SaXcell

De toekomst van volledig circulair textiel

Katoen op termijn volledig vervangen door cellulose vezels. Stap voor stap ontstaat daarvoor een compleet nieuwe textielindustrie in Twente. SaXcell uit ondernemend Losser in Twente werkt aan een eindeloos recyclebare vezel, genaamd SaXcell. Het gelijknamige bedrijf maakt onderdeel uit van een breed netwerk van technische en productiebedrijven die actief zijn in de textielindustrie. In dit hechte netwerk wordt cyclisch gedacht en stelselmatig gewerkt aan een volhoudbare toekomst op basis van circulair textiel.

logo SaXcell
Continue reading below

Contactinformatie

Sportlaan 62
7581 BZ Losser
g.h.bouwhuis@saxcell.nl www.saxcell.nl

SaXcell maakt als onderneming de overgang van het uitvindersstadium naar de fase van ontwikkelen en daadwerkelijke productie. Deze spin-off van Hogeschool Saxion kan met de uitvinding van de cellulose vezel de textielrecycling verder ontwikkelen tot volledig circulaire textielproductie, in Twente.

Stap voor stap

Tijdens een proefproductie is 150 kilogram cellulose vezel geproduceerd en verwerkt in enkele textiele producten. In markttesten zijn die uitgezet, met uitstekend resultaat en een enthousiaste ontvangst in de internationale textielsector. Het volgende stadium in de ontwikkeling is de productie van 5.000 kilogram cellulose vezel. Tegelijkertijd loopt het realiseren van een fabriekslocatie voor de productie van tenminste 10.000 ton cellulose vezel.

Productielocaties wereldwijd

Randvoorwaarde is de opzet van een innovatiecentrum waar de totale textiele waardeketen vorm kan krijgen, inclusief (garen)spinnen. Daarbij zijn tenminste tien sorteerrobots nodig, die razendsnel textiel kunnen sorteren op basis van de soort vezel. Op lange termijn streeft SaXcell naar meerdere productielocaties op grond van licentieovereenkomsten. Dat is ook nodig, omdat de vraag naar textiel tot 2050 mondiaal verdubbelt vanwege de exponentiële groei van de wereldbevolking tot zo’n 10 miljard mensen, terwijl de katoenproductie gelijk blijft of zelfs zal afnemen door steeds strenger milieubeleid. Alternatieven als de SaXcell-vezel zijn dus noodzakelijk.

Innovatieve uitvinding

De innovatieve SaXcell-vezel werd ontwikkeld door onderzoekers van het lectoraat Smart Functional Materials van Hogeschool Saxion in Enschede. De cellulose vezel wordt gemaakt door het chemisch recyclen van – huishoudelijk – katoenafval. Dat is ongebruikte of verouderde kleding die anders naar de vuilstortplaats of afvalverbranding zou gaan. Met deze innovatieve uitvinding kan de kleding duurzaam worden verwerkt tot nieuwe vezels. In de loop der jaren is deze geregenereerde, zuivere textielvezel doorontwikkeld en geoptimaliseerd. Momenteel volgt de opschaling richting daadwerkelijke productie.

Sterker dan katoen

Het droge mengsel aan vervezeld afvalkatoen bestaat uit verschillende kleuren. Het wordt chemisch ontkleurd en geschikt gemaakt voor natspinnen. Dit kan worden gedaan volgens Viscose-processen of Lyocell-processen. Zo worden de nieuwe vezels geproduceerd met weinig aanpassingen in de instellingen van machines op bestaande installaties in Twente, Nederland, de rest van Europa en uiteindelijk wereldwijd. De SaXcell-vezel kan op specifieke lengtes worden gesneden, in garens worden gesponnen, worden geweven of tot textiel worden gebreid. Het kleuren kan plaatsvinden op de cellulose vezel, op het garen of in het weefsel. Voor het diep kleuren is veel minder kleurstof nodig dan bij traditioneel katoen. De SaXcell-vezel is 40 procent sterker dan katoen. Twee grote milieuvoordelen.

Gesloten textielketen in Twente

De succesvolle keten van aan textiel gerelateerde bedrijven in ondernemend Twente groeit. Twente Milieu in Enschede zamelt het textiel in Twente in. De Twentse kringloopbedrijven Het Goed in Hengelo en De Beurs in Oldenzaal sorteren het ingezamelde textiel. Met hoogwaardige technieken zorgt Frankenhuis in Haaksbergen voor hergebruik, verwerking en vernietiging van textiel. Samen met andere partijen zijn zij verenigd in de stichting TexPlus in Wierden.