Verslag: Rode Loper 2020 Contribute to a better world!

Wat willen jullie betekenen voor de wereld? Het rentmeesterschap zit in ons Twentse DNA. Als we zorgen voor onze omgeving, op onze eigen schaal, hebben we al veel quickwins. Als we oplossingen ontwikkelen voor wereldwijde vraagstukken dragen we bij aan de toekomst van onze aarde. Kortom, de wereld vraagt om Ondernemend Twente. Met de Rode Loper zetten we aan het begin van het nieuwe jaar ondernemers in Twente ‘aan’ voor de toekomst.

 

In het kort

  • Maandag 6 januari vond de zevende editie van het traditionele nieuwjaarsevent van ondernemend Twente 'de Rode Loper' plaats
  • Zes inspirerende 'minds of tomorrow' lieten zien wat hun talent is en wat zij doen voor een betere wereld
  • Ondernemend Twente presenteerde drie speerpunten van de strategische agenda

Global Goal

global goal icon

Was jij er ook bij? Was je één van de bijna 900 ondernemers in Hangar 11? Samen hebben wij een inspirerend programma beleefd van ondernemers, door ondernemers in Twente. En met toevoegingen van inspirerende sprekers over de toekomst van morgen. 

‘We kunnen het niet alleen’

De avond werd geopend met muziek. Een cover van ‘Ik kan het niet alleen’, door de RED band bestaande uit Twentse ondernemers, klonk door Hangar 11. Met dit nummer werd de boodschap overgebracht dat we sámen Twente verder kunnen en moeten brengen. Alleen lukt dit niet. Deze boodschap van verbinding sprak zichtbaar aan. Host van de avond Harm Edens: ‘Jullie als ondernemers hebben eenmaal de mogelijkheid om met je eigen acties van vandaag impact te hebben op de wereld van morgen, maar het lukt je niet zonder anderen.’  

 

Na deze muzikale inleiding werden de ondernemers in de zaal visueel verwelkomd met de film ‘Age of Stupid’. Harm Edens: "De film is in 2009 gemaakt, en lijkt nu al het heden voorspeld te hebben; een van de beelden in de film liet namelijk een brandende Sydney Opera House zien. Dit is geen ver van ons bed show meer, iedereen die de verschrikkelijke branden in Australië in de actualiteit ziet weet dat dit niet slechts een doemscenario is." Je werd bewust gemaakt dat mensen, maar zeker ook ondernemers, de macht hebben met hun ondernemerschap verandering te brengen in de ellende in de wereld. Wij kunnen ervoor zorgen dat we onze planeet door kunnen geven aan onze kinderen en kleinkinderen. Dat je bedrijf over 40 jaar nog bestaat. Dat is duurzaam ondernemen.’

Project Raindance

Na de inleiding nam presentator Harm Edens, ‘Mister Duurzaam’, het woord. Hij begon door nog even de kernpunten van de avond te noemen: verbinding, samenwerken, Twente als groene toptechnologische regio, Twentse oplossingen voor wereldproblemen en natuurlijk het nooit overschatte belang van talent. Hij hield een pitch over Project Raindance, waar hij bij betrokken is. Het project houdt zich bezig met het restaureren van natuur(gebieden). Door de natuur weer te laten floreren kan onze planeet meer CO2 verwerken. De perfecte manier om nu meteen impact te hebben, en bedrijven meer tijd te geven voor de energietransitie, aldus Harm Edens. Toch zullen de ondernemers het uiteindelijk wel moeten doen, de economie moet om. Marktdenken waarbij alleen winst en geld centraal staan hebben hun failliet getoond in de huidige wereld.

Twentse pionier Paul Polman

Ter verdieping van de populaire term ‘purpose denken’ en vooral ter inspiratie van iedereen in de hangar kwam het boek ‘Het Grote Gevecht’ aan bod in een een-tweetje van Harm Edens en schrijver Jeroen Smit. Het Grote Gevecht gaat over ‘onze’ Paul Polman, de Twentse voormalige Unilever topman die zich bezighield met het toekomstbestendig maken van Unilever, de grootste NGO ter wereld. Zijn werkwijze viel destijds niet altijd in vruchtbare aarde, maar inmiddels weten we dat we samen moeten werken aan een wereld die volhoudbaar is. Als pionier wist deze Twentenaar dit al jaren. Met de kennis van nu blijkt het eenzame gelijk van Paul Polman. “Polman is in mijn ogen een held, ik heb besloten te onderzoeken als journalist” zegt Jeroen Smit. Alleen verantwoordelijke bedrijven leven lang, volgens Paul Polman, en geld verdienen mag nooit het doel van een onderneming zijn. Bedrijven moeten zorgen voor de maatschappij die hen voortbrengt. Paul Polman is iemand die zich laat leiden door zijn morele kompas, van zulke leiders hebben we er meer nodig zegt Jeroen Smit. “Polman begon bijna al zijn lezingen door te vertellen dat er 8 miljoen mensen met honger in de wereld zijn, en het is onze taak om daar wat aan te doen. Wij ondernemers moeten ons dit aantrekken”. Het kost misschien extra tijd en energie om ervoor te zorgen dat je duurzaam produceert, maar het levert ook energie op als je werk doet wat je voldoening geeft volgens Jeroen Smit. Tot slot wilde Jeroen de boodschap overdragen dat we moeten durven fantaseren en dromen. Sta jezelf als ondernemer toe om op de lange termijn een fantasie te hebben die een bijdrage levert aan een betere wereld, en wie weet wordt het wel werkelijkheid. “Onderschat je potentieel niet!” Wie niet droomt, heeft ook geen koers. 

Minds of Tomorrow

Hoe werken Twentse individuen dan aan een toekomst die volhoudbaar is? De oplossing ligt bij de ‘minds of tomorrow’; de ondernemers met een vindingrijke geest en een helder moreel kompas. Kortom, zij zijn het die het Twente van morgen vormgeven. Ter inspiratie werden zes van zulke minds of tomorrow op het podium geïnterviewd.  

 

Robin Koops

De Willie Wortel van Twente. Hij is een machinebouwer, die vanuit eigen initiatief en ervaringen als diabetespatiënt een oplossing zocht voor de suikerziekte die het leven van zoveel mensen in zijn greep houdt. Hij bedacht, en maakte, de kunstmatige alvleesklier. Terwijl Robin op het podium stond viel het ‘kastje’ aan zijn broekriem duidelijk op. Om te komen waar hij nu is heeft Robin Koops een onmeetbaar doorzettingsvermogen getoond, tegenslagen overwonnen en uiteindelijk succes behaald. Robin’s boodschap voor andere ondernemers is: “Durf je ideeën te delen.  Je kan alleen vermenigvuldigen als je ook kan delen.” Kortom, we moeten het samen doen.

 

Emiel Kwekkeboom

Daarna werd Emiel Kwekkeboom door Harm geïnterviewd. Emiel Kwekkeboom is kok in hart en nieren, maar bescheiden over zijn prestaties hoewel hij mooie prijzen heeft gewonnen. In Amsterdam heeft hij bij heel wat succesvolle restaurants gewerkt, maar is teruggekeerd naar Twente om zijn eigen restaurant Joann op te richten. Emiel is een echte ‘hunkertukker’; hij heeft altijd naar Twente terugverlangd en ziet in dat hij hier net zo goed carrière kan maken als in de Randstad. Met 1 menu met daarop enkel seizoensgebonden gerechten voorkomt hij voedselverspilling. “Eigenlijk is het heel simpel”, vertelde Emiel.

 

Herman Reinten

Herman Reinten van Reinten Infra nam als derde plaats op het podium. Volgens Herman is de kern van zijn talent “mensen laten glanzen én hun ondernemingen laten glanzen”. Circulair is voor Herman de nieuwe standaard. De uitdagingen die dit biedt zouden niet als obstakels gezien moeten worden. Schaarste is een belangrijk knelpunt in onze economie, naast klimaatproblematiek. Een circulaire economie vormt de oplossing.

 

Tom en Bart Grobben

De vierde “minds of tomorrow” zijn de broers Tom en Bart Grobben van ‘de Nieuwe Melkboer’. Deze innovatieve boeren besloten een nieuwe richting op te gaan nadat zij het melkbedrijf van hun ouders overnamen. Ze produceren naast koemelk ook Twentse sojaaaaa, zo Harm het noemde. Een uniek product. In de wereld van nu en morgen is het produceren van meer plantaardig voedsel en daarmee het verminderen van onze afhankelijkheid van dierlijke producten cruciaal. Ook voor minder CO2-uitstoot. Tom en Bart zijn innovatieve boeren die Twente kenmerken, boeren die het heft in eigen handen nemen en zelf met oplossingen komen.

 

Carlijn Joosten

Als laatst werd student Carlijn Joosten geïnterviewd door Harm Edens. Ook zij ziet de noodzaak in van samen werken aan een betere toekomst. Daarom organiseert zij het tweedaagse event ‘Create Tomorrow’, waar 1000 studenten, wetenschappers en de industrie samenkomen om de uitdagingen die de toekomst biedt op te lossen.

Twente als groene, toptechnologische regio
Dit is hoe Twentse individuen allemaal hun best doen om een eigen bijdrage te leveren. Maar wat doet Twente in zijn geheel? Daar ging het tweede deel van de avond over, de strategische agendapunten van Ondernemend Twente. Kerngedachte achter al deze boodschappen is echter ook weer het belang van talent. De talenten die wij aantrekken óf hier behouden hebben de toekomst in handen. Drie Twentse topondernemers en leden van Platform Ondernemend Twente zijn aan het woord om de agendapunten kort maar krachtig te verkondigen.
 
Twente dichtbij!
Ad Louter, directeur van Urenco, presenteerde de plannen voor een versnelde aanleg van de hsl-verbinding tussen Amsterdam en Berlijn. De ligging van Twente tussen deze twee economische centra is gunstig voor de economie. Twente ligt op de Berlin Boulevard en is de hub naar Duitsland.
 
Betaalbare en duurzame woningen in Twente
Hans ter Steege van Ter Steege Bouw hield een pleidooi voor de bouw van betaalbare en duurzame koopwoningen. Het aantrekken en behouden van talent staat hoog op de agenda van ondernemers in Twente. Betaalbare, duurzame koopwoningen verhogen het onderscheidend vermogen van Twente. We moeten Twente hét woonalternatief voor de Randstad maken. Lees hier meer over Twents Rentmeesterschap nieuwe stijl.
 
De Twentse boer als energieleverancier
Het laatste kernpunt werd door René Venendaal, directeur van BTG, verwoord: ‘de Twentse boer als energieleverancier’. Twentse boeren in Noord-Deurningen produceren nu al groen gas door koemest van eigen bedrijf te vergisten. Zo worden er in de regio nieuwe duurzame en hernieuwbare bronnen van energie gecreëerd. Doelstelling is om de regio Twente in 2030 voor 30% te laten functioneren op hernieuwbare energie. Twente dienst als proeftuin voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën.

Een goede start van 2020

Ter afsluiting, na nog een keer de boodschap tot samenwerking van de RED band met het nummer “You’ll never walk alone”, proostten de aanwezigen op het nieuwe jaar. Mogen we volgend jaar een stap dichter bij een volhoudbare toekomst zijn. Twents talent heeft de toekomst.

Foto-impressie

Beweeg met de pijltjestoetsen door de slideshow. 

Datum: 7 januari 2020 |

Bron tekst: twente.com |

Auteur: twente.com

Lees meer over #rodeloper