Twentse wensen maken innovatieve spoedvoertuigen

De bemensing maar ook indeling en uitrusting van een ambulance zijn bepalend voor een snelle en veilige rit naar het ziekenhuis. De wensen van Ambulance Oost voor een innovatie spoedvoertuigen zijn door een Duitse fabrikant doorgevoerd in de nieuwste ambu’s van dit moment. Spoeddiensten uit Europa zijn geïnteresseerd in deze innovaties in Nederland.

In het kort

  • Zonder ambulances zou onze spoedzorg niet bestaan.
  • Gebruik van slim ingedeelde en goed uitgeruste ambulances dragen bij aan kwaliteit van zorg.
  • Twente sprak haar wensen uit en ontwikkelde zo samen met de bouwer de meest innovatieve ambulance van dit moment. 

Global Goal

global goal icon
Gezamenlijk ontwerp

Er is volop meegedacht over de nieuwe ambulancevoertuigen. Verpleegkundigen, chauffeurs, ICT-ers en ontwikkelaars van ambulancebouwer Miesen uit Bonn hebben samen een nieuw voertuig op de markt gebracht. De ambulance moest handiger, ergonomischer, lichter, gebruiksvriendelijker en toegankelijker. En de auto moest natuurlijk wel gewoon snel, soepel en veilig kunnen rijden. Als tijd telt en goede zorg noodzakelijk is kan het vervoersmiddel met de juiste uitrusting misschien wel het verschil maken. 

Europese populariteit

De ambulance, genaamd Ambu2017, is het resultaat van een samenwerking tussen de VOMA* commissie van Ambulance Oost en ambulancebouwer Miesen. Inmiddels rijden er 12 rond in Twente en volgen er dit jaar nog 11. In overig Nederland, Duitsland, Zwitsersland, Denemarken en Zweden zijn de ideeën van Ambulance Oost al overgenomen. De nieuwe ambulance is zeer populair. En hoewel in elk land de spoedzorg anders geregeld is, wordt overal alles in staat gesteld om levens te redden. 

Praktische verbeteringen

De Ambu2017 is voorzien van tal van innovaties die het werken in een rijdende ambulance niet alleen makkelijker maar ook veiliger maken. In de wagen kan de ambulancemedewerker alles zittend doen. Staan is niet meer nodig om zorg te verlenen terwijl de ambulance rijdt.  De apparatuur en het materiaal zijn vanuit een zitpositie te bereiken. Dat zorgt voor veiligheid van de medewerker maar ook de patiënt. Er is nu onderweg meer mogelijk. Dat geldt ook voor mogelijkheden op straat. In de nieuwe ambulance is ook daar rekening mee gehouden. Alle materialen die je wilt gebruiken bij een hulpverlening zijn binnen handbereik, ook zonder dat je daarvoor in de ambulance moet stappen. De ambulancemedewerker kan overal bij vanaf straatniveau. 

Kleinere innovaties

Daarnaast zijn er ook nog tientallen kleinere innovaties in de Ambu2017 doorgevoerd. Het voertuig heeft tegenwoordig een elektrisch uitschuifbare opstap. Nu kan de ambulancemedewerker heel dicht op de brancard staan. Daarnaast zijn er enkele nieuwe computers in het voertuig toegevoegd. Voorin een scherm in de zonneklep en achterin een intercom. Ook is de ziekenwagen uitgerust met de nieuwe sirene - ook goed te horen met oordopjes in - en met een nieuw alarmlichtensysteem. Voorheen flitsten de blauwe lampen om beurten links en rechts, in het Twentse systeem gaan ze over de hele breedte van de wagen steeds aan en uit. 

Rapid Responder

Ambulance Oost gebruikt ook een ander voertuig voor spoedritten; de Rapid Responder. Dit voertuig kan wel ambulancezorg leveren, maar geen patiënten vervoeren. Het is net als een ambulance. Bijzonder is dat deze Mercedes Vito is ingericht met alle apparatuur en middelen om een patiënt te kunnen behandelen. De Rapid Responders van Ambulance Oost is net als de ambulance ontwikkeld door Miesen. En daardoor door gezamenlijke ontwikkeling, ook voorzien van de nieuwste innovaties. Bijzonder aan de inrichting is dat alle apparatuur en spullen die de verpleegkundige nodig heeft, achter een schuifdeur aan de linkerkant van het voertuig zijn ondergebracht. Daarnaast is er de mogelijkheid gecreëerd om in het voertuig een patiënt te onderzoeken, dit is nuttig als er bij een patiënt welke zich op straat bevindt nader onderzoek nodig is. Ook onder de achterklep is een zit mogelijkheid gecreëerd waar een patiënt onderzocht kan worden.
Daarnaast is voertuig voorzien van een speciale houder voor de computer voorin het voertuig en de nieuwste techniek zodat een betere zicht en hoorbaarheid wordt gecreëerd.

Datum: 23 juli 2019 |

Bron tekst: Ambulance Oost |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #medischetechnologie