals de bouw, de zorg, IT, techniek en de energietransitie, zullen juist veel mensen nodig zijn. Deze ontwikkelingen vragen om een loopbrug met efficiënte omscholing voor switchers. Een Leven Lang Ontwikkelen is het nieuwe normaal.”

Voortborduren op werkervaring

Dit is ook voor het kabinet een speerpunt. Meer dan ooit is er behoefte aan voortdurende bij-, om- en opscholing en deze behoefte zal alleen maar verder toenemen in de toekomst. FastSwitch is daarop het antwoord. Fast Switch is ondertussen een landelijk concept in samenwerking met 15 hogescholen, maar het is begonnen bij Saxion. “Met FastSwitch maken opleider en werkgever een carriereswitch mogelijk waarbij de switcher een efficiënte, verkorte omscholing op maat ontvangt”, aldus Braber. “We hebben hiervoor nu al 28 opleidingsprogramma’s in losse onderwijsmodules geknipt. In totaal heeft de Saxion Parttime School nu 400 onderwijsmodules waarmee je specifieke vaardigheden in een beroepscontext kunt leren. Voor de beroepen data-analist, online marketeer, werkvoorbereider in de bouw, verpleegkundige ouderenzorg en HBO-verpleegkunde zijn er nu ook speciale FastSwitch-trajecten ontwikkeld die deelnemers daadwerkelijk omscholen naar een nieuw beroep. Want een volledige, meerjarige studie bij een carrièreswitch duurt voor zowel werknemer als werkgever te lang. Daardoor haken mensen af. Met FastSwitch wordt juist voortgeborduurd op de werkervaring die iemand al heeft. Juist door korte omscholingstrajecten bedienen wij zowel de werkgever als de omscholer.” Voor werkgevers biedt de organisatie een oplossing voor de vacatures in hun organisatie nu en in de toekomst. “Hiermee helpen we de organisatie vooruit. En we maken de carriereswitch van medewerkers op korte termijn mogelijk. Flexibel en vraaggestuurd deeltijdonderwijs wordt zo een laagdrempelige katalysator voor arbeidsmobiliteit. Dit leidt tot behoud van medewerkers en kennis voor de regio.”

 

Vraag-gestuurd onderwijstraject
FastSwitch is een modulair programma. Naast de opleiding bij Saxion heeft de deelnemer gedurende het traject een passende baan bij de werkgever waar hij aan de slag wil. Het unieke aan het programma is dat op basis van een concrete behoefte samen een kort onderwijstraject ontwikkeld wordt dat vraag-gestuurd is. “De werkgever geeft dus aan wat nodig is. Dit klinkt interessant voor bedrijven en we ervaren dan ook dat veel bedrijven enthousiast zijn en kansen zien in de aanpak”, vertelt Willeke van Uum, projectleider van FastSwitch bij Saxion. “Afgelopen jaar zijn de eerste 25 Switchers gestart. We hebben bij bedrijven de vraag opgehaald, vervolgens deelnemers geselecteerd en de matches gemaakt.” Een mooi begin, ware het niet dat de organisatie had gemikt op meer dan 75 deelnemers. “Dat is niet gelukt. Daarom zijn we nu aan het evalueren. En we zien dat een groot aantal bedrijven in eerste instantie wel geïnteresseerd is om deel te nemen, maar dat het deelnemen aan het experimentele project dan uiteindelijk en probleem is”, vertelt ze.  “De vraag is of werkgevers voldoende vertrouwen hebben in dergelijke experimentele trajecten. We hebben de eerste pilotfase nu afgerond en gaan nu met een nieuwe fase beginnen op basis van de lessen die we hebben geleerd. Daarvoor zoeken we nog werkgevers die via de nieuwe route aan nieuw personeel willen komen. Ik zou ondernemers willen oproepen: kijk met een open blik naar die arbeidsmarkt en werf op vaardigheden. En wees bereid om te investeren in de toekomst!”

 

Doe mee aan FastSwitch!
Saxion Parttime School is op zoek naar bedrijven die zichzelf de vraag stellen: ‘Hoe kom ik aan de juiste mensen?’ Heb jij die vraag en/of wil je samen met ons op zoek naar het antwoord? Doe dan mee aan FastSwitch! Kijk voor meer informatie FastSwitch | Hogeschool Saxion

Bron