Fotonica

Glasvezel, zelfrijdende auto’s en robots die een operatie uitvoeren; de toepassingen van fotonica komen steeds dichterbij de consument. Veel van deze unieke kennis en expertise, komt uit Twente.

Glasvezel, zelfrijdende auto’s en robots die een operatie uitvoeren; de toepassingen van fotonica komen steeds dichterbij de consument. Veel van deze unieke kennis en expertise, komt uit Twente.

Twentse ondernemers, bedrijven en talenten spelen een leidende rol bij het vasthouden van de Nederlandse positie als koploper in fotonica. Niet alleen hebben we fotonica talenten in huis van de Universiteit Twente en Hogeschool Saxion, maar beshikt Twente ook over de facaliteiten en expertise voor baanbrekend onderzoek. En dankzij het uitstekende ondernemersklimaat groeien fotonica startups uit tot succesvolle bedrijven met wereldwijde impact en een bijdrage leveren aan maatschappelijke uitdagingen. Lees meer over waar de fotonica toepassingen ontwikkeld door Twentse ondernemers, bedrijven en talenten. 

Twentse bedrijven actief in fotonica

LioniX International

LioniX International is een toonaangevende wereldwijde leverancier van op maat gemaakte microsystemen, in het bijzonder op basis van geïntegreerde fotonica, en met productievolumes die schaalbaar zijn.

Fraunhofer Project Center

Samen met de industrie bouwt Fraunhofer synergien om high-tech uit te blinken binnen de vierde industriele revolutie en om de high-tech talenten van morgen op te leiden. 

Mesa+

Mesa+ is een van de grootste nanotechnologische research instituten van de wereld, en levert concurrerend en succesvol onderzoek van hoge kwaliteit. 

Clusters | fotonica

Nanotechnologie

Technologische ontwikkelingen maken het mogelijk om materialen met hele kleine afmetingen te maken, te veranderen of te gebruiken. We noemen dat nanotechnologie. De nanomaterialen die hieruit voortkomen hebben interessante nieuwe eigenschappen.

Medische Technologie

Medische fotonica is een multidisciplinair vakgebied waar natuurkundigen samenwerken met biologen en artsen om de eigenschappen van licht optimaal te.

Robotica

Robotica is de tak van de mechatronica die zich bezighoudt met theoretische implicaties en praktische toepassingen van robots in de ruimste zin van het woord.