Campus Café | Medische technologie in de versnelling

Het Campus Café brengt de innovatiecommunity van Twente bij elkaar met breakoutsessies over nieuwe technologieën, innovatief en internationaal ondernemen en het binden van talent. Tot slot maak je kennis met een aantal gave Twentse scale-ups die interessante kansen bieden voor studenten en young professionals. 

 

Benieuwd naar de sessies van de vorige edities? Lees dan de terugblikken:

Terugblik Campus Café 17 juni | Medische technologie in de versnelling

Spoor biomarkers op met de fotonische biosensor 

Tijdens het Campus Café op 17 juni brachten we medische technologie in versnelling. In drie sessies doken we dieper in de wereld van MedTech Twente. Hier lees je het verslag van het event!

 

Het programma begon met een sessie waarbij we meteen de diepte in gingen. Ivan Stojanovic van OostNL nam ons mee in de wereld van NEMS4BIO: een modulair microsysteem voor bioanalyse. Ivan vertelde vol passie over het project: “Biosensoren zijn momenteel niet gestandaardiseerd. Ze wijken telkens af, waardoor je steeds opnieuw het wiel uit moet vinden. Hier wil NEMS4BIO verandering in brengen met een platform wat gebaseerd is op gestandaardiseerde modules. Op die manier kunnen mkb’ers kosten besparen en risico’s omlaag brengen, omdat de componenten al getest zijn. Hierdoor kunnen mkb’ers vrij snel met hun product de markt op.” Ook Hans Dijk van Surfix was aanwezig bij deze sessie. Hij vertelde meer over hoe Surfix deze technologie toepast in hun ‘plug-and-play’ diagnostiek platform – waar ze onlangs een investering van €8,5 miljoen voor binnensleepten. Het uiteindelijke doel van Surfix is om een test te maken die voor de massa beschikbaar is en slechts enkele euro’s kost.

 

Technology deep dive: Gepersonaliseerde zorg voor big data en AI

In de tweede sessie vertelden Harm op den Akker en Miriam Cabrita over Innovation Sprint en hun platform Healthentia. Innovation Sprint is een Belgisch bedrijf dat zich binnenkort vestigt op Kennispark. De stap naar Enschede was geen vreemde stap, want Harm heeft een sterke band met Twente. Maar wat komen ze hier doen met Innovation Sprint? Harm: “We gaan een nieuwe R&D vestiging opzetten in Enschede.” Momenteel doet het bedrijf al veel studies op het gebied van onder andere real-world data, AI health analytics en virtual coaching. Vervolgens vertelde Miriam meer over het Healthentia platform: “Met dit platform helpen we zorgprofessionals om gepersonaliseerde zorg te bieden op een efficiënte manier, gebaseerd op data.” Ook vertelde Robin Koops van Inreda meer over zijn kunstalvleesklier in deze sessie. Meer daarover zie je in onze Make It Possible video.

Ecosysteem MedTech Twente

Paralel aan de Tech Deep Dive liep de sessie van WTC Twente door Freerk Faber, over de kracht van het MedTech Twente ecosysteem. “In onze businessgroep zitten nu zo’n 25 medtechbedrijven. Die bedrijven gaan gauw de grens over, want Nederland is vaak te klein voor wat ze doen. WTC Twente ondersteunt hen daarbij zodat ze wel in Twente kunnen blijven, maar niet beperkt worden,” vertelde Freerk. En hoe komen alle spelers uit het cluster met elkaar in contact? “Daarvoor organiseren we dit jaar voor de derde keer het TechMed event, in samenwerking met de Universiteit Twente.” Op dit even worden de deelnemers geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en krijgen ze inspiratie mee om zelf aan de slag te gaan. Als extraatje gaf Freerk alvast een voorproefje op het programma.

 

Volgende editie: Innovatie in real life
Heb je nu alweer zin in de volgende editie van het Campus Café? Snappen we. Wij kunnen ook niet wachten. Daarom hebben we de komende editie naar voren gehaald: op 8 juli kun je weer geïnspireerd raken. En dit keer mag dat weer fysiek! We ontmoeten elkaar op het Kennispark om het te hebben over innovatie. Meer informatie volgt snel via onderstaande pagina, dus houd het in de gaten.