Kennissessie Zomercomfort in goed geïsoleerde woningen

In de winter nadenken over het voorkomen van oververhitting van woningen in de zomer. We nodigen ons netwerk uit om samen met ons over oplossingen na te denken tijdens de kennissessie

Evenement details

Wanneer: 30 januari 2020
Tijd: 14:30 - 16:30
Organisator: Stichting Pioneering
Locatie: The Gallery ruimte de Erlenmeyer Hengelosestraat 500 te Enschede

Global Goal

global goal icon
Omschrijving

Afgelopen zomer werd nog weer eens bevestigd dat isolatie in twee richtingen werkt. Het beperkt in de winter warmteverlies van binnen naar buiten. Dat draagt dan bij aan een lage energierekening en een hoog comfort. De woning voelt prettig warm aan. Het houdt in de zomer in eerste instantie de warmte buiten, maar als de warmte eenmaal in de woning zit kan het er ook weer moeilijker uit. Dit voorkomen begint natuurlijk met buiten zonwering maar zomernachtventilatie is ook belangrijk. Zeer energiezuinige woningen wil je immers ook niet vol zetten met airco’s. 


Helaas is de praktijk soms dat goed geïsoleerde woningen, zoals NoM- en passiefwoningen, oververhit raken. Dit was mede de aanleiding dat in de nieuwe rekennorm, de NTA-8800, een indicatiegetal is opgenomen dat inzicht geeft in het risico op oververhitting. Voor de nieuwbouw wordt hiervoor een eis gesteld aan dit indicatiegetal (TOjuli). Voor renovaties wordt die eis nog niet gesteld.


Tijdens de bijeenkomst gaan we niet alleen in op technische zaken en rekentools, maar ook op zaken als gevolgen voor bewoners, wat kan een corporatie in de uitvraag meenemen om oververhitting te voorkomen en hoe los je bestaande oververhittingsproblemen op.
 

Programma

14.30 uur Inloop en ontvangst
14.45 uur Opening; dagvoorzitter Gerard Salemink, Pioneering 
15.00 uur Zomercomfort bij nieuwbouw en renovaties; André Kruithof, senior specialist Nieman Raadgevende Ingenieurs
15.30 uur De praktijk van oververhitting bij hoogwaardige energetische renovaties en de genomen maatregelen, Walter Pijnappel of Rudy Ligtenberg Mijande Wonen
16.00 uur Discussie en vragen aan de sprekers
16.30 uur Informele afsluiting

Bijdrage

Deelname aan deze kennissessie is voor deelnemers van Pioneering, BEON en studenten gratis. We vragen van alle deelnemers een actieve bijdrage. Eénmalig een bijeenkomst bijwonen kan ook en kost €100,- (excl. BTW). Dat bedrag vervalt als je na de bijeenkomst enthousiast bent en deelnemer wordt van Pioneering.