Gert-Jan Olthoff levert vanuit Twente wereldwijd ‘wondertape’

Gert-Jan Olthoff droomde al jaren van een eigen bedrijf. Dat hij nu een succesvol ondernemer is vanuit Enschede is nu eigenlijk puur toeval.

In het kort

  • De felgekleurde tape die fysiotherapeuten veel gebruiken kwam eind jaren negentig van Azië naar Europa. Via Enschede om precies te zijn.
  • Ondernemer Gert-Jan Olthoff dacht destijds dat het een gat in de markt zou zijn. Inmiddels levert hij, nog altijd vanuit Enschede, deze ‘wondertape’ aan ruim vijftig landen.

Global Goal

global goal icon

In deze serie vertellen ondernemers hoe het is om vanuit Enschede/Twente zaken te doen in het buitenland. In dit artikel vertelt Gert-Jan Olthoff van Fysio Tape.

Fysiotherapeuten behandelen vaak blessures met felgekleurde tape. Eind jaren negentig kwam deze tape van Azië naar Europa, via Enschede om precies te zijn. Daar staat de hoofdvestiging van Fysio Tape, het bedrijf waarmee ondernemer Gert-Jan Olthoff ruim vijftig landen bedient.

De start van Fysio Tape

Voormalig profvoetballer Alfred Nijhuis, een zwager van Gert-Jan, speelde eind jaren negentig bij een Japanse voetbalclub. Bij blessures behandelden fysiotherapeuten hem met elastische kinesiologie tape. Destijds werd deze behandeling in Azië al volop toegepast bij verschillende klachten, zoals een tennisarm, knieblessures en rugpijn. Maar in Nederland had nog niemand er van gehoord en Gert-Jan Olthoff dacht destijds dat het een gat in de markt zou zijn. Hij werkte nog in loondienst, maar nam de stap. Want hij droomde al jaren van een eigen bedrijf.

 

Samen met Alfred Nijhuis richtte hij in 1998 Fysio Tape op, met als doel de Aziatische behandelmethode in Europa te lanceren. Het begon vanuit een zolderkamertje en twee jaar later vanuit een sportschool in Enschede. Een aantal fysiotherapeuten waren vanaf het begin al enthousiast en besloten om in Nederland, Duitsland en België vakgenoten te leren hoe ze het moeten toepassen. Die cursussen zorgden ervoor dat de interesse groeide, net als de verkoop van de tape.

Voor allerlei klachten

Olthoff, die geen fysiotherapeut is, had geen idee hóe de tape werkte, maar wel dát de tape werkte. “In het begin dacht ik: dit kán toch niet? Soms denk ik dat nog steeds. Ik hoor verhalen die ik bijna niet kan geloven en die niks met fysiotherapie hebben te maken. Bijvoorbeeld vrouwen die jarenlang extreme menstruatiepijn hebben en de tape op hun buik en rug plakken, hooikoortspatiënten die het op hun schouderbladen plakken; weg klachten! Ik kan moeilijk ontkennen wat mensen mij vertellen, massaal hé!”

 

De werking van het tape is nog niet wetenschappelijk aangetoond. In het begin kreeg Olthoff daarover veel kritiek. “We werden vooral uitgelachen, maar ik heb ook een soort dreigbrief gehad. Een fysiotherapeut van het Nederlands volleybalteam had me een brief gestuurd, met de vraag waar ik het lef vandaan haalde om met deze kwakzalverij te komen. Dat was niet leuk. Maar inmiddels zit het volleybalteam onder de tape”, vertelt Olthoff.

Wereldwijd

Tegenwoordig levert Fysio Tape aan ruim vijftig landen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Australië. Vanuit het hoofdkantoor in Enschede bedient het bedrijf de Nederlandse, Duitse en Belgische markt. Binnenkort wordt er een tweede vestiging geopend in Spanje. Alle andere landen werken met dealers die de verkoop en de organisatie van de cursussen voor hun rekening nemen.

 

Olthoff kan geen masterplan uit de doeken doen hoe het bedrijf internationaal zo op de kaart is komen te staan, simpelweg omdat dit masterplan er niet is. In 2000 is er een belangrijk sleutelmoment geweest op Europa’s grootste medische beurs in Düsseldorf. Hij had een klein standje gehuurd waar twee docenten live lieten zien hoe de tape toegepast kan worden. “De belangstellenden stonden toen zes rijen dik voor de stand, met allemaal verschillende nationaliteiten. Daarna is er enorm veel vraag bij ons binnengekomen. We dachten niet: laten we Oostenrijk en Italië veroveren. Ze zijn bij óns gekomen. We hebben het alleen laten zien op de beurs.”

Concurrentie

Inmiddels is er veel concurrentie in Europa, allemaal bedrijven die de ‘wondertape’ verkopen. Maar omdat Olthoff de eerste was, heeft hij met name in Nederland, Duitsland, België en Spanje een grote voorsprong op deze concurrentie. “Veel fysiotherapeuten zijn trouw aan Fysio Tape, daarnaast hebben wij kwalitatief gezien gewoon de beste kinesiologie tape. Deze laten wij maken in onze fabriek in Zuid-Korea en voldoen uiteraard aan alle (nieuwe) Europese medische richtlijnen. Dit is voor fysiotherapiepraktijken, revalidatiecentra en ziekenhuizen van groot belang”, aldus Olthoff.

Twente

Waar Olthoffs klanten Fysio Tape trouw blijven, blijft hij vooral Twente trouw. Hij kan zijn internationale klantenbestand vanuit Enschede uitstekend bedienen. De stad ligt in een grensstreek, dat biedt een extra voordeel. “Het is voor ons makkelijk om Duitsers aan te trekken. We spreken de taal goed én zitten dichtbij. In het verleden bracht ik zelfs de pakketten aan het einde van de dag in Duitsland naar het postkantoor, om tijd te winnen”, vertelt hij lachend.

 

Olthoff is vooral verknocht aan de Twentse volksaard, die zie je ook terug in het ondernemen. “Het is misschien een open deur, maar het is in Twente zo gemoedelijk. Het is hier niet zo gejaagd. Het bevalt mij hier eigenlijk wel!”

Datum: 13 januari 2022 |

Lees meer over #ondernemen