Docent-onderzoekers Floor en Bert zweren bij Twente

De een woont in het gemoedelijke Denekamp, de ander in het bruisende Enschede. Allebei werken ze als docent-onderzoeker bij hogeschool Saxion en allebei zweren ze bij Twente.

In het kort:

  • In hun werk als docent-onderzoeker bij Saxion, zorgen Floor Campfens en Bert Swennenhuis dat wetenschap toepasbaar wordt en het bedrijfsleven er profijt van heeft.
  • De een woont in het gemoedelijke Denekamp, de ander in het bruisende Enschede. Allebei werken ze als docent-onderzoeker bij hogeschool Saxion en allebei zweren ze bij Twente.

Global Goal

global goal icon

Dit artikel is onderdeel van de reeks ‘Twente Leeft!’ Hier lees je persoonlijke verhalen over het wonen, werken en leven in Twente. Volgens de talenten die wij spreken is het in Twente goed toeven. De mooie natuur, de ruimte, de nuchtere mentaliteit; allemaal dingen die Twente kenmerken. Daarnaast zijn er carrièrekansen volop! Twente kent veel innovatieve, internationale en toekomstbestendige bedrijven die schreeuwen om personeel. Weten wat Twente te bieden heeft? Het verhaal van Norbert vind je hieronder. 

Midden Oosten

Bert Swennenhuis is een echte Tukker aan wie te horen is waar zijn wieg heeft gestaan. Hoewel hij weer in zijn geboorteplaats Denekamp is neergestreken, heeft hij vele omzwervingen gemaakt voor dat zover was. Hij studeerde Chemie aan de Universiteit van Amsterdam en woonde daar ook jaren, deed zijn post doc in Schotland en werkte vervolgens twee jaar in het Midden Oosten voor hij weer in eigen land aan de slag ging. “Het had er niet eens zoveel mee te maken dat ik weer persé naar Nederland wilde”, vertelt hij. “Maar mijn vrouw en ik kregen kinderen en toen zijn we wel gaan nadenken over hoe we hen wilden opvoeden. Ik gun hen dezelfde zelfstandigheid die ik vroeger had. Gewoon, zelf door het dorp kunnen fietsen en bij wijze van spreken straks tien kilometer op het fietsje door weer en wind naar school. Plus: hier is iedereen gelijk en zijn er geen rangen en standen. Ook dat wilden we voor onze kinderen.”

Hei en bos

Floor Campfens is min of meer door toeval vanuit Purmerend in Twente beland en is net als haar man die uit Drenthe komt, ‘blijven plakken’. “Ik ging biomedische technologie studeren. Dat kan op twee plekken in Nederland. Ik ben bij beide gaan kijken en toe ik de campus in Enschede zag midden in het groen, was ik meteen gecharmeerd. Ik ben op kamers gegaan in de stad en nu wonen we samen met onze zoon en dochter nog steeds in Enschede. Ik ben hier dik tevreden: vanuit ons huis is het bij wijze van spreken twee keer links en je staat op de hei en drie keer rechts en je bent in het bos, maar de stad is altijd dichtbij. Alles is er: een goede bioscoop, theaters, cultuur, gezelligheid, er ontbreekt niets.”

Toepassingsgericht

Zo enthousiast als ze zijn over hun woonomgeving, zo enthousiast zijn ze ook over hun werk bij Saxion. Allebei zijn ze wetenschappelijk opgeleid, maar kozen ze ervoor om als docent-onderzoeker aan de slag te gaan in plaats van zich alleen bezig te houden met onderzoek. “Het mooie is dat we in ons werk - Bert op micro/nano-gebied en ik op het vlak van robotica- toepassingsgericht bezig zijn”, zegt Floor. Bert vult aan: “We werken veel samen met de spin off’s waarvan het bij de UT ‘stikt’ en  die onze hulp goed kunnen gebruiken. Het Saxion met zijn Hbo’ers is goed in het vermarkten. Ik zie het werken als docent-onderzoeker als een mooie combinatie: de best of both worlds, onderzoek en onderwijs.” Floor: “Wetenschappers tonen aan dat iets kan of mogelijk is, het hbo zorgt ervoor dat die kennis ook daadwerkelijk wordt toegepast. Wij kijken naar wat de markt vraagt en gaan in gesprek met het bedrijfsleven zodat de applicatie in de praktijk ook echt werkt.”

Leven lang leren

Volgens de twee wordt er bij Saxion vol ingezet op ‘een leven lang leren’. Er is een enorme variëteit in opleidingen, waaronder dus de robotica-master waarvoor Floor werkt en de Nano-afdeling van Bert. Er is veel mogelijk in deeltijd en daarnaast wordt er in Enschede ‘om-’ en ‘-bijgeschoold.’ “Ook hier wordt veel samenwerkt met het bedrijfsleven”, vertelt Bert. “Om ervoor te zorgen dat studenten daarna zo bij de bedrijven aan de slag kunnen.”

En dat bedrijfsleven in Twente is uitgebreid. “Weet je wat ik het mooie vind? Dat hier echt alles is: wetenschap en innovatie, toepasbaarheid, maar ook de maakindustrie is hier volop”, zegt Floor. “Dat hebben we als regio echt op alle andere regio’s voor. In Twente is de hele keten vertegenwoordigd.”

Vakantiegevoel

Eigenlijk net als de regio zelf dus, want zowel Floor als Bert vinden dat in Twente ‘alles’ aanwezig is: reuring en rust. “Je zit zó in een andere setting’, zegt Bert. “En dat zorgt bij mij althans heel vaak voor een vakantiegevoel zonder dat het vakantie is. Ik denk dat Twente steeds populairder gaat worden voor mensen van buitenaf. Hier is nog fysieke ruimte voor bedrijven om te groeien en door corona zijn we met zijn allen veel effectiever aan het omgaan met reistijd. Je gaat niet meer anderhalf uur op stap voor een vergadering als het ook in een teams-meeting kan. Ik denk dat dit, plus al het thuiswerken, ervoor zorgt dat veel meer mensen en bedrijven voor Twente gaan kiezen.”

Twente leeft
Volgens de talenten die wij spreken is Twente dé ideale plek om te wonen en werken. Weten waarom? Lees alle persoonlijke verhalen over leven en carrière maken in Twente op twente.com/twente-leeft. Meteen een baan zoeken? Bekijk dan onze uitgebreide vacaturebank.

Contactinformatie

Ko Wierenga
M.H. Tromplaan 28
7513 AB Enschede
+31 (0)88 019 8888 info@saxion.nl twente.com/organisaties/saxion

Datum: 30 november 2021 |

Bron tekst: Saxion |

Auteur: Maaike Thüss

Lees meer over #twenteleeft